StoryEditor

Technologický šéf koncernu Takeda pre HN: S Bratislavou máme veľké plány, bude kľúčová pre digitalizáciu celej spoločnosti

21.04.2022, 14:08
Inovačné centrum v slovenskej metropole bude kľúčové pre digitálnu transformáciu celej našej skupiny, tvrdí v rozhovore pre HN Gabriele Ricci, globálny riaditeľ pre dáta a technológie nadnárodného farmaceutického giganta Takeda Pharmaceutical Company.

Pred pár dňami ste v Bratislave otvárali inovačné centrum spoločnosti Takeda. Koľko peňazí ste do tohto projektu investovali a koľko ľudí tu zamestnáte?

K dnešnému dňu sme do neho investovali rádovo milióny eur. V krátkom období plánujeme prijať viac ako 300 ľudí. Je však možné, že ich nakoniec bude ešte viac. Pre naše inovačné centrum sme si vybrali fantastické miesto v biznis centre Pradiareň 1900, ktoré je nadizajnované na práve hybridný typ práce. Je určené pre širokú škálu inovácií. Nie je to teda výlučne centrum riešení, ktoré by bolo len o tom, že ponúkame nové technológie. V skutočnosti tvoríme skúsenosti pre našich pacientov, darcov a zákazníkov.

V akej fáze je prijímanie zamestnancov?

Proces naberania ľudí sme začali pred pár mesiacmi. Odštartovali sme ho prijímaním zamestnancov s kritickou úlohou pre vybudovanie podpornej infraštruktúry. V tomto zariadení máme aktuálne obsadených okolo 100 pozícií. Spomínanú hranicu 300 ľudí plánujeme dosiahnuť do konca tohto fiškálneho roka. V každom prípade verím, že budeme ešte rýchlejší, keď sa v tomto regióne staneme známejšími.

Môžete povedať niečo o národnosti ľudí, ktorí v centre pracujú?

Už teraz máme v centre ľudí viacerých národností. Prirodzene, väčšina zamestnancov, ktorých sme dosiaľ prijali, pochádza zo Slovenska, je ich okolo 85 percent. Máme však takisto kolegov, ktorí k nám prišli z rôznych krajín celej Európy či Ázie. Je to doslova medzinárodné pracovné prostredie. Práve toto je súčasťou našej kultúry. Takeda podporuje diverzitu a inklúziu. Sme otvorení skutočne každému, kto má záujem pridať sa k nám. Jednoducho hľadáme talenty a je úplne jedno, z akej krajiny prichádzajú.

Veľkou témou je dnes inklúzia ukrajinských utečencov. Pripravujete pracovné miesta aj pre nich?

Áno, prirodzene. V rámci spoločnosti Takeda intenzívne pracujeme na tom, aby sme pomohli tým utečencom, ktorí budú mať o spoluprácu s nami záujem. S týmto cieľom sme zriadili viaceré programy. Konkrétne na tomto mieste v Bratislave sú všetky relevantné pracovné miesta v našej ponuke otvorené aj pre tých Ukrajincov, ktorí chcú zostať na Slovensku a pracovať tu.

Viaceré firmy sa sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na trhu. Ako v koncerne získavate talentované mozgy?

My hľadáme talenty, ktoré už majú také technologické zručnosti a skúsenosti, ktoré potrebujeme. Zároveň však spolupracujeme s univerzitami, aby sme zlepšili zručnosti tých študentov, ktorí by sa k nám v budúcnosti mohli pripojiť. Máme skvelé programy digitálneho učenia. Vybudovali sme digitálne kurikulá. Takisto spolupracujeme s technologickými spoločnosťami, aby sme ponúkli čo najviac nových príležitostí. Aj takýmto spôsobom sa predsa dá zvýšiť počet kvalifikovaných pracovníkov na trhu.

Tým zároveň pomôžete aj nášmu pracovnému trhu...

Áno, v tomto regióne je to náš dlhodobý záväzok. Naše vzdelávacie pro...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-17 15:54:23 - Feat.: - Title: Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo západ Japonska
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 00:39