Česká národná banka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spomalenie inflácie v Česku spôsobuje hlavne vlaňajšia porovnávacia základňa, tvrdia analytici

13.04.2023, 10:45
Autor:
ČTKČTK

Analytici predpokladajú, že údaje o marcovej inflácii nebudú dôvodom pre ČNB, aby menila základnú úrokovú sadzbu.

Medziročná inflácia v marci spomalila na 15 percent z februárových 16,7 percenta hlavne pre vyššiu porovnávaciu základňu z vlaňajška. Zhodujú sa na tom analytici. Prekvapením pre nich bolo medzimesačné zdraženie potravín, očakávali u nich stabilitu alebo pokles cien. V ďalších mesiacoch očakávajú znižovanie medziročnej inflácie, v polovici roka by sa mohla dostať pod desať percent. Dnešné informácie Českého štatistického úradu o vývoji spotrebiteľských cien podľa nich neovplyvnia nastavenie úrokových sadzieb Českej národnej banky.

"Je zrejmé, že relatívne veľké spomalenie inflácie v medziročnom porovnaní má na svedomí hlavne vysoká základňa z vlaňajška. Tá pôsobila predovšetkým pri pohonných hmotách, ktorých ceny vlani v marci v reakcii na vojnu na Ukrajine povyskočili o viac ako pätinu, "uviedol analytik Unicredit Bank Patrik Rožumberský. Vlaňajšia porovnávacia základňa bude podľa neho hlavným faktorom poklesu inflácie aj v ďalších mesiacoch.

"Marcový pokles inflácie bol ťahaný prevažne rozkolísanými cenami pohonných hmôt, pri celej rade položiek spotrebného koša však inflačné tlaky odznievajú pomerne pomaly a veľká časť poklesu medziročnej inflácie je ťahaná najmä štatistickým efektom vyššej porovnávacej základne. Aj z toho dôvodu naďalej predpokladáme, že celoročná inflácia sa bude tento rok pohybovať okolo 11 percent, a to aj napriek postupnému znižovaniu cien energií, "komentoval zverejnené údaje hlavný ekonóm Českej bankovej asociácie Jakub Seidler.

Hlavný ekonóm Cyrrusu Vít Hradil varoval pred prílišným optimizmom ohľadom rýchleho opadnutia inflácie. "Dopytové kategórie, teda tie určujúce pre udržateľné zníženie inflácie, veľa dôvodov na optimizmus nedávajú. K silnému rastu cien sa tu vrátili odevy a obuv a tiež stravovanie a ubytovanie. Príliš nepotešili ani potraviny, ktoré namiesto vyhliadnutého zlacnenia vykázali ďalšie zdraženia, hoci miernejším tempom, "uviedol. Varoval, že pri očakávanom hospodárskom oživení by sa pokles tempa inflácie mohol zastaviť medzi piatimi a šiestimi percentami.

Analytici predpokladajú, že údaje o marcovej inflácii nebudú dôvodom pre ČNB, aby menila základnú úrokovú sadzbu. "Inflácia odznieva, ale relatívne pomaly, a preto sú zatiaľ akékoľvek debaty o poklese sadzieb mimo hry. Predpokladáme zatiaľ aj naďalej, že centrálna banka po prvý raz zníži úrokové sadzby najskôr vo štvrtom štvrťroku 2023, "uviedol hlavný ekonóm Patria Finance Jan Bureš.

"Trh v súčasnosti predpokladá, že ČNB do konca tohto roka zníži sadzby zhruba o necelý percentuálny bod. To sa však v kontexte nedávnych vyjadrení členov Bankovej rady ČNB javí ako skôr nadmerné očakávania poklesu sadzieb, "myslí si Seidler. Podľa neho bude ochota ČNB tento rok znižovať sadzby pomerne nízka.

01 - Modified: 2023-04-13 08:23:41 - Feat.: 1 - Title: Inflácia v Rusku dosiahla v marci takmer trojročné minimum. Je pod cieľom centrálnej banky 02 - Modified: 2023-04-13 08:00:06 - Feat.: 1 - Title: Inflácia v Česku sa v marci zmiernila úroveň na 15 percent, je najnižšia od vlaňajšieho apríla 03 - Modified: 2023-04-13 12:53:31 - Feat.: 0 - Title: Šéf Slovenskej záručnej a rozvojovej banky v rozhovore pre HN: Firmy rastú aj vďaka našim úverom
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 03 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 04 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:39