StoryEditor

Štáty NATO zvýšia výdavky na obranu, predpokladá Stoltenberg

25.01.2023, 08:45
Autor:
ČTKČTK

Cieľ dvoch percent HDP bol pôvodne určený na desať rokov, teda do roku 2024, takže ho teraz musíme aktualizovať," doplnil šéf NATO.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg predpokladá, že sa členské štáty Severoatlantickej aliancie na júlovom summite vo Vilniuse dohodnú na zvýšení výdavkov na obranu zo súčasných dvoch percent hrubého domáceho produktu HDP. Šéf aliancie to povedal v rozhovore pre denník Die Welt pri svojej návšteve Berlína. Zároveň poznamenal, že nemôže povedať, čo presne bude dohodnuté.

"Predpokladám, že keď sa tento rok v júli stretneme na summite NATO vo Vilniuse, bude stanovený nový cieľ pre výdavky na obranu," povedal Stoltenberg. "Cieľ dvoch percent bol pôvodne určený na desať rokov, teda do roku 2024, takže ho teraz musíme aktualizovať," doplnil. Predpokladá však, že pôjde o ambicióznejší cieľ ako predtým.

Stoltenberg pripomenul, že spúšťačom pre rozhodnutie NATO zvýšiť výdavky na obranu bola ruská anexia ukrajinského polostrova Krym v roku 2014 a vypuknutie konfliktu na východoukrajinskom Donbase medzi tamojšími separatistami podporovanými Moskvou a ukrajinskou armádou.

Členské krajiny NATO sa v roku 2014 zaviazali vyčleniť na obranu dve percentá svojich HDP, mnohé z nich však tento záväzok nedodržiavali. Od chvíle, keď vlani vo februári Rusko začalo plnú inváziu do susednej krajiny, však mnoho západných spojencov svoje vojenské výdavky zvýšilo, upozornila agentúra Reuters.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 02:37