StoryEditor

Sťahovanie je kombinatorika, musíte myslieť na všetko

22.05.2023, 00:00

Sťahovali ľudí do najrôznejších kútov sveta, napríklad aj potomkov šľachticov so zdedeným starožitným nábytkom, až do Austrálie. Peter Púchovský pôsobí na pozícii Group CEO vo firme PLUSIM, ktorá patrí medzi najväčšie sťahovacie spoločnosti na Slovensku a zabezpečuje komplexné služby v tejto oblasti.

Aká bola vaša predchádzajúca cesta, pracovali ste v rôznych zaujímavých firmách, spomeňte niektoré a v čom Vás pripravili na súčasnú pozíciu?

Svoje viac ako 25 ročné skúsenosti som nazbieral vo viacerých nadnárodných korporáciách, posledných vyše 20 rokoch výhradne v oblasti logistiky. Samozrejme, že som si prešiel rôznymi pozíciami od základnej obchodníckej až po vrcholový manažment a riadenie pobočiek vo viacerých krajinách. Rovnako som mal možnosť nabrať pri rôznych pozíciách aj skúsenostiach v odlišných  oblastiach od obchodu, marketingu, operatívy, financií, HR až po vrcholový management. Kombinácia týchto skúseností je kľúčovou pre pochopenie fungovania spoločnosti ako celku na vrcholovej riadiacej pozícii. Za posledné najvýznamnejšie by som uviedol spoločnosť FedEx Logistics, DSV/UTi Worldwide a Jungheinrich. Všetky tieto spoločnosti sú zo segmentu logistiky a poskytujú svoje služby v oblasti globálnych prepráv, logistických služieb a logistických riešení.

Spoločnosť PLUSIM ponúka kompletné sťahovacie služby a takisto prepravu či skladovanie.  Je na trhu od roku 2001, aké zmeny zažila?

Firma stabilne rástla, silne organicky, ale aj akvizične, a dnes je z nej stredne veľká spoločnosť na regionálnej úrovni so štandardizovanými postupmi a ISO certifikáciou schopná replikovať svoje nastavenia do ďalších pobočiek. Momentálne máme pobočkovú sieť v Slovenskej Republike v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. V Českej republike rozvíjame svoju činnosť z Prahy. Za najvýznamnejšie míľniky považujem vybudovanie flotily vozidiel rôznych hmotnostných kategórií́ a rozmerov špeciálne upravených na sťahovacie práce. Všetky naše vozidlá sú́ vybavené́ skriňovou nadstavbou a hydraulickou zdvižnou plošinou, taktiež̌ sú́ vybavené́ monitorovacím systémom GPS. Ďalším významným míľnikom bolo otvorenie nového skladu s veľmi vysokým štandardom o výmere 3.600 metrov štvorcových. V neposlednom rade, aj odštartovanie nových aktivít v oblasti zasielateľstva, strategického partnerstva v sieti spoločnosti s globálnym pokrytím JAS Worldwide Inc. ako agenta pre Slovenskú republiku.

Aká je situácia v týchto oblastiach na trhu, jednak sťahovanie a potom doprava a logistika? Je tu silná konkurencia firiem? Aký je trend? Čo rastie, prípadne aké sú aktuálne zmeny?

Vo všetkých oblastiach je dnes už veľmi silná lokálna aj medzinárodná konkurencia. Preto je ideálnou kombinácia silného lokálneho postavenia a zázemia spolu s globálnymi strategickými partnerstvami. Posledné dekády sme boli svedkami silnej globalizácie vo všetkých odvetviach. Dnes o to viac záleží na inovatívnosti, flexibilite a výnimočnosti riešení, ktoré ponúkate. Pojem logistika ako taká je veľmi široký pojem a vy musíte poukázať na to, v čom je Vaša pridaná hodnota oproti konkurencii. 

image
PLUSIM

Aká je situácia v oblasti sťahovania domácností?

V sťahovaní domácností sa služby veľmi pekne vyvíjajú. Snažíme sa byť partnerom pre našich zákazníkov a snažíme sa ich odbremeniť od starostí zo sťahovania. Z detstva si pamätám "Radšej trikrát vyhorieť, ako sa raz sťahovať...". Ale to vôbec nie je pravda, ak sa obrátite na skúseného partnera so širokým zázemím a profesionálnymi nástrojmi. Ja osobne som sa sťahoval už niekoľko krát v živote v európskom priestore ale aj v zámorí. Keď som si založil rodinu a sťahovali sme sa prvýkrát s nahromadenými vecami z bytu do domu, využil som profesionálnu spoločnosť, ktorá ma presťahovala zo skrine do skrine za necelých 6 hodín. Bolo to fajn, ale dohodil som si to na telefón bez obhliadky. Drobnosti z povale a garáže som potom sťahoval ďalší týždeň s pomocou priateľov a rodiny. Je veľmi dôležité, na nič nezabudnúť. Preto ponúkame obhliadku bezplatne našimi sťahovacími profesionálmi, aby zákazníkom pomohli zadefinovať všetky predmety na sťahovania a zároveň, aby sme si spočítali, koľko a akých profesionálnych baliacich materiálov budeme potrebovať vrátane identifikácie správneho vozidla s dostatočným objemom a nosnosťou a v neposlednom rade aj naplánovali správne personálne osadenstvo na zákazku.

