Lode čakajú na inšpekciu v rámci iniciatívy Black Sea Grain Initiative v Istanbule.FOTO: Reuters
StoryEditor

Osud čiernomorskej obilnej dohody je stále neistý, inšpekcie lodí sa obnovili. Moskva viní OSN a Ukrajinu

19.04.2023, 19:49
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský vicepremiér a minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov v stredu na Facebooku informoval, že inšpekcie lodí sa obnovujú napriek pokusom Ruskej federácie o narúšanie dohody.

Inšpekcie lodí prepravujúcich ukrajinské obilie z Čierneho mora prebiehajúce v tureckých vodách súlade s dohodou, ktorú vlani v júli dosiahol Kyjev s Moskvou s pomocou Turecka a OSN, sa v stredu obnovili. Kyjev však napriek tomu tvrdí, že na zaistenie predĺženia platnosti tejto dohody je potrebný dlhší čas.

Kyjev a jeho spojenci obviňovali Moskvu z pozastavenia zmienených inšpekcií, ku ktorému došlo v uplynulých dňoch. Moskva naopak tvrdila, že na vine je Ukrajina a OSN.

image

Zákaz ukrajinského obilia: Prečo sme stopli jeho dovoz a je nebezpečné? (otázky a odpovede)

Inšpekcie sa obnovujú

Ukrajinský vicepremiér a minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov v stredu na Facebooku informoval, že "inšpekcie lodí sa obnovujú napriek pokusom Ruskej federácie o narúšanie dohody".

Spoločné koordinačné centrum v Istanbule, ktoré v súlade so zmienenou obilnou dohodou na takéto kontroly dohliada, taktiež informovalo, že "inšpekcie sa už vykonávajú".

Cieľom zmienenej dohody, ktorá odblokovala vývoz z troch ukrajinských čiernomorských prístavov - dovtedy zastavený pre ruskú inváziu - je zmierniť celosvetovú potravinovú krízu, ako aj posilniť ukrajinskú ekonomiku z veľkej časti závislú práve na exporte poľnohospodárskych produktov.

image

Slovensko stoplo dovoz obilia a ďalšieho tovaru z Ukrajiny, vláda chce chrániť farmárov. EÚ to kritizuje

Rusko viní Kyjev zo sabotáže

Rusko obvinilo v stredu Ukrajinu zo sabotovania tejto dohody požadovaním úplatkov od vlastníkov lodí, a to za registráciu týchto plavidiel aj ich inšpekciu. Moskva toto tvrdenie nepodložila žiadnymi dôkazmi, pričom Kyjev sa k nemu dosiaľ nevyjadril.

Rusko sa zároveň už dlhšie vyhráža, že platnosť obilnej dohody po 18. máji nepredĺži pre obmedzenia Západu, ktoré údajne ovplyvňujú vývoz ruských poľnohospodárskych komodít. Vývoz ukrajinského obilia aktuálne obmedzujú aj zákazy, ktoré naňho uvalilo viacero európskych krajín, menovite Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Bulharsko, pripomína Reuters.

image

Poľsko chce sprísniť kontroly dovozu potravín z Ukrajiny. Deformujú trhy a znižujú ceny

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj v stredu informoval, že prebiehajú rozhovory s cieľom dosiahnuť predĺženie platnosti tejto dohody. Zároveň však jednoznačne povedal, že žiaden okamžitý prelom sa v tých rokovaniach neočakáva. "Dajme im čas," dodal bez akýchkoľvek podrobností o priebehu rozhovorov.

Reuters pripomína, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov má budúci týždeň v New Yorku o tejto dohode rokovať s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

01 - Modified: 2023-04-19 14:50:07 - Feat.: 1 - Title: Bulharsko zavádza dočasný zákaz dovozu obilnín z Ukrajiny 02 - Modified: 2023-04-19 12:04:20 - Feat.: 1 - Title: Európska únia chystá kompenzácie za 100 miliónov eur pre poľnohospodárov kvôli ukrajinskému obiliu 03 - Modified: 2023-04-19 09:05:13 - Feat.: 1 - Title: Rusko obvinilo Ukrajinu, že braním úplatkov sabotuje obilnú dohodu
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:07