Zamestnanci Fortumu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Fínska energetická spoločnosť tvrdí, že Moskva vymenila generálneho riaditeľa jej ruskej dcérskej firmy

26.04.2023, 17:39
Autor:
TASRTASR

Fortum považuje vymenovanie nového generálneho riaditeľa za potvrdenie toho, že Rusko prevzalo dočasnú kontrolu nad aktívami fínskej skupiny na základe nového dekrétu prezidenta Vladimira Putina.

Fínska energetická spoločnosť Fortum v stredu uviedla, že Moskva vymenila generálneho riaditeľa jej ruskej dcérskej firmy PAO Fortum. Označila to za potvrdenie toho, že Rusko firmu prevzalo.

Fortum považuje "vymenovanie nového generálneho riaditeľa za potvrdenie toho, že Rusko prevzalo dočasnú kontrolu nad aktívami fínskej skupiny" na základe nového dekrétu prezidenta Vladimira Putina.

Ruské aktíva

Putin v utorok  neskoro večer podpísal dekrét, ktorým sa ustanovuje dočasná kontrola ruských aktív dvoch európskych štátnych energetických firiem - Fortum a jej bývalej nemeckej dcérskej spoločnosti Uniper. To vyvolalo zmätok vo veci osudu ďalších západných spoločností v Rusku po uvalení západných sankcií proti Moskve za vojnu na Ukrajine.

V sprievodnej informácii k dekrétu sa uvádza, že tento krok je reakciou na hrozbu znárodnenia ruských aktív v zahraničí, v tzv. nepriateľských krajinách.

image

Nové usporiadanie sveta podľa Ruska. Čo možno vyčítať medzi riadkami Putinovej zahraničnej stratégie

V texte sa objasňuje, že v prípade, že aktíva ruského štátu, ruských spoločností alebo súkromných osôb v zahraničí budú vyvlastnené, Moskva prevezme kontrolu nad spoločnosťami pochádzajúcimi z príslušnej krajiny, ktoré pôsobia na území Ruska.

Uniper má 83,73-percentný podiel v ruskej dcérskej spoločnosti Unipro, ktorá roky dodávala zemný plyn do Nemecka. Unipro teraz prejde pod ruskú federálnu agentúru pre správu štátneho majetku (Rosimuščestvo).

Neschválený predaj

Uniper sa snažil predať svoj podiel v Unipro ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Záujemca sa síce našiel, ale ruské úrady tento predaj neschválili.

Uniper už v súvislosti s ruskou dcérskou spoločnosťou odpísal stratu vo výške 4,4 miliardy eur.

Väčšinovým vlastníkom spoločnosti Fortum je Fínsko, ktoré začiatkom tohto mesiaca vstúpilo do NATO. Moskva to označila za "nebezpečnú chybu".

image

Svet vydal vlani na zbrojenie viac ako dva bilióny dolárov, výdavky rastú už ôsmy rok v rade

Ruská divízia Fortum má sedem tepelných elektrární v regióne Ural a v západnej Sibíri, pričom spolu s miestnymi rizikovými partnermi vlastní aj portfólio veterných a solárnych elektrární v Rusku. Účtovná hodnota týchto aktív bola na konci roka 2022 na úrovni 1,7 miliardy eur.

Štátna ruská banka VTB tento týždeň uviedla, že Rusko by malo zvážiť prevzatie a správu aktív zahraničných spoločností ako je Fortum, a vrátiť ich až po zrušení sankcií. Podľa Rosimuščestva by sa mohlo dostať pod dočasnú ruskú kontrolu viac aktív zahraničných firiem.

01 - Modified: 2023-04-24 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nové usporiadanie sveta podľa Ruska. Čo možno vyčítať medzi riadkami Putinovej zahraničnej stratégie 02 - Modified: 2023-04-24 06:02:22 - Feat.: 1 - Title: Svet vydal vlani na zbrojenie viac ako dva bilióny dolárov, výdavky rastú už ôsmy rok v rade
01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:15