Čo firemné sťahovanie?

To je niečo, v čom sme skutočne lídrom na trhu. Nie je to len o sťahovaní kancelárií, ale aj sťahovaní rôznych technológií, ich demontáž, profesionálne debnenie, preprava, kotvenie a montáž. Sú to rôzne bremená a to je už o projektovom manažmente za súčinnosti aj ďalších overených subdodávateľov. U sťahovania rôznych inštitúcií je to potom aj o povoleniach vjazdov do centier miest vo vyhradených časoch, niekedy aj zastaveniach premávky na komunikáciách na vyhradený čas a podobne. Ale hlavne, čo sa týka rozsahu služieb, tak to už nie je len o premiestnení vecí, ale aj o odborných montážnych prácach vrátane montáže nábytku, inštalácie zariadení, upratovania, maľovania, tepovania a množstva ďalších komplexných činností. Keď sa dnes sťahuje firma, tak potrebuje odovzdať priestor prenajímateľovi v zodpovedajúcom stave a pre zamestnancov kompletne funkčnú kanceláriu s pracovnými miestami, kde si zamestnanci nájdu svoje veci na novom pracovnom mieste, zavesené obrazy a nástenky na stenách a „čerstvé kvety“ v zasadačke ráno po príchode do nových pracovných priestorov.

Do ktorých lokalít v zahraničí ste už sťahovali, ktoré sú najčastejšie a ktorá bola najvzdialenejšia lokalita?

Sťahovanie v európskom priestore je dnes už veľmi bežné. Ale sťahovali sme už aj do rôznych lokalít medzi kontinentami po celom svete. Len za posledný rok by som spomenul lokality ako sú Spojené arabské emiráty, Austrália, Kuba, Kuvajt. Pri sťahovaní je dôležitá destinácia a hlavne komplexnosť služby. V prípade destinácie musíte zobrať do úvahy tamojšie podmienky, napríklad v Austrálii sezónnu podmienku fumigácie (pozn. red. chemická ochrana dreva). Musíte brať ohľad na správne balenie a ochranu, váhové rozloženie, ako aj na limitné množstvá u nebezpečných látok. Napríklad pri sťahovaní celého diplomatického zboru sťahujete celé rodiny so všetkými hnuteľnými vecami vrátane nábytku, kompletného vybavenia domácnosti i vozidiel.

image
PLUSIM

Dozviete sa aj príbehy klientov, prečo sa sťahujú? Spomeniete si na nejaký zaujímavý príbeh?

Zaujímavých príbehov je veľmi veľa a zdieľame ich pravidelne na sociálnych médiách. Ak by som mal vybrať aspoň zopár, tak by to bolo sťahovanie zdedeného starožitného nábytku zo Slovenska do Austrálie pre potomkov šľachtického rodu s koreňmi na Slovensku. Malo to silný príbeh a bola to veľmi špecifická preprava, ktorá si vyžadovala precízne plánovanie každého kroku, maximálnu opatrnosť  pri manipulácii, profesionálne debnenie, znalecké posudky, rôzne povolenia a podobne.

Príbeh manželky, ktorá svojmu mužovi kúpila veľkú motorku pod vianočný stromček a chcela, aby si ju tam aj našiel. Myslím priamo pod stromčekom, na piatom poschodí. No a natešený manžel sa, samozrejme, chcel potešiť z darčeka hneď na druhý deň priamo na cestách. Pre nás je to premiestnenie bremena v dohodnutom čase. Pre našich zákazníkov príbeh prejavenia si lásky.

Aké inovácie pripravujete alebo ste v minulosti urobili, ktoré Vás posunuli?

Počas našej histórie sme dokázali vyvinúť špeciálne profesionálne pomôcky na sťahovanie, ktoré si dávame vyrábať na mieru pre našich zamestnancov. Tu spomeniem špeciálne popruhy na sťahovanie bremien šité zo špeciálnych materiálov na mieru pre našich zamestnancov alebo transportné vozíky v sťahovacej reči nazývané „skejty“. Okrem toho máme za sebou aj dlhoročný vývoj špeciálnej lepiacej pásky. Naša lepiaca páska nie je len lepiaca páska s potlačou nášho loga ale ide o špeciálne lepidlo a fólie. Páska musí dobre držať a byť dostatočne pružná. Zároveň sa musí dať odlepiť bez toho, aby Vám zostalo lepilo na prelepenej časti alebo nestrhlo so sebou povrch (u nábytku napríklad dýhu). Sťahovacie krabice prešli tiež svojím vývojom čo sa týka optimálneho zloženia vlnitej lepenky ako aj rozmerov krabíc. Profesionálne pracovné pomôcky ponúkame na našom e-shope: www.plusimshop.com

Spoločnosť PLUSIM ide cestou digitalizácie? Čo to vo vašom prípade znamená?

V našom prípade ide o digitalizáciu všetkých procesov v našej spoločnosti, čo nám veľmi pomôže k zefektívneniu a maximálnemu urýchleniu procesov. Všetky dáta potrebné k realizácii zákazky a informácie po realizácii zákazky budú on-line v reálnom čase. Je to veľký benefit pre našich zákazníkov a výrazný posun vo fungovaní procesov v našej spoločnosti. Takmer úplne upúšťame od papierovej formy.

image
PLUSIM

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou PLUSIM.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
25. apríl 2024 19:04