Japonský minister financií Shunichi Suzuki a ministerka financií USA Janet Yellen pri jej príchode na uvítaciu recepciu na stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G7 v Niigate v Japonsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Členovia G7 sľúbili podporu Ukrajine a hľadajú spôsoby, ako podporiť globálnu ekonomiku

11.05.2023, 14:08
Autor:
TASRTASR

Washington zvažuje možnosť zavedenia ďalších, úzko cielených obmedzení na investície v Číne do technológií, ktoré je možné využiť vo vojenskej sfére.

Vojna na Ukrajine a jej dôsledky pre globálnu ekonomiku, dlhové krízy v rozvojových krajinách a patová situácia čo sa týka štátneho dlhu USA, sú hlavnými bodmi trojdňových rokovaní ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk skupiny G7 v Japonsku.

G7 tvoria Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a USA. Ďalšími pozvanými na stretnutí v japonskom meste Niigata sú Európska únia, Medzinárodný menový fond, Svetová banka a ministri financií Brazílie, Komor, Indie, Indonézie, Južnej Kórey a Singapuru.

Nestabilná ekonomika

Globálna ekonomika je stále nestabilná po rokoch pandémie ochorenia COVID-19 a v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Rozhovory v Niigate sú teda šancou vytýčiť víziu finančnej stability predtým, ako sa stretnú lídri G7 na budúci víkend v Hirošime.

Napriek širokému spektru tém, od klimatických zmien cez odpustenie dlhu až po digitálne meny, sa patová situácia v súvislosti s dlhovým stropom USA a potenciálna platobná neschopnosť Washingtonu, javí ako hlavná potenciálna hrozba pre globálnu ekonomiku.

image

Hirman podáva súdne žaloby​: Expo v Dubaji bola čierna diera, Sulíkova cesta výlet kamarátov

Vo svojom prejave pred začiatkom stretnutí za zatvorenými dverami americká ministerka financií Janet Yellenová varovala, že platobná neschopnosť Washingtonu by spustila globálny hospodársky pokles.

Spomenula aj obavy USA z "ekonomického nátlaku" Číny voči iným krajinám. Pripomenula novinárom, že Peking jasne použil ekonomický nátlak na Austráliu a Litvu. A dodala, že "to je záležitosť, ktorá by nás všetkých mala znepokojovať".

Vplyv Čína

USA majú tiež obavy, že Čína využíva financovanie infraštruktúry po celom svete prostredníctvom tzv. novej hodvábnej cesty (Belt and Road Initiative, BRI) na získanie vplyvu.

Okrem toho Washington zvažuje možnosť zavedenia ďalších, úzko cielených obmedzení na investície v Číne do technológií, ktoré je možné využiť vo vojenskej sfére. USA chcú diskutovať o tejto možnosti so spojencami z G7. Americká ministerka povedala, že akákoľvek akcia USA bude "úzko zameraná na technológie, kde existujú jasné dôsledky pre národnú bezpečnosť".

Japonsko, aktuálne predsedajúca krajina G7, presadzuje tiež diverzifikáciu dodávateľských reťazcov a zníženie závislosti od Číny.

Yellenová ešte pred stretnutím vyzvala na presadzovanie ekonomických opatrení uvalených na Moskvu, ktorá sa pokúša vyhnúť sa sankciám. Podľa ministerky to zahŕňa "identifikáciu a zatvorenie konkrétnych kanálov, ktoré Rusko používa na vybavenie a financovanie svojej armády a nátlak na firmy a jurisdikcie, ktoré mu uľahčujú obchádzanie sankcií".

Predstavitelia Európskej únie už diskutujú o zastavení vývozu citlivých technológií ôsmim čínskym spoločnostiam pre podozrenie, že ich predávajú Rusku. Skupina G7 by sa tiež mohla pokúsiť zastaviť tankery, ktoré tajne predávajú ruskú ropu za ceny vyššie ako je cenový strop G7.

01 - Modified: 2023-05-11 11:38:21 - Feat.: 1 - Title: Kyjev nezačína integračný proces od nuly, reformy robí i počas vojny, tvrdí veľvyslankyňa Únie na Ukrajine 02 - Modified: 2023-05-11 14:00:53 - Feat.: 1 - Title: Briti dodali Ukrajine zbrane, ktoré menia pravidlá hry. Rakety Storm Shadow doletia do hĺbky ruského územia 03 - Modified: 2023-05-11 11:15:06 - Feat.: 1 - Title: Expert: Ukrajina sformovala najmocnejší manévrový zväzok na svete, má aj 10-tisíce kamikadze dronov
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:25