StoryEditor

Izrael a Palestínčania prisľúbili zabrániť ďalšiemu násiliu

26.02.2023, 19:02
Autor:
TASRTASR

Jordánska štátna televízia uviedla, že stretnutie venované situácii na palestínskych územiach bolo prvým svojho druhu za niekoľko rokov.

Predstavitelia Izraela a Palestínčanov v nedeľu po zriedkavých rozhovoroch v Jordánsku prisľúbili, že sa budú snažiť zabrániť ďalšiemu násiliu, ktoré sa tento rok vystupňovalo. Počas rokovaní izraelská vláda oznámila, že palestínsky útočník zabil v Predjordánsku dvoch Izraelčanov. TASR informácie prevzala od agentúra AFP.

Po "dôkladných a úprimných rozhovoroch", na ktorých sa zúčastnili aj zástupcovia Egypta a USA, palestínska a izraelská strana "potvrdili potrebu zaviazať sa k deeskalácii a zabrániť ďalšiemu násiliu", uvádza sa v spoločnom vyhlásení po schôdzke v meste Akaba.

Jordánska štátna televízia uviedla, že stretnutie venované situácii na palestínskych územiach bolo prvým svojho druhu za niekoľko rokov.

Izraelský vládny predstaviteľ pod podmienkou anonymity povedal, že v delegácii boli poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi a riaditeľ spravodajskej službe Šin bet Ronen Bar.

Podľa zdrojov oboznámených so stretnutím sa na ňom mal zúčastniť aj šéf palestínskeho spravodajstva Madžíd Faradž. Prítomní boli tiež koordinátor americkej Rady pre národnú bezpečnosť pre Blízky východ a severnú Afriku Brett McGurk i bezpečnostní činitelia z Jordánska a Egypta.

V záverečnom vyhlásení sa píše, že izraelská vláda a palestínska samospráva "potvrdzujú spoločnú pripravenosť a záväzok okamžite konať s cieľom zastaviť jednostranné opatrenia na obdobie troch až šiestich mesiacov".

Izrael podľa dokumentu na štyri mesiace zastaví diskusie o vytvorení nových "osadníckych jednotiek" na palestínskych územiach a šesť mesiacov nebude legalizovať neoficiálne osady.

Správy o rozhodnutí palestínskeho vedenia zúčastniť sa na rozhovoroch v Akabe vyvolali kritiku ďalších palestínskych skupín vrátane Islamského džihádu a hnutia Hamas. Hnutie Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása však účasť odôvodnilo želaním ukončiť krviprelievanie.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 13:57