StoryEditor

Spojené štáty uvalili sankcie na šiestich členov iránskej mravnostnej polície

22.09.2022, 17:45
Autor:
ČTKČTK

V Iráne sa od soboty vo viac ako 20 mestách vrátane Teheránu konajú protesty kvôli úmrtiu ženy v policajnej väzbe, kam ju poslala táto polícia. Vyžiadali si už najmenej 31 mŕtvych.

Spojené štáty uvalili sankcie proti šiestim členom iránskej mravnostnej polície a viacerým príslušníkom bezpečnostných zložiek. S odvolaním sa na americké ministerstvo financií to dnes uviedla agentúra Reuters.

V Iráne sa od soboty konajú protesty kvôli úmrtiu ženy v policajnej väzbe, kam ju poslala táto polícia. Vyžiadali si už najmenej 31 mŕtvych.

Washington oznámil ekonomické sankcie proti iránskej mravnostnej polícii a viacerým bezpečnostným činiteľom, ktorí sú podľa neho zodpovední za "útlak" a "násilie proti demonštrantom".

Sankcie "dokazujú jasný záväzok" administratívy amerického prezidenta Joea Bidena "brániť ľudské práva a práva žien v Iráne i na celom svete", uviedla vo vyhlásení americká ministerka financií Janet Yellenová.

Protesty sa konajú od soboty vo viac ako 20 mestách vrátane Teheránu. Ženy počas nich pália hidžáby, ktorými si majú podľa pravidiel islamskej republiky pokrývať hlavy.

Práve pre porušenie nariadenia o nosení pokrývky hlavy teheránska morálna polícia minulý utorok zatkla Mahsu Amínovú, ktorá po zásahu následne vo väzbe upadla do kómy a zomrela.

Mala 22 rokov a podľa rodiny bola predtým zdravá. Polícia tvrdí, že zomrela na infarkt. Podľa správ kolujúcich na sociálnych sieťach ju policajti bili obuškom a zranili, keď sa udrela hlavou o policajné auto. V kóme bola tri dni.

Podľa mimovládnej organizácie Iran Human Rights so sídlom v Osle bolo od začiatku demonštrácií v Iráne zabitých najmenej 31 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 09:44