StoryEditor

Vieme, čo jeme

23.02.2023, 00:00

Najprísnejšie štandardy kvality garantujú, že Európania dostávajú na stôl zdravé a bezpečné potraviny. Bezpečnosť potravín je základom pre európske pravidlá v oblasti potravín. Ochrana zdravia spotrebiteľov je pri príprave noriem a právnych predpisov vždy na prvom mieste. Tieto pravidlá sa týkajú oblastí poľnohospodárstva, chovu hospodárskych zvierat, výroby a spracovania potravín, ale aj dovozu a vývozu tovaru. Sú to práve členské krajiny EÚ, ktoré následne prísne normy uplatňujú a presadzujú. Únia na ich uplatňovanie dohliada a kontroluje ich účinnosť.

Cvrčky v rožkoch sú mýtus

Vedeli ste, že v EÚ boli dodnes schválené tri druhy hmyzu, ktoré je bezpečné konzumovať? Používanie hmyzu ako alternatívneho zdroja bielkovín pritom nie je žiadnou novinkou a hmyz sa pravidelne konzumuje v mnohých častiach sveta. Existujú teda aj výrobcovia a konzumenti takýchto potravín, ktorí majú záujem, aby boli uvedené na európsky trh. To však nikoho nenúti, aby ich aj skutočne jedol. Vďaka prísnym pravidlám v Únii sú aj takéto potraviny riadne označené a ľudia sa podľa údajov na obale môžu slobodne rozhodnúť, či si ich kúpia. Ide o presné údaje o zložení, vo výživových hodnotách či v pridaných látkach. Európska únia má jedny z najvyšších štandardov na zaistenie bezpečnosti potravín v regióne. Uvádzanie takýchto netradičných potravín na európsky trh teda podlieha najprísnejším povoľovacím procesom na svete. Ak niekto chce jesť hmyz, EÚ zabezpečí, aby boli aj takéto exotické potraviny pre konzumenta bezpečné a riadne označené. To znamená, že si každý môže na obale prečítať, čo v danej potravine je a či to chce jesť alebo nie. Žiadne tajné pašovanie cvrčkov do rožkov sa nekoná!  Potraviny na pultoch  podliehajú prísnej kontrole.

Každá potravina potrebuje povolenie

Každé uvedenie novej potraviny na európsky trh si vyžaduje samostatné povolenie. Ide o bežný proces, ktorý umožňuje potravinám, ktoré neboli konzumované vo veľkom množstve pred 15. májom 1997, aby boli zaradené medzi bezpečné potraviny. Rovnakým procesom prešli napríklad aj dnes obľúbené chia semienka. Každá nová potravina musí prejsť prísnym vedeckým posúdením, ktoré vykonáva Európsky úrad pre bezpečnosť potravín,ktorý na základe dostupných vedeckých dôkazov overuje, či je potravina pre konzumentov bezpečná. Tento proces sa riadi dvomi zásadami: potravina musí byť bezpečná a riadne označená.

Bezpečnosť potravín je základom pre európske pravidlá v oblasti potravín. Ochrana zdravia spotrebiteľov je pri príprave noriem a právnych predpisov vždy na prvom mieste. Tieto pravidlá sa týkajú oblastí poľnohospodárstva, chovu hospodárskych zvierat, výroby a spracovania potravín, ale aj dovozu a vývozu tovaru. Sú to práve členské krajiny EÚ, ktoré následne prísne normy uplatňujú a presadzujú. Únia na ich uplatňovanie dohliada a kontroluje ich účinnosť.

Z farmy na stôl

Potravinový systém EÚ zabezpečuje čerstvé a bezpečné potraviny pre viac ako 400 miliónov Európanov. Potravinárska výroba nie je len jednou zo životne dôležitých služieb, ale aj zdrojom príjmov a významným hospodárskym odvetvím EÚ. Agropotravinársky sektor má však veľký vplyv aj na životné prostredie. Podľa správy Medzivládneho panelu o zmene klímy pochádza približne tretina celosvetových emisií skleníkových plynov z potravinových systémov. Súčasný potravinový model má okrem toho škodlivý vplyv na zdravie ľudí, v dôsledku čoho má viac ako 50 percent dospelých v Európe nadváhu. Ambíciou EÚ je preto zmeniť spôsob výroby a konzumácie potravín v Európe. Výsledkom tohto úsilia má byť zníženie environmentálnej stopy potravinových systémov, posilnenie odolnosti proti krízam a zabezpečenie zdravých a cenovo dostupných potravín aj pre budúce generácie. Prechod na ekologickejší potravinový systém zároveň vytvorí nové podnikateľské príležitosti, čo pozitívne ovplyvní príjmy agropotravinárskych subjektov. Európska komisia predstavila stratégiu Z farmy na stôl ešte v roku 2020, ktorá má urobiť zo súčasného potravinového systému EÚ udržateľnejší model. Súčasťou stratégie je viacero iniciatív a legislatívnych návrhov zameraných na ekologické poľnohospodárstvo, označovanie výživovej hodnoty a udržateľnosti na prednej strane balenia potravín a tiež zníženie plytvania potravinami.

image
hutterstock

Etikety na potravinách po novom

V súlade so stratégiou Z farmy na stôl Komisia pracuje na revízii pravidiel o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom. Cieľom je poskytnúť spotrebiteľom jasnejšie informácie, aby mohli robiť informované rozhodnutia o nákupe potravín s ohľadom na vlastné zdravie. Ak niekto predáva potraviny alebo nápoje v EÚ, musí povinne uviesť základné informácie, ktoré musia byť presné, ľahko viditeľné a zrozumiteľné, nezavádzajúce a nezmazateľné. Prísne štandardy sa uplatňujú aj na balené potraviny. Tie musia povinne obsahovať informácie ako názov, zoznam zložiek vrátane prídavných látok, informácie o alergénoch, označenie dátumu spotreby/minimálnej trvanlivosti, krajinu pôvodu, názov a adresu prevádzkovateľa podniku, netto množstvo, podmienky skladovania a použitia či výživové údaje. V prípade potreby nesmie chýbať návod na použitie a obsah alkoholu v nápojoch.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
24. apríl 2024 08:26