Daniel Křetínský, podielnik v koncerne Metro AG. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Firma českého oligarchu odmieta obviňovanie holdingu z väzieb na ruskú ekonomiku

23.03.2023, 13:56
Autor:
ČTKČTK

Kľúčovým podielnikom v nemeckom koncerne Metro AG je český oligarcha Daniel Křetínský s väzbami na ropný, plynárenský a bankový sektor ruskej ekonomiky.

Ukrajina dala na svoj zoznam "medzinárodných sponzorov vojny" nemecký obchodný koncern Metro AG, ktorý naďalej pôsobí v Rusku. Upozornil na to poľský portál Onet, ktorý zároveň zdôraznil, že "kľúčovým podielnikom v koncerne je český oligarcha Daniel Křetínský" s väzbami na ropný, plynárenský a bankový sektor ruskej ekonomiky. Hovorca Energetického a priemyselného holdingu väčšinovo vlastneného Křetínským uviedol, že spoločnosti ovládané EPH napojenie na ruskú ekonomiku nemajú a že podobné tvrdenie je "nepravdivé, neférové a urážajúce".

Ukrajinská agentúra pre predchádzanie korupcii NAZK (s anglickou skratkou NACP) firmu Metro zaradila na čiernu listinu už minulý mesiac. Okrem iného vtedy uviedla, že Křetínský ovláda spoločnosť EPIF, ktorá vlastní 49 percent firmy Eustream podnikajúcej v preprave ruského plynu do strednej a východnej Európy. "Kým celý civilizovaný svet odmieta energetické zdroje teroristického štátu, vedenie Metro Cash&Carry ukazuje, že spolupráca s Ruskou federáciou nielenže nebude zastavená, ale v budúcnosti sa zintenzívni," uviedla NAZK.

image

Prigožin rozbehol klub pre mládež. Wagnerjonok učí lásku k vlasti či ovládať dron

"Obvinenie z napojenia na ruskú ekonomiku prostredníctvom podielu v spoločnosti Eustream je doslova absurdné. Spoločnosť Eustream, v ktorej má skupina EPH manažérsku kontrolu, prevádzkuje tranzitný plynovod výlučne na území Slovenska. Eustream teda žiadny ruský plyn nekupuje, ale je iba prepravcom plynu cez územie Slovenska. V tejto úlohe Eustream nadväzuje na ukrajinský tranzitný plynovod a všetok ruský plyn, ktorý Eustream prepravuje na základe objednávok zákazníkov z členských štátov Únie, prichádza do jeho systému výlučne cez Ukrajinu, ktorá realizuje z tranzitných poplatkov významné príjmy," uviedol hovorca EPH Daniel Častvaj.

Firmu Metro AG zapísala NAZK na zoznam medzinárodných sponzorov vojny s vysvetlením, že spoločnosť "neprestala financovať ruskú agresiu". V súvislosti s podielom Křetínskeho portál Onet poznamenáva, že "český oligarcha je tiež majiteľom českého holdingu EPH, ktorý v prvej polovici minulého roka dosiahol rekordné zisky vďaka významnému podielu v ruskom plynárenskom biznise". Hovorca holdingu sa rovnako proti tomuto tvrdeniu ohradil a uviedol, že "EPH je jeden z mála významných spotrebiteľov plynu v regióne.". ktorý žiadne priame nákupy plynu od ruského dodávateľa nerealizuje a nerealizoval".

image

Najneočakávanejší krok Západu: Zatykač v skutočnosti Putina veľmi zaskočil, odhaľujú zdroje blízke Kremľu

Spoločnosť Metro sa podľa poľského portálu zdá byť odhodlaná pokračovať v podnikaní v Rusku, akokoľvek hovorca firmy vo vyhlásení pre nemecký rozhlas Deutsche Welle uviedol, že "Metro odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu". Súčasne ale podnikanie v Rusku obhajoval: "Po dôkladnej analýze sme sa rozhodli zachovať činnosť ruskej pobočky, pretože firma nesie tiež zodpovednosť za tamojších 10-tisíc pracovníkov a mnoho našich zákazníkov, ktorí si u nás kupujú potraviny. "Hovorca tiež uviedol, že od začiatku vojny firma neuskutočnila v Rusku žiadne investície okrem udržiavania existujúceho biznisu a naďalej veľmi pozorne sleduje vývoj situácie.

EPH upozorňuje, že prítomnosť firmy Metro na ruskom trhu je rozhodnutím jej manažmentu, nie akcionárov. "V manažmente firmy, ktorý rozhodol o neukončení činnosti v Rusku, naša skupina nemá žiadnych zástupcov," poznamenal hovorca EPH Častvaj. Holding podľa neho ruskú agresiu opakovane odsúdil a prostredníctvom svojich nadácií daroval vyše 50 miliónov korún na pomoc Ukrajine a ukrajinským utečencom.

Na zozname sponzorov vojny ukrajinskej agentúry je okrem spoločnosti Metro 16 ďalších firiem podnikajúcich so spotrebným tovarom, vrátane americkej spoločnosti Procter & Gamble a francúzskeho reťazca Auchan, upozornil poľský portál Onet.

01 - Modified: 2023-04-09 21:52:50 - Feat.: 1 - Title: Najneočakávanejší krok Západu: Zatykač v skutočnosti Putina veľmi zaskočil, odhaľujú zdroje blízke Kremľu 02 - Modified: 2023-03-22 09:44:43 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa ženie do čínskeho područia. Ekonomicky ho môže čakať osud Bieloruska 03 - Modified: 2023-03-19 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Západ Slovenska stratí pozíciu energetického srdca krajiny. No slávu mu má vrátiť multimiliardová investícia 04 - Modified: 2023-03-17 07:18:59 - Feat.: 1 - Title: Slovensko dalo rekordne zarobiť Rusom. Po plyne u nás Moskva zinkasovala aj na ďalšom top palive
01 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:54