Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Credit Suisse len získava čas. Od Švajčiarska dostala v podstate bianko šek, tvrdí Reuters

16.03.2023, 13:42
Autor:
ČTKČTK

Štátna záchrana Credit Suisse nasledovala po jednom z najhorších dní v nedávnej histórii banky. Tá znervóznila politikov a bankárov v Európe a prilákala aj pozornosť amerického senátora Bernieho Sandersa.

Prísľub finančnej pomoci od centrálnej banky poskytol druhej najväčšej švajčiarskej banke Credit Suisse šancu dostať sa z takmer totálneho kolapsu dôvery, ktorý otriasol svetovými trhmi. Tento krok, ktorý sa rovná bianko šeku od poprednej svetovej centrálnej banky, pripomína sľub bývalého prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho v čase finančnej krízy spred viac ako desiatich rokov, že urobí všetko pre záchranu eura. V nasledujúcich rokoch potom ECB vytlačila miliardy eur. Vo svojej analýze to napísala agentúra Reuters.

Švajčiarska centrálna banka a švajčiarsky finančný regulátor FINMA v stredu večer vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa snažili ukončiť mesiace špekulácií o budúcnosti banky. Tie vyvrcholili v stredu poklesom ceny akcií až o 30 percent. "Ak to bude potrebné, SNB poskytne Credit Suisse likviditu," píše sa vo vyhlásení.

image

V Credit Suisse ide o bilióny, nie miliardy. V stávke je povesť celého Švajčiarska

Kríza dôvery

Credit Suisse potom dnes v skorých ranných hodinách uviedla, že podniká rozhodné kroky na posilnenie likvidity a že využije opciu na pôžičku až 50 miliárd švajčiarskych frankov od centrálnej banky. Tento krok má zastaviť krízu dôvery, ktorá je dôsledkom dlhoročných škandálov a strát Credit Suisse. A je to len krok od plnohodnotnej bankovej pomoci poskytovanej v čase finančnej krízy pred viac ako desiatimi rokmi. Centrálna banka, ktorá má právomoc rozhodovať o tlačení ďalších peňazí, by sa však tiež mohla ocitnúť v ťažkej situácii, ak by sa dôvera v banku znovu zhoršila. A Credit Suisse musí pokračovať v radikálnej reštrukturalizácii, ktorú začala v októbri a ktorej cieľom je návrat k ziskovému hospodáreniu.

Štátna záchrana Credit Suisse nasledovala po jednom z najhorších dní v nedávnej histórii banky. Tá znervóznila politikov a bankárov v Európe a prilákala aj pozornosť amerického senátora Bernieho Sandersa.

"Švajčiarsku môžem len odporučiť, aby rýchlo zorganizovalo záchranný balík na obnovenie dôvery," povedal ešte pred oznámením pomoci jeden z európskych vládnych činiteľov. "Cieľom musí byť zabrániť chaosu. "

image

Kríza finančného sektora

Riziko nákazy bolo také veľké, že najmenej tri veľké banky v Európe a Británii sa ponáhľali, aby svoje napojenie na Credit Suisse obmedzili, povedali agentúre Reuters traja vysokopostavení bankári. Ďalší z vedúcich pracovníkov dodal, že Credit Suisse je už dlhší čas na ich zozname sledovaných rizikových inštitúcií.

Dlhodobé problémy Credit Suisse vyvrcholili vlani vlnou špekulácií na sociálnych sieťach, že by Credit Suisse mohla aj skrachovať. Odvtedy sa banka snaží obnoviť dôveru klientov, ktorí len vo štvrtom štvrťroku vybrali z banky 110 miliárd frankov.

Cieľom kroku, ktorý urobila centrálna banka, bolo všetky pohybnosti vyvrátiť. Credit Suisse sa týmto krokom stala prvou systémovo významnou globálnou bankou, ktorá od svetovej finančnej krízy v rokoch 2007 a 2008 dostala záchranný balík vytvorený "na mieru". Akcie banky tak dnes prudko spevnili a vymazali vysoké stredajšie straty.

