StoryEditor

Úroky v eurozóne zrejme vzrastú viac, ako sa očakávalo, pripúšťajú investori

17.02.2023, 14:25
Autor:
TASRTASR

Nárast očakávaní, týkajúcich sa vývoja úrokových sadzieb v eurozóne, spôsobil výpredaj vládnych dlhopisov.

Finančné trhy zvýšili svoje očakávania, týkajúce sa vrcholu úrokových sadzieb v eurozóne, čo podporilo tlak na vládne dlhopisy v regióne. Výnosy referenčných 10-ročných nemeckých dlhopisov sa dostali najvyššie za 12 rokov.

Obchodníci prvýkrát do cien plne premietli očakávania, že depozitná sadzba Európskej centrálnej banky ECB sa do októbra dostane až na 3,75 percenta. Po tohtomesačnom zasadnutí Rady guvernérov počítali s vrcholom na úrovni 3,4 percenta.

Dôvodom bol rozhovor členky Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelovej, ktorá varovala, že trhy zrejme podceňujú inflačné riziká.

Nárast očakávaní, týkajúcich sa vývoja úrokových sadzieb v eurozóne, spôsobil výpredaj vládnych dlhopisov. Výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov po zverejnení rozhovoru Schnabelovej vyskočili o 9 bázických bodov na 2,57 percenta, čo bolo najviac od roku 2011.

Výnosy dvojročných nemeckých dlhopisov, ktoré sú najcitlivejšie na zmenu úrokových prognóz, stúpli o 5 bázických bodov na 2,935 a dostali sa na najvyššiu úroveň od októbra 2008, keď kolaps americkej banky Lehman Brothers spustil globálnu finančnú a hospodársku krízu.

K výpredaju sa pripojili aj talianske dlhopisy, pričom ich riziková prirážka voči nemeckým dlhopisom vzrástla až o sedem bázických bodov na 192 bodov, čo je najviac od 2. februára.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 06:50