Logo Coinbase na Times Square v New Yorku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf kryptomeny Coinbase hrozí odchodom z USA pre chýbajúce zákony

18.04.2023, 15:11
Autor:
ČTKČTK

Komisia pre cenné papiere a burzy minulý týždeň začala ďalšiu verejnú diskusiu o svojich návrhoch rozšíriť definíciu slova "burza". Chce najmä objasniť, že súčasné pravidlá fungovania búrz sa vzťahujú aj na decentralizované kryptomeny.

Šéf americkej kryptomeny Coinbase Brian Armstrong dnes pohrozil, že jeho podnik odíde zo Spojených štátov, ak nebudú čoskoro existovať jasné pravidlá regulácie, v rámci ktorých môžu tieto burzy v USA pôsobiť. V takom prípade sa podľa neho do zahraničia presunú aj ďalší hráči v odvetví. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Na stole sú úplne všetky možnosti, vrátane odchodu alebo čohokoľvek iného, čo bude potrebné," povedal Armstrong na konferencii v Londýne. Jasné pravidlá sú podľa neho potrebné aj v ďalších krajinách, ako je napríklad Británia. Inak sa podľa neho môže stať, že prevádzkovatelia kryptomienových burz pôjdu napríklad do daňových rajov. Tam bola aj kryptografická burza FTX, ktorá vlani skrachovala. Svoje aktivity riadila z Baham.

"To je aj dôvod, prečo potrebujeme jasnú legislatívu a reguláciu v danom štáte. Pretože keď to nebude v Británii, keď to nebude v USA, tak tie firmy budú existovať v daňových rajoch. Vyhlásil to po otázke bývalého britského ministra financií Georgea Osbournea, ktorý sa ho na konferencii spýtal, či sa môže stať, že Coinbasa z USA odíde.

image

Komentár šéfa kryproburzy: Trh sa otáča. Investori sa spamätali z udalostí v znamení čiernej labute

Kým niektoré veľké ekonomiky, ako napríklad Európska únia, vypracovali pre kryptomeny pravidlá šité na mieru, v Spojených štátoch je tento sektor stále väčšinou neregulovaný. Americké regulačné orgány a orgány činné v trestnom konaní tento rok rázne zakročili proti kryptomeny a zamerali sa na nelegálne ponuky a nedodržiavanie pravidiel, ktoré majú zabrániť nelegálnej činnosti. V marci americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) pohrozila spoločnosti Coinbase žalobou kvôli niektorým produktom.

Britské ministerstvo financií napriek tomu vo februári stanovilo prvý súbor pravidiel na reguláciu kryptomien a jeho finančný dohľad v marci vyzval na zavedenie prísnych pravidiel, aby sa toto odvetvie očistilo. Armstrong v pondelok na Twitteri napísal, že Británia "rýchlo postupuje v oblasti rozumnej regulácie kryptomien", a bez bližšieho spresnenia dodal, že je rád, že môže na britských ostrovoch naďalej investovať. Napriek tomu vyjadril obavy, že banky v Británii v snahe vymýtiť podvody zaujímajú čoraz tvrdší prístup ku klientom, ktorí prevádzajú peniaze na kryptomeny.

image

České banky vypovedajú účty firmám, ktoré sa zaoberajú kryptomenami. Komplikuje to ich podnikanie

Popredná britská banka NatWest v marci zaviedla nové limity pre klientske prevody na kryptoburzové burzy v snahe ochrániť spotrebiteľov pred tým, čo nazýva "kryptozločincami".

"Niektoré britské banky blokujú fiat platby kryptomeny spoločnostiam, čo nie je v poriadku," napísal Armstrong na Twitteri s odvolaním sa na tradičné meny. "Kvalitné opatrenia proti podvodom majú zmysel, plošný zákaz nie," dodal. Plošný zákaz navyše podľa neho nie je pravdepodobne ani v súlade so zákonom.

Americká SEC minulý týždeň začala ďalšiu verejnú diskusiu o svojich návrhoch rozšíriť definíciu slova "burza". Chce najmä objasniť, že súčasné pravidlá fungovania búrz sa vzťahujú aj na decentralizované kryptomeny. Kryptomeny firmy doterajšie návrhy považujú za príliš vágne a za snahu dostať pod kontrolu platformy decentralizovaných financií, označované skrátene DeFi. Tie užívateľom umožňujú požičiavať, požičiavať si alebo aj sporiť v digitálnych aktívach, čím obchádzajú tradičné banky a burzy.

01 - Modified: 2023-03-23 09:59:08 - Feat.: 1 - Title: Americká kryptomenová burza Coinbase dostala varovanie od regulátora, jej akcie klesli o 13 percent 02 - Modified: 2023-03-14 15:11:23 - Feat.: 1 - Title: Krach amerických bánk trh kryptomien zrejme neovplyvní. Môže však uškodiť startupom 03 - Modified: 2023-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Preteky s infláciou bez investícií nevyhráte 04 - Modified: 2023-04-11 12:02:37 - Feat.: 1 - Title: Nárast ceny bitcoinu svedčí o návrate dôvery investorov v kryptomenu. Pády bánk podkopali tradičné meny 05 - Modified: 2023-04-11 08:14:51 - Feat.: 1 - Title: Najväčšia krypremena bitcoin ďalej posilňuje, prekonala hranicu 30-tisíc dolárov
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-04-09 07:20:46 - Feat.: - Title: Metaverse index reflektuje dlhodobé faktory nadpriemerného rastu akciového trhu 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:36