StoryEditor

Príčina hrozivej havárie lietadla v Nepále je známa. Stroj mal problémy s motormi

06.02.2023, 17:40
Autor:
ČTKČTK

Na palube lietadla bolo 72 ľudí vrátane dvoch dojčiat, štyroch členov posádky a desiatich cudzincov.

Lietadlo, ktoré v polovici januára havarovalo v Nepále, malo v záverečnej fáze letu ťažkosti s motormi. Uviedla to dnes podľa agentúry Reuters nepálska vyšetrovacia komisia. Nehoda, podľa médií najhoršia v tejto hornatej krajine za posledných 30 rokov, si vyžiadala vyše 70 mŕtvych.

Analýza hlasového záznamu z pilotnej kabíny i záznamy letových údajov ukázali, že oba vrtuľové motory nemali v záverečnej fáze zostupu ťah, uviedli dnes vyšetrovatelia. Išlo o starší dvojmotorový stroj ATR 72 taliansko-francúzskej výroby.

Lietadlo sa zrútilo v nedeľu 15. januára tesne pred pristátím v turistickom stredisku Pokhara v strednom Nepále, zhruba 150 kilometrov severozápadne od metropoly Káthmándú. Stroj spoločnosti Yeti Airlines spadol do 300 metrov hlbokej rokliny, z ktorej sa po niekoľkých dňoch podarilo vyzdvihnúť čierne skrinky.

Na palube lietadla bolo 72 ľudí vrátane dvoch dojčiat, štyroch členov posádky a desiatich cudzincov. Záchranári našli 71 tiel a predpokladajú, že jeden nezvestný človek je rovnako po smrti.

V Nepále sa nachádza osem zo 14 svetových osemtisícoviek vrátane najvyššej hory sveta Mount Everest. V krajine s veľmi hornatým terénom a rýchlymi zmenami počasia sú letecké havárie relatívne časté. Viaceré letiská ležia v miestach, kam sa možno len ťažko dostať iným dopravným prostriedkom.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 04:00