StoryEditor

Zelenskyj ohlásil ďalšie sankcie proti Rusku a ďalším krajinám. Na zozname sa ocitol aj sýrsky premiér

19.03.2023, 09:37
Autor:
ČTKČTK

„Ukrajinské sankcie sú súčasťou globálneho tlaku na Rusko," nechal sa počuť Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil ďalšie sankcie proti Rusku a jeho spojencom Iránu a Sýrii. Týkajú sa spolu 400 osôb a firiem vrátane tých, ktoré sú zodpovedné za dodávky iránskych bezpilotných lietadiel Šáhid Rusku. Ukrajinský prezident to oznámil v sobotu vo svojom pravidelnom večernom videoprejave.

„Ukrajinské sankcie sú súčasťou globálneho tlaku na Rusko," povedal v príhovore 45-ročný Zelenskyj. Iránske drony používa ruská armáda v útočnej vojne proti Ukrajine, pripomenul. Podľa agentúry DPA majú nové sankcie zrejme najmä symbolický význam, pretože väčšina dotknutých subjektov s Kyjevom neobchoduje.

Zelenskyj vo svojom posolstve priznal spoluzodpovednosť za začiatok vojny na Ukrajine pasivite svetového spoločenstva v Sýrii pred niekoľkými rokmi, keď ruský prezident Vladimir Putin držal podľa neho pri moci sýrskeho prezidenta Bašára Asada svojimi bombami.

„Ľuďom v Sýrii sa nedostalo primeranej medzinárodnej ochrany, a to Kremľa a jeho komplicom dalo pocit beztrestnosti," povedal Zelenskyj.

Podľa agentúry TASS ukrajinské sankcie sú zamerané okrem iného na Asada prostredníctvom zablokovania aktív. Sankcie boli uvalené na 300 jednotlivcov a 141 právnických osôb; väčšinou ide o ruských občanov, avšak sankčný zoznam zahŕňa tiež sýrskeho premiéra Husajna Arnúsa, ministra zahraničia Fajsala Mikdáda a množstvo iránskych občanov a niekoľko iránskych firiem.

Medzi sankcionovanými subjektmi sú ruské výskumné a výrobné firmy, vrátane lodiarskych, a spoločnosti v leteckom priemysle. Konkrétne ide napríklad o koncerny Kalašnikov a Almaz-antej a firmu Ural. Sankcie pre dotknuté subjekty znamenajú okrem iného zmrazenie aktív, obmedzenie obchodu alebo zákaz ich podielu na privatizácii na Ukrajine.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 23:48