Autá stoja v kolóne v dopravnej zápche, zatiaľ čo električka odchádza od budovy Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Narazí kontroverzný plán Bruselu? Taliansko a Nemecko hrozia, že zablokujú zakáz spaľovacích áut

02.03.2023, 10:12
Autor:
ČTKČTKfdvfdv

Zrušenie dohody uzavretej medzi zákonodarcami a členskými štátmi v tejto neskorej fáze by preto zrejme bolo politicky výbušné, pretože hlasovanie plánované budúci týždeň by za normálnych okolností bola už len formalita.

Taliansko a Nemecko hrozia, že zablokujú plán Európskej únie zakázať od roku 2035 predaj automobilov so spaľovacím motorom. V ohrození tak sú úniové ciele na ochranu ovzdušia. Zrušenie zákazu, na ktorom sa už dohodli členské štáty Únie, by tak zrejme bolo politicky toxické, napísal magazín Automotive News Europe.

image

Zákaz benzínu a nafty je skok do pekla. Prepočty posielajú elektromobily na šrotoviská (analýza HN)

Členské štáty požadujú, aby Európska komisia predložila sľúbený návrh na vyňatie vozidiel, ktoré používajú klimaticky neutrálne syntetické palivá. Poľsko a Maďarsko tiež signalizovali nesúhlas s plánom, ktorý požaduje, aby výrobcovia automobilov dosiahli do roku 2035 cieľ nulových emisií. Členské štáty sa na pláne predbežne dohodli už vlani.

Z formality politicky výbušné hlaovanie

Nemecko úspešne lobovalo za zmenu v pravidlách, na základe ktorej komisia súhlasila, že predloží návrh na registráciu vozidiel, ktoré budú po roku 2035 poháňané výhradne palivom s neutrálnymi emisiami CO2.

Nemecký minister dopravy Volker Wissing uviedol, že eurokomisia tento návrh nedodala, takže vláda v Berlíne nemôže dať súhlas so širším plánom pri konečnom hlasovaní ministrov vlád EÚ, ktoré sa má uskutočniť 7. marca.

Zrušenie dohody uzavretej medzi zákonodarcami a členskými štátmi v tejto neskorej fáze by preto zrejme bolo politicky výbušné, pretože hlasovanie plánované budúci týždeň by za normálnych okolností bola už len formalita. Predbežné hlasovanie úradníkov EÚ o tejto otázke, ktoré sa malo konať v stredu, bolo odložené na piatok.

image

Zákaz spaľovacích motorov rozzúril Talianov. Vymýšľajú, ako zabrániť katastrofe

„Potrebujeme e-palivá, pretože neexistuje žiadna alternatíva, ak chceme autá prevádzkovať klimaticky neutrálnym spôsobom,“ povedal Wissing v rozhovore na verejnoprávnej televízii ARD. „Kto to myslí s klimaticky neutrálnou mobilitou vážne, musí mať všetky technologické možnosti otvorené a tiež ich využívať,“ pokračoval. „Nechápem ten boj proti automobilu ani to, prečo ľudia chcú niektoré technológie zakazovať,“ dodal.

Automobilový priemysel v Nemecku sa na výkone ekonomiky podieľa asi z piatich percent a zamestnáva viac ako 800-tisíc ľudí. Odvetvie zahŕňa aj mnoho špecializovaných firiem na výrobu dielov, ktoré sa formovali viac ako 100 rokov, kedy zásobovali súčiastkami do áut so spaľovacími motormi výrobcov, ako je BMW, Mercedes-Benz a Volkswagen.

Otázka, či budú cenovo dostupné

V Taliansku sa automobilový priemysel podieľa na ekonomike zhruba 8,5 percentami. Zamestnáva približne štvrť milióna pracovníkov.

