Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska centrálna banka ešte bude zvyšovať sadzby, nemôže s tým skončiť príliš skoro, tvrdia analytici

17.01.2023, 08:14
Autor:
TASRTASR

Zvýšené sadzby fungujú a tempo inflácie zásadne znižujú, zdôraznil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Rast cien v eurozóne je však ešte stále výrazne vyšší ako cieľ.

Európska centrálna banka v tomto roku zvýši svoju základnú úrokovú sadzbu pravdepodobne ešte o 1,5 percentuálneho bodu, zo súčasných 2,5 percenta na štyri percentá. Na ekonomiku to bude mať negatívny vplyv, je to však lepšie, ako by prestala utlmovať infláciu príliš skoro, zhodujú sa analytici. Najbližšie bude o nastavení sadzieb rozhodovať začiatkom februára.

Zvýšené sadzby fungujú a tempo inflácie zásadne znižujú, zdôraznil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Rast cien v eurozóne je však ešte stále výrazne vyšší ako cieľ na úrovni dve percentá. Očakáva preto, že ECB naplní svoju predpoveď a menovú politiku bude ďalej sprísňovať.

Ekonomika zvyšovanie pocíti

"Dôsledkom bude pokles výkonu ekonomiky, aj keď menej závažný a výrazne kratší ako sa predpokladalo v minulom roku, a rast nezamestnanosti. Je však jasné, že výrazne horšie dôsledky by malo, ak by ECB prestala úroky zvyšovať príliš skoro a inflácia by začala nekontrolovateľne rásť," vysvetlil. Kým európska ekonomika sa podľa neho v tomto roku pravdepodobne prepadne do recesie, tá slovenská by sa jej mala vyhnúť.

image

Slovensko sa na trhoch vyhlo najhoršiemu scenáru. Požičalo si vyše pol miliardy eur

"Popri vysokých cenách energií je reštriktívna menová politika ďalšou brzdou ekonomického rastu. Z dlhodobého pohľadu má však táto brzda určite viac plusov ako mínusov," zhodnotil ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Ekonómovia upozorňujú, že rast úrokových sadzieb bude mať rôzne dôsledky pre rôzne skupiny ľudí. "Popri nesporne zhoršenej situácii žiadateľov o úvery sa zlepší situácia vkladateľov. Z postupnej stabilizácie vývoja cien by následne mala benefitovať celá spoločnosť," zdôraznil Fojtík.

Rast splátok pri hypotékach

Pre hypotekárnych dlžníkov budú vyššie sadzby znamenať predovšetkým rast mesačnