FMG je súčasťou MSM Group od roku 2020MSM Group
StoryEditor

Nové projekty, výstavy aj oslava unikátneho výročia – to všetko v blízkej budúcnosti čaká španielsku spoločnosť FMG z holdingu MSM Group

31.01.2023, 00:00

Na Slovensku niet v segmente obranného priemyslu významnejšieho hráča, než akým je holding MSM Group. Skupina vlastní podniky naprieč Slovenskom a v jednotlivých regiónoch sa radí k významným zamestnávateľom. Okrem Slovenska je MSM Group aktívna aj v Španielsku, kde vlastní fabriku na výrobu munície Fábrica de Municiones de Granada (FMG). Tá sa úspešne zapojuje do ďalších projektov a ako nositeľ tradície výroby munície v meste Granada a priľahlom okolí čoskoro oslávi 700 rokov existencie.

Holding MSM Group patrí nielen k významným európskym, ale aj svetovým hráčom v oblasti výroby munície. Podniky skupiny sú rozmiestnené po celom Slovensku, vďaka čomu dokáže skupina zabezpečiť celý životný cyklus munície, to znamená od vývoja a výroby munície cez modernizáciu až po jej bezpečnú likvidáciu. V roku 2020 sa portfólio MSM Group rozšírilo za hranice Slovenska, konkrétne do Španielska. Práve v tomto roku sa slovenský zbrojársky gigant stal vlastníkom spoločnosti Fábrica de Municiones de Granada (FMG). Tá sa špecializuje najmä na výrobu tankovej a delostreleckej munície západného kalibru, ktorý bežne používajú členské štáty NATO. Do výrobného portfólia spoločnosti patrí aj výroba mínometnej munície, pyrotechnického vybavenia, vysoko výkonné jednozložkové prachy pre strelivo stredného kalibru, jedno a dvojzložkové prachy pre výrobu malokalibrovej munície, ako aj komponenty pre strely Meteor, Mistral alebo Spike.

Rok 2023 bude pre spoločnosť FMG významný tak z hľadiska projektov, ako aj z hľadiska účasti na významných výstavách. Veľmi horkou novinkou pre tento rok je zapojenie FMG do projektu protitankových striel Spike LR2 pre španielsku armádu. Na konci roku 2022 konzorcium firiem, súčasťou ktorého je aj firma FMG, predstavilo španielskej vyzbrojovacej agentúre DGAM priemyslový plán na výrobu vylepšených protitankových striel Spike LR2. Projekt plánuje výrobu až 1600 protitankových striel Spike LR2, pričom spoločnosť FMG sa vďaka skúsenostiam z predchádzajúceho programu protitankových striel Spike LR pre španielsku armádu zapojí do výroby hlavíc. Kontrakt k plánovanému projektu má byť uzavretý v začiatku tohto roku a v priebehu rokov 2023 až 2026 má španielske ministerstvo obrany do programu investovať 287 miliónov eur. Predpokladá sa, že vďaka plánu konzorcia španielskych zbrojárskych firiem sa podarí vytvoriť až 1100 nových pracovných miest.

Popri účasti v priemyselnej iniciatíve konzorcia španielskych firiem v oblasti striel Spike LR2 sa granadská spoločnosť bude v roku 2023 sústrediť aj na výskum a vývoj. Ten sa zameria predovšetkým na nové bojové hlavice a podmorské míny. Na výskume a vývoji bude FMG spolupracovať s poprednými spoločnosťami v danom odbore. Nové vývojové projekty tak nadviažu na rok 2022, kedy Fábrica de Municiones de Granada zaradila do svojho výrobného portfólia nové typy tankovej munície kalibru 120 milimetrov. V súvislosti s tankovou muníciou je dôležité spomenúť, že FMG dodáva tankovú muníciu kalibru 120 milimetrov aj pre tanky Leopard 2 španielskej armády. Z hľadiska vyťaženosti výrobných kapacít bude pre FMG rok 2023 náročný, zároveň ale má spoločnosť možnosť naplno ukázať svoje kvality. V dôsledku stále prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine a s neutíchajúcim dopytom po munícii rôznych typov bude v roku 2023 Fábrica de Municiones de Granada realizovať významné kontrakty. Vďaka veľkému počtu zákaziek sa spoločnosti podarí v tomto roku využiť 100 percent svojich výrobných kapacít.  

Spoločne s materskou MSM Group sa španielska FMG pravidelne zúčastňuje výstav a veľtrhov vojenskej techniky. Minulý rok sa FMG predstavila napríklad na výstave World Defence Show v Saudskej Arábii, alebo aj na významnom veľtrhu Eurosatory v Paríži. Tento rok sa granadská firma plánuje predstaviť na jednom z prestížnych, v Španielsku dokonca najprestížnejšom veľtrhu FEINDEF 2023. Ide o medzinárodnú výstavu s hojným počtom vystavovateľov z celého sveta a je to zároveň jediný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky v oblasti obrany s inštitucionálnou podporou ministerstva obrany Španielska. Veľtrh FEINDEF slúži aj ako platforma pre spoluprácu medzi spoločnosťami, inštitúciami, univerzitami a ďalšími aktérmi v oblasti obranného priemyslu a bezpečnosti.

Veľmi významný moment čaká spoločnosť v roku 2024. V tom roku oslávi spoločnosť FMG už 700 rokov od počiatku výroby strelného prachu na území mesta Granada a v priľahlom okolí. Podľa dostupných historických prameňov sa prvá zmienka o strelnom prachu vyrobenom na území mesta Granada datuje do čias Granadského sultanátu. Historici uvádzajú, že tento strelný prach bol použitý pri obliehaní mesta Huéscar sultánom Ismailom I. Granadským v roku 1324. Túto, dnes už bezmála 700 ročnú tradíciu výroby munície na území mesta Granada spoločnosť FMG dodnes rozvíja vo svojom závode, ktorý sídli na predmestí Granady v El Fargue. Výročie 700 rokov výroby bude o to významnejšie, že v západnom svete nemá obdobu. FMG je jedinou továrňou v západnom svete, ktorá po tak dlhú dobu stále vyrába rovnaký produkt, a to pušný prach.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 02:50