Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden stále verí v dohodu o odvrátení platobnej neschopnosti USA, rokovania viaznu

20.05.2023, 14:28
Autor:
ČTKČTK

Stále verím, že budeme schopní platobnú neschopnosť odvrátiť a že dosiahneme niečo slušné, povedal podľa agentúry Reuters prezident Joe Biden.

Americký prezident Joe Biden dnes vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty sa budú schopné vyhnúť bezprecedentnému stavu platobnej neschopnosti, ktorá by mohla mať ďalekosiahle dopady nielen na americkú ekonomiku. Situáciu komentoval po tom, ako sa po piatkových rokovaniach jeho tímu s republikánmi v Kongrese dve strany rozišli bez oznámenia prelomu. Ak Kongres nezvýši zákonný limit pre zadlženie Spojených štátov, vláde by mohli dôjsť peniaze za menej ako dva týždne.

Piatok napokon priniesol dve kolá rokovaní medzi Bielym domom a tímom republikánskeho šéfa Snemovne reprezentantov Kevina McCartyho. Po prvom rokovaní republikáni oznámili pozastavenie rozhovorov, ktoré podľa nich neboli produktívne, čo sa negatívne premietlo do ceny akcií na Wall Street. Večer však nasledovala ďalšia schôdzka, po ktorej nebolo jasné, kedy dve strany znovu zasadnú k rokovaciemu stolu.

image

Poskytnutie F-16 Ukrajine by bolo pre Západ veľmi riskantné, reaguje Moskva

"Stále verím, že budeme schopní platobnú neschopnosť odvrátiť a že dosiahneme niečo slušné," povedal podľa agentúry Reuters prezident Biden. K téme sa vyjadroval na okraj summitu skupiny G7 v Japonsku, z ktorého sa do Washingtonu vracia v nedeľu.

Biely dom uviedol, že pozícia dvoch strán sa stále značne rozchádza, zatiaľ čo kongresman a hlavný vyjednávač republikánov Garret Graves povedal, že piatkové rokovanie sa skončilo bez pokroku. Denník The Washington Post  poznamenal, že obe strany sa v posledných dňoch dostali pod obrovský tlak svojich straníckych kolegov, aby vo vyjednávaní príliš neustupovali.

Republikáni odmietajú schváliť samostatné posunutie dlhového stropu, ktorý je po opakovanom navyšovaní z posledných rokov na úrovni 31,4 bilióna dolárov, a požadujú za tento krok výrazné škrty v štátnych výdavkoch. Biden pôvodne o veci odmietal vyjednávať a obviňoval republikánov, že berú americkú ekonomiku ako rukojemníkov, aktuálne rozhovory potom prezentuje ako oddelenú debatu o rozpočtovej politike. Prezident a ďalší predstavitelia Demokratickej strany pri tom uvádzajú, že škrty navrhnuté republikánmi by poškodili americké domácnosti a podniky.

image

Zelenskyj dorazil do Japonska, bude hľadať podporu nielen u lídrov G7. Chce apelovať aj na neutrálne krajiny

Podľa informácií WP panujú nezhody vo viacerých bodoch, ale významnou prekážkou sa teraz stala otázka obmedzenia vládnych výdavkov vo fiškálnom roku začínajúcom na jeseň. Vyjednávače pri tom začína tlačiť čas, keďže akúkoľvek dohodu by ešte čakalo nemenej zložité schvaľovanie v Kongrese. Podľa ministerstva financií by mohla platobná neschopnosť nastať už 1. júna, obávané "dátum X" ale tiež môže prísť až o niekoľko dní neskôr.

Podľa agentúry AP je pravdepodobné, že rokovania budú cez víkend pokračovať. McCarthy tento týždeň uviedol, že dohoda na ďalšom postupe musí byť do nedele hotová, aby Kongres mal istotu, že najhorší scenár bude odvrátený.

01 - Modified: 2023-05-20 10:33:14 - Feat.: 1 - Title: Poskytnutie F-16 Ukrajine by bolo pre Západ veľmi riskantné, reaguje Moskva 02 - Modified: 2023-05-20 07:54:10 - Feat.: 1 - Title: Bidenov poradca nevidí zmenu v postoji USA, ktoré podporili dodanie F-16 Kyjevu 03 - Modified: 2023-05-20 07:31:21 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj dorazil do Japonska, bude hľadať podporu nielen u lídrov G7. Chce apelovať aj na neutrálne krajiny 04 - Modified: 2023-05-20 06:30:50 - Feat.: 1 - Title: Nevyzerá to, že sa USA poučili z Russiagate. Kampaň na očiernenie Trumpa mohla byť ruskou operáciou
01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:30