Tanker kotví v komplexe ropnej spoločnosti Chernomortransneft JSC v ruskom meste Novorossijsk. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko v prvých týždňoch predávalo ropu výrazne nad cenovým stropom, informuje Bloomberg

25.02.2023, 11:45
Autor:
ČTKČTK

Značná časť ruskej ropy sa predáva výrazne nad úrovňou cenového stropu 60 dolárov za barel. Priemerná cena za barel ruskej ropy v prvých štyroch týždňoch od zavedenia limitu bola 74 USD za barel.

Ruské spoločnosti v prvých týždňoch po zavedení cenového stropu na vývoz získali z predaja svojej ropy oveľa viac, ako stanovuje limit. Vyplýva to z výpočtu skupiny odborníkov, vrátane akademikov z Inštitútu medzinárodných financií, Kolumbijskej univerzity a Kalifornskej univerzity. Výsledky výskumu oslabujú myšlienku, že cenové limity obmedzia príjmy Moskvy, ktorými financuje vojnu na Ukrajine, uviedla agentúra Bloomberg.

Podľa výpočtu odborníkov bola priemerná cena za barel ruskej ropy v prvých štyroch týždňoch od zavedenia limitu 74 USD za barel. To je zhruba o štvrtinu viac ako predstavoval limit stanovený 5. decembra skupinou najväčších ekonomík sveta G7, teda 60 dolárov za barel.

image

Ropa zdražuje, v nálade trhu dominuje vyhliadka na zníženie ruského exportu

Výsledky prieskumu vychádzajú z analýzy faktúr colných úradov za štyri týždne od stanovenia limitu pre predaj ropy odberateľom z celého sveta a z dát od prístavov a ropovodov. Samotné Rusko neposkytuje prístup k týmto údajom.

Výskum prináša znepokojenie pre vlády, ktoré tvrdia, že opatrenia na odrezanie prístupu Kremľa k peniazom z ropy boli veľkým úspechom. Špecializované firmy zaoberajúce sa stanovením cien komodít uviedli, že cena hlavného kontraktu na ruskú ropu v mieste vývozu v Baltskom a Čiernom mori sa prepadla hlboko pod 60 dolárov.

"Naše prekvapivé zistenie, že značná časť ruskej ropy sa predáva výrazne nad úrovňou cenového stropu 60 dolárov za barel, naliehavo vyžaduje ďalšie vyšetrovanie týchto transakcií a posilňuje potrebu zosilnieť vymáhanie práva," uviedli autori. Z tichomorských prístavov do dôležitých destinácií, ako je Čína, sa ropa vyvážala za ešte vyššiu cenu, v priemere za 82 dolárov za barel.

image

Ako dlho ešte vydrží Putinova mašinéria? Drahá vojna láme ruskému režimu krk

Okolo polovice ruských dodávok prepravuje štátom kontrolovaná firma Sovcomflot alebo "tieňová flotila" tankerov. Nepodliehajú tak cenovému limitu. Zvyšok sa musí spoľahnúť na služby západných prepravných firiem, a preto sa na tieto dodávky vzťahuje limit, uvádza správa.

Autori pripustili, že údaje colných úradov majú určité obmedzenia. Načasovanie platieb a dodávok sa v niektorých prípadoch môže od dátumu vystavenia faktúr líšiť. Napriek tomu sú presvedčení, že celkové závery sú platné.

Podľa podmienok cenového limitu môžu firmy a obchodníci získať prístup k mnohým službám západných spoločností, najmä k poisteniu, len ak kupujú ruskú ropu maximálne za 60 USD za barel. Táto hranica sa má revidovať každé dva mesiace.

Príjmy z ropného a plynárenského priemyslu tvoria približne tretinu rozpočtových príjmov Ruska. Krajina teraz mení spôsob výpočtu daní z ropy. Zmeny schválené prezidentom Vladimirom Putinom na začiatku tohto týždňa by mali podľa odhadov ministerstva financií priniesť ruskému rozpočtu tento rok 660 miliárd rubľov.

01 - Modified: 2023-02-24 18:03:18 - Feat.: 1 - Title: Ropa zdražuje, v nálade trhu dominuje vyhliadka na zníženie ruského exportu 02 - Modified: 2023-02-24 07:06:30 - Feat.: 1 - Title: Ako dlho ešte vydrží Putinova mašinéria? Drahá vojna láme ruskému režimu krk 03 - Modified: 2023-02-22 18:10:40 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy pred zverejnením zápisnice zo zasadnutia americkej centrálnej banky klesajú
01 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 05 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:21