Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Poľnohospodárska komora víta posunutie novely zákona o sociálnom poistení, pomôže potravinárom s odvodmi

09.05.2023, 17:39
Autor:
TASRTASR

Potravinárske firmy sú už len krok od toho, aby im štát odpustil časť odvodov do fondov sociálneho poistenia za svojich pracovníkov.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora víta posunutie novely zákona o sociálnom poistení do druhého čítania, ktorú aktuálne prerokúva Národná rada. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, v reakcii na rozhodnutie poslancov Národnej rady o návrhu novely o sociálnom poistení z dielne strany Smer-SD.

Potravinárske firmy sú podľa nej už len krok od toho, aby im štát odpustil časť odvodov do fondov sociálneho poistenia za svojich pracovníkov. Cena ľudskej práce je jednou z hlavných položiek, ktoré predražujú výrobu potravín. Na tento fakt Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podľa nej poukazuje dlhodobo, zmiernenie odvodového zaťaženia firmám pôsobiacich v agropotravinárskom sektore je pre Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru prioritou.

image

Za spomalením inflácie je najmä bázický efekt, mala by ďalej klesať, tvrdia analytici. Je pod 15 percentami

"Pokiaľ znížime daňovo-odvodové zaťaženie slovenských agropotravinárskych firiem, môžeme skutočne očakávať zmiernenie tlaku na cenu potraviny. Dnešná správa je preto dlho očakávaným svetlom na konci tunela. Veríme, že poslanci parlamentu tento legislatívny proces dotiahnu do úspešného konca a návrh zákona definitívne schvália. Maximálny efekt zníženia cien potravín však dosiahneme vtedy, ak sa odvodové úľavy budú týkať nielen potravinárskych, ale aj poľnohospodárskych podnikov. Výroba potravín sa začína už na poli a v maštali, preto je potrebné, aby na odpustenie časti odvodov mal nárok celý agropotravinársky sektor," uviedol v reakcii na utorkové rozhodnutie parlamentu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora preto podľa nej upriamuje pozornosť poslancov Národnej rady aj na tento fakt a žiada, aby sa úľavy dotýkali aj poľnohospodárskych podnikov. Pokiaľ by sa s návrhom stotožnila aj vláda, tak by sa materiál mohol prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní ešte na májovej schôdzi Národnej rady.

image

Vo februári v priemysle zabrali najmä hutníci a automobilky. Postupne by sa mal zotaviť z červených čísel

Pripomenula, že zníženie odvodového zaťaženia firiem by malo platiť na pol roka so začiatkom od 1. júla 2023. Náklady zamestnávateľov v potravinárstve pri tejto položke by sa mali znížiť o 25,2 percenta vymeriavacieho základu každého dotknutého zamestnanca, maximálne však do výšky aktuálnej minimálnej mzdy vo výške 700 eur pre rok 2023.

Strane Smer-SD prešli do druhého čítania tri návrhy. Chcú nimi presadiť polročné odpustenie odvodov pre zamestnancov potravinárskych firiem, cenovú reguláciu základných druhov potravín pri ich nepriaznivom cenovom vývoji či posilnenie právomocí niektorých ministerstiev a Slovenskej obchodnej inšpekcie pri cenovej kontrole.

01 - Modified: 2023-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chcete dovolenkovať v zahraničí? Odborník radí, na ktorú dôležitú vec netreba pred cestou zabudnúť 02 - Modified: 2023-05-05 13:22:15 - Feat.: 0 - Title: Rodičovský bonus 2023: Dostanete ho už v máji. Vypočítajte si pomocou kalkulačky, koľko to je 03 - Modified: 2023-05-05 09:13:07 - Feat.: 1 - Title: Starobní dôchodcovia už v máji dostanú rodičovské dôchodky, informoval Krajniak
01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 05 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Priemerná mzda sa zvýšila. A ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:05