StoryEditor

Výrobcovia piva by potrebovali o 75-tisíc ton sladu viac. Osevné plochy klesajú

03.02.2023, 13:27
Autor:
TASRTASR

"Našim cieľom je, aby pridaná hodnota slovenského sladu, ktorý má výborné meno po celom svete, vznikala v čo najväčšej miere na Slovensku," povedal výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Slovenské sladovne by potrebovali o 75-tisíc ton domáceho sladovníckeho jačmeňa viac. Jeho pestovateľské výmery by mali vzrásť. Uviedol to Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu SZVPS.

Osevné plochy sladovníckeho jačmeňa podľa neho síce v roku 2022 medziročne klesli o 14 percent, produkcia sladu však aj pre kvalitu úrody vzrástla. Slovenské sladovne by ale privítali väčšie osevné plochy, z ktorých by mohli spracovať sladovnícky jačmeň.

Upozornil, že mnohí poľnohospodári sa minulý rok rozhodli uprednostniť pred sladovníckym jačmeňom kukuricu, slnečnicu či pšenicu. Sucho, vysoké ceny plynu potrebného na sušenie i obrovský objem dovozov týchto komodít na trh EÚ z Ukrajiny však pre nich znamenal značné straty i sklamanie.

"Slovenské sladovne pritom dlhodobo prejavujú záujem prednostne o domáci, slovenský sladovnícky jačmeň. Veríme preto, že v tomto roku znovu výmera sladovníckeho jačmeňa vzrastie. Našim cieľom je, aby pridaná hodnota slovenského sladu, ktorý má výborné meno po celom svete, vznikala v čo najväčšej miere na Slovensku," vysvetlil Machalík.

Pripomenul, že združenie preto zrealizovalo pre poľnohospodárov, osivárov i spracovateľov webinár, na ktorom predstavilo odrody, ktoré odporúčajú slovenské sladovne zasiať poľnohospodárom na základe minuloročných odrodových skúšok.

Zdôraznil, že dopyt po pive po náročnom pandemickom období začína v EÚ rásť. Na Slovensku sa osevné plochy sladovníckeho jačmeňa v roku 2022 pohybovali podľa Štatistického úradu na úrovni 43 100 hektárov (ha). To bolo o viac ako 6-tisíc ha menej oproti roku 2021.                 

"Slovenské sladovne by dokázali spracovať o viac ako 75-tisíc ton domáceho sladovníckeho jačmeňa viac, čo predstavuje o 10-tisíc až 15-tisíc hektárov zasiateho sladovníckeho jačmeňa viac ako v minulom roku. Dopyt po ňom je pritom stabilný a slovenské sladovne jednoznačne preferujú slovenských dodávateľov jačmeňa pred zahraničnými aj pre udržateľnosť a znižovanie uhlíkovej stopy," povedal Tomáš Ševčík, predseda sladovníckej sekcie SZVPS.

Medzi preferovanými odrodami slovenských sladovní pre rok 2023 sú najmä jarné Overture, Kangoo, Laudis 550 a Tango. Zo zimných odrôd zasa KWS Scala, Wintmalt a SY Tepee.

SZVPS združuje výrobcov piva a sladu na Slovensku, produkujúcich 96 percent trhu so slovenským pivom a 98 percent trhu so slovenským sladom. Vzniklo v roku 1991 a je členom európskeho združenia výrobcov piva Brewers of Europe.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 23:42