Hovorca Európskej komisie uviedol, že prechod na vozidlá s nulovými emisiami je absolútne nevyhnutný na splnenie cieľa Únie znížiť do konca desaťročia emisie o 55 percent – na ceste k takzvanej klimatickej neutralite do polovice storočia. Cestná doprava je jedným z odvetví s najväčšími emisiami uhlíka v EÚ, produkuje asi pätinu všetkých emisií v bloku 27 členských krajín.

image

Podpora výstavby nabíjacej infraštruktúry je nedostatočná, tvrdia nemecké automobilky

Výrobcovia automobilov už pokročili na ceste k plne elektrickej budúcnosti vďaka bezprecedentným investíciám do dodávateľského reťazca batérií a nových modelov. Zatiaľ čo predaj elektromobilov sa zvyšuje, obavy z nejednotnej doby nabíjania a relatívne vysokých nákladov na elektromobil pretrvávajú. Generálny riaditeľ automobilovej skupiny Stellantis Carlos Tavares varoval pred hlbokými otrasmi, pokiaľ ľudia nebudú mať prístup k cenovo dostupným autám. Elektromobily sú tiež menej zložité na výrobu, čo vedie k znižovaniu počtu pracovných miest.

Výrobcovia áut už síce investovali miliardy do elektrifikácie, ich prístup sa však líši. Nemecká automobilka BMW sa kvôli očakávaným rozdielom v regulácii a rozšírení elektromobility drží plánu ponúkať ľuďom po celom svete škálu viacerých technológií, vrátane automobilov so spaľovacím motorom a s vodíkovými článkami.

Obavy z tlaku EÚ sa objavili aj inde - komisár pre vnútorný trh Thierry Breton v novembri vyzval výrobcov, aby pokračovali vo výrobe áut so spaľovacím motorom, ktoré pomáhajú vytvárať kvalitné pracovné miesta a podporujú vývoz.

image

Zákazom spaľovacích motorov sa to nekončí

Ohrozuje tisíce pracovných miest

Nemecký minister Wissing je členom slobodných demokratov (FDP), ktorí podporujú podnikanie. Táto strana je zároveň najmladším členom trojstrannej vládnej koalície kancelára Olafa Scholza. Posledné Wissingove komentáre vyvolali určitú odozvu medzi ďalšími členmi vládnucej aliancie.

Talianska pravicová vláda pod vedením Giorgie Meloniovej dlhodobo kritizuje plány na zákaz nových automobilov so spaľovacími motormi. Vicepremiér a minister dopravy Matteo Salvini vyhlásil, že takýto plán nedáva zmysel a ohrozuje tisíce pracovných miest.

„Používanie čistých palív kompatibilných so spaľovacími motormi umožní pokračovať v prechode na čistejšie technológie bez ekonomických dopadov na občanov,“ uvádza sa v utorkovom vyhlásení ministerstva životného prostredia v Ríme.

01 - Modified: 2023-02-28 10:35:00 - Feat.: 1 - Title: Veľká ofenzíva: V budúcich piatich rokoch má počet e-áut a hybridov výrazne stúpnuť 02 - Modified: 2023-02-27 10:17:27 - Feat.: 1 - Title: Nová ekonorma je neprijateľná. Môže zvýšiť spotrebu áut a malé modely kvôli nej skončia 03 - Modified: 2023-02-23 13:52:39 - Feat.: 1 - Title: Obľúbené škodovky môžu doplatiť na veľký ekologický tlak. Budú to nepredajné kúsky 04 - Modified: 2023-02-23 11:51:41 - Feat.: 1 - Title: Nový nápad z Bruselu: firemné autá chcú povinne elektrické už od roku 2030 05 - Modified: 2023-02-21 09:33:17 - Feat.: 1 - Title: Podpora výstavby nabíjacej infraštruktúry je nedostatočná, tvrdia nemecké automobilky 06 - Modified: 2023-02-17 13:56:07 - Feat.: 1 - Title: Sú e-palivá a vodík slepá ulička? Masovejšie sa uplatní iba jedno riešenie, tvrdia odborníci 07 - Modified: 2023-02-15 18:30:37 - Feat.: 1 - Title: Pilieru našej ekonomiky hrozia otrasy. Slovenský automotive čakajú pre kroky Bruselu krušné časy 08 - Modified: 2023-02-16 12:59:31 - Feat.: 1 - Title: Stopke pre bežné autá hrozí stret s realitou. Doplatia na to peňaženky obyčajných ľudí
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 04 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 05 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:22