StoryEditor

Slovensko teraz nie je krajinou pre ľudí

25.05.2017, 00:00
Štát potrebuje radikálne zmeny, tvrdí výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie SR Peter Kremský.

So Slovenskom to pôjde dolu kopcom, ak ľudia budú stále odchádzať do zahraničia, varovne dvíha prst Peter Kremský. Situácia je podľa neho alarmujúca.

Nič nové pod slnkom – emigrácia Slovákov do zahraničia je problém. Ale do akej miery?

Myslím, že do veľkej. Štatistiky zo zdravotných poisťovní dokazujú, že odchádza v priemere tretina každého populačného ročníka. Navyše, tento problém sa bude posilňovať s poklesom demografickej krivky. K tomu ešte treba prirátať, že neodchádzajú tí, ktorí sa doma neuplatnia, ale elita. Zo Slovenska sa stráca kvalita, čelíme ohrozeniu demografickej rovnováhy a s tým súvisiacimi veľmi vážnymi finančnými a sociálnymi ťažkosťami v budúcnosti.

K akým zvratom, odhliadnuc od úbytku ekonomicky činného obyvateľstva, môže prísť?

Krajina sa výrazne preorientuje na potreby starých ľudí. Do takých lokalít nechcú vstupovať inovatívne firmy, pretože seniori majú záujem o udržanie bezpečného stavu. Nekúpia si najnovšiu značku auta ani najmodernejší smartfón. Ak sa táto krajina nespamätá a nezačne pracovať na udržaní najkvalitnejších ľudí, v dlhodobom výhľade jej hrozí zánik. V histórii nič nové a je naivitou si namýšľať, že sa niečo podobné nikdy nemôže stať.

Trúfali by ste si odhadnúť čas do realizácie takéhoto katastrofického scenára?

Nie. Ja sa toho určite nedožijem.

Niektorí odborníci bagatelizujú emigráciu z hľadiska dosahu na ekonomiku štátu. Váš názor?

Ak sa odsťahuje desať percent ľudí, nemôže to mať predsa na ňu nulový efekt. Jednou vecou je však globálny pohľad a druhou mikropohľad na ekonomicky zaostávajúce regióny. Na juhu a východe krajiny nájdete lokality, kde už takmer nejestvuje produktívne obyvateľstvo. Sú dediny, kde žijú len starí ľudia, ktorí sa m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 08:42