Strategický chaos

Finančná pomoc síce zabezpečuje budúcnosť banky, ale príliš nerieši strategický chaos v skupine ani jej neschopnosť presvedčiť investorov a klientov, že sa jej podarí sa vzchopiť. Banka sa snaží zlepšiť ziskovosť tým, že sa odkloní od investičného bankovníctva a obchodovania s cennými papiermi a namiesto toho sa zameria na správu peňazí bohatých klientov. Plán spočíva v tom, že bude Credit Suisse schopná nájsť finančných spoločníkov pre divíziu investičného bankovníctva, ktorú chce vyčleniť, a posilniť divíziu správy majetku. Ani jedno však nie je samozrejmosťou.

image

Švajčiarska vláda bude rokovať o banke Credit Suisse. Akcie sa prepadli na rekordné dno

Výnosy banky z obchodovania s akciami a dlhopismi v posledných troch mesiacoch vlaňajška medziročne klesli o 88 percent. Z časti preto, že klienti presunuli svoje obchody inam. A niekoľko hodín po záchrane sa niektorí vyjadrovali skepticky.

"Švajčiarske úrady ju pravdepodobne budú chcieť udržať pri živote kvôli národnej symbolike," uviedol predseda správnej rady finančnej spoločnosti Great Hill Capital Thomas Hayes. "Budú ju podporovať, chodiť okolo nej, akoby bola živá, ale bude to v podstate zombie banka pod kontrolou štátu. "

Jeden z britských obchodníkov povedal, že hoci aktuálna záchrana môže zastaviť prudký pokles ceny akcií, banka bude musieť zvážiť predaj niektorých svojich aktivít, napríklad svojej švajčiarskej divízie. Iní analytici už v stredu poznamenali, že banku zrejme bude potrebné rozdeliť.

Americká investičná banka JPMorgan v správe klientom uviedla, že najpravdepodobnejším scenárom je prevzatie švajčiarskym konkurentom UBS. Notifikovaná pomoc švajčiarskou centrálnou bankou nie je dostatočná a situáciu dominuje pokračujúci problém so získaním dôvery trhu, zatiaľ čo jej povesť je ohrozená.

01 - Modified: 2023-03-16 12:28:18 - Feat.: 1 - Title: V Credit Suisse ide o bilióny, nie miliardy. V stávke je povesť celého Švajčiarska 02 - Modified: 2023-03-16 12:11:11 - Feat.: 1 - Title: Kríza finančného sektora 03 - Modified: 2023-03-16 11:32:01 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarska vláda bude rokovať o banke Credit Suisse. Akcie sa prepadli na rekordné dno 04 - Modified: 2023-03-16 11:12:39 - Feat.: 1 - Title: Credit Suisse a tí blázniví, bohatí a úzkostliví Ázijci, komentuje Bloomberg. Banka sa snaží získať dôveru
01 - Modified: 2023-08-31 12:33:42 - Feat.: - Title: UBS úplne začlení Credit Suisse do svojich aktivít. Prevzatie konkurenta prinieslo rekordné zisky 02 - Modified: 2023-08-24 12:17:14 - Feat.: - Title: Credit Suisse plány na uskutočnenie prvotnej verejnej ponuky svojho realitného fondu stiahla 03 - Modified: 2023-08-15 12:00:23 - Feat.: - Title: Domácnosti po celom svete schudobneli, vlastnia čoraz menej. Credit Suisse vidí budúcnosť pozitívne 04 - Modified: 2023-08-14 17:08:49 - Feat.: - Title: Akcionári Credit Suisse podali žalobu na súd proti jej prevzatiu rivalom, bankou UBS 05 - Modified: 2023-08-07 10:17:33 - Feat.: - Title: Hongkonská divízia Credit Suisse začína s prepúšťaním, 80 percent zamestnancov príde o prácu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:19