Shutterstock
StoryEditor

Ako uvažovať v dobe inflácie, aby ste sa nedostali do finančných problémov

17.05.2023, 00:00

Rodinný rozpočet mnohých ľudí je čím ďalej napnutejší. Ceny energií sú vysoké. Navyšujú sa splátky hypotéky. Nákupy stoja viac a viac peňazí. Ako nespadnúť do dlhovej pasce?

Inflácia, pokračujúca vojna, hrozba recesie – to všetko má priamy dopad na naše životy a našu rodinnú kasu. Ustrážiť domáci rozpočet je pre mnohé domácnosti stále náročnejšie. Čo s tým, ako sa k tomu postaviť, čo môžeme robiť a čo naopak nemá zmysel?

Čo s hypotékou?

Preč je doba, keď sa úrokové sadzby pohybovali okolo 1 percenta p. a. Pokiaľ vás čaká refinancovanie hypotéky a nemáte s bankou dohodnutú sadzbu na ďalšie fixačné obdobie, riešte to najskôr pol roka vopred. Pasivita rozhodne nie je dobrá. Úrokové sadzby sa momentálne pohybujú na výrazne vyššej úrovni, bežne okolo 4,2 percenta. Mesačná splátka sa tak môže razantne zvýšiť. Pre zníženie splátky však môžete predĺžiť splatnosť.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

Aké platby znížiť?

Pokiaľ to je možné, ideálne začnite spotrebou. Je možné si v niečom utiahnuť opasok? Až následne obmedzujte svoje sporenie. „Či už máte trvalý príkaz na sporiaci účet alebo iné sporenie, je to prvá voľba, kde sa dajú čiastky krátkodobo bezbolestne znížiť alebo úplne pozastaviť. S dlhodobejšou investíciou, napr. so starobným investovaním, to môže byť zložitejšie. Tu si už siahate na vzdialenejšiu budúcnosť. Ale aj to môže byť relevantné krízové krátkodobé riešenie,“ hovorí Ján Novák, finančný poradca finančno-poradenskej spoločnosti Simplea.

Na čo siahnuť?

Mysleli ste v „lepších časoch“ na povestnú „náhodu“? Potom máte pripravené finančné prostriedky, ktoré sú na tento účel predurčené – železnú rezervu na sporiacom účte. Teraz je čas zo svojho múdreho rozhodnutia ťažiť a ťažšiu dobu preklenúť. Ak máte už, napríklad, dobehnutý termínovaný vklad, aj na tieto prostriedky je možné siahnuť bez straty.

„Akciové trhy sú stále pod svojou férovou hodnotou. Ak z nich budete odkupovať, pozor, aby ste „zbytočne“ nerealizovali stratu. Ak sú takéto investície súčasťou dlhodobejšieho plánu, nemalo by byť potrebné na ne v súčasnosti siahať,“ upozorňuje Ján Novák.

Čo naopak navýšiť?

Rastie cena stavebných prác, materiálov, nehnuteľností. Pozor, aby ste nemali podpoistený majetok. „Rádovo niekoľko sto korún (desiatok eur) ročne, o ktoré poistenie navýšite, môže pomôcť predísť tejto nepríjemnosti. Pre lepšiu ilustráciu príklad: Pokiaľ máte svoju nehnuteľnosť v hodnote 170 000 eur poistenú na 127 000 eur, v prípade totálnej škody dostanete od poisťovne len 95 000 eur. Poisťovne totiž plnenie spravidla krátia v pomere, v akom ste podpoistení,“ vysvetľuje Peter Szoistok, poistný analytik finančno-poradenskej spoločnosti Simplea. 

Čo so životným poistením?

S infláciou nerastie len cena tovaru, ale práve aj naše výdavky. Je teda na mieste prepočítať, či vaše životné poistenie naďalej pokrýva výpadky príjmu pri vážnych zdravotných komplikáciách. „Rozhodne ho nerušte. A ak ho nemáte, je na mieste si ho zabezpečiť. Kliešť v lese nemá matfyz a netuší, aká malá pravdepodobnosť je, že infikuje práve vás,“ varuje Peter Szoistok.

Najväčšou nočnou morou sú vážne zdravotné komplikácie a invalidita. Dlhodobý výpadok príjmu zníži váš životný štandard a výše invalidného dôchodku rozhodne nebude stačiť ani na bežné potreby. Pritom na stopercentné krytie svojho štandardu stačí obetovať 4 až 5 percent svojho príjmu na dobré životné poistenie – 95 percent je naďalej k dispozícii.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. apríl 2024 20:58