StoryEditor

Islamský štát sa prihlásil k útoku na ministerstvo v Kábule

12.01.2023, 08:27
Autor:
TASRTASR

Podľa afganskej odnože Islamského štátu pri výbuchu zahynulo najmenej 20 ľudí vrátane viacerých diplomatických zamestnancov.

Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k samovražednému bombovému útoku pred afganským ministerstvom zahraničných vecí v Kábule, ktorý si v stredu vyžiadal najmenej päť mŕtvych a vyše 40 zranených. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP, ktorej tím sa nachádzal v blízkosti miesta výbuchu.

Podľa vyhlásenia propagandistickej agentúry IS Amák sa bojovníkovi Islamského štátu podarilo preniknúť cez bezpečnostné bariéry rozmiestnené pred budovou ministerstva. Následne "odpálil svoj pás s výbušninami uprostred zamestnancov a príslušníkov ochranky".

Podľa afganskej odnože Islamského štátu pri výbuchu zahynulo najmenej 20 ľudí vrátane viacerých diplomatických zamestnancov.

Kábulská polícia však informovala len o piatich mŕtvych civilistoch a viacerých zranených. Talianska humanitárna organizácia Emergency, ktorá prevádzkuje nemocnicu v Kábule, uviedla, že do nej priviezli viac než 40 zranených osôb.

Samotná budova rezortu diplomacie zrejme nebola vážne poškodená. Explózia rozbila aj okná na neďalekom ministerstve vnútra.  

 K útoku došlo v deň, keď sa v sídle ministerstva  zahraničných vecí mali konať rokovania s čínskou delegáciou. Podľa zdrojov z afganskej vlády sa však v budove v čase výbuchu nenachádzali nijakí cudzinci.

  Hoci afganské vládnuce hnutie Taliban tvrdí, že odkedy sa v roku 2021 opäť dostalo k moci, v Afganistane sa zlepšila bezpečnostná situácia, opakovane tam dochádza k bombovým útokom, ktorých terčom sa stávajú vládne aj diplomatické objekty. K mnohým z nich sa hlási lokálna odnož IS — Islamský štát v Chorásáne (IS-K).

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 12:55