FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ceny ropy kvôli neistému výhľadu dopytu a dodávok klesajú

02.10.2023, 18:35
Autor:
ČTKČTK

Investori čakajú na vystúpenie šéfa centrálnej banky USA Jeroma Powella, v ktorom by mohol naznačiť, ako sa budú vyvíjať úrokové sadzby v Spojených štátoch.

Ceny ropy na začiatku nového mesiaca klesajú. Môže za to neistota spojená s vývojom dodávok a globálneho dopytu. Investori tiež čakajú na vystúpenie šéfa centrálnej banky USA Jeroma Powella, v ktorom by mohol naznačiť, ako sa budú vyvíjať úrokové sadzby v Spojených štátoch.

Okolo 17:40 SELČ cena severomorskej ropy Brent klesala o 1,4 percenta na 90,94 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI v rovnakom čase strácala 1,82 percenta a predávala sa za 89,14 dolára za barel. Na začiatku obchodovania pritom oba kontrakty rástli o viac ako jeden dolár.

Ceny ropy v treťom štvrťroku vzrástli o takmer 30 percent kvôli predpovediam vysokého deficitu dodávok v štvrtom štvrťroku, pretože Saudská Arábia a Rusko predĺžili zníženie dodávok až do konca roka.

Investori čakajú na ďalší komentár Powella, aby mohli posúdiť, akým smerom sa vydajú úrokové sadzby v USA. Zvýšenie úrokov, ktorého cieľom je spomaliť infláciu, môže zabrzdiť hospodársky rast a znížiť dopyt po rope.

image

Aktivita vo výrobnom sektore klesá, no my vieme, čo je lúčom v temnote hospodárskeho úpadku

Podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci na čele s Ruskom, teda skupina známa ako OPEC+, zrejme na svojom stredajšom zasadnutí nezmení svoju ťažobnú politiku.

Šéf OPEC Haísam Ghais dnes uviedol, že vo výhľade globálneho dopytu je organizácia optimistická a dopyt po rope je tento rok pomerne odolný, rovnako ako vlani.

Prieskum agentúry Reuters dnes ukázal, že ťažba OPEC v septembri druhý mesiac za sebou stúpla, napriek zníženiu ťažby Saudskou Arábiou. Spôsobil to hlavne rast produkcie Nigérie a Iránu. Turecko by tiež malo tento týždeň obnoviť prevádzku ropovodu z Iraku, ktorá bola prerušená pred zhruba šiestimi mesiacmi. To znamená vyššie dodávky na trh.

Sobotná štatistika ukázala, že aktivita čínskych tovární v septembri prvýkrát za šesť mesiacov vzrástla, čo naznačuje, že druhá najväčšia ekonomika sveta sa začína stabilizovať. Údaje zo spracovateľského sektora eurozóny, Nemecka a Británie, však boli v septembri slabé, čo je zlou správou pre dopyt po rope.

01 - Modified: 2024-05-12 09:58:34 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok klesli o viac ako jedno percento. Fed signalizoval, že úrokové sadzby zostanú vysoko dlhšie 02 - Modified: 2024-05-10 06:13:20 - Feat.: - Title: Ceny ropy pokračovali v raste, dopyt podporilo možné prímerie medzi Hamasom a Izraelom 03 - Modified: 2024-05-09 06:37:15 - Feat.: - Title: Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli, situáciu ovplyvnilo potenciálne prímerie na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-05-08 17:47:54 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa po správe o poklese zásob v amerických skladoch zvyšujú 05 - Modified: 2024-05-08 10:23:43 - Feat.: - Title: Ceny ropy v stredu pokračovali v poklese. Môže za to nečakaný nárast zásob komodity v USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 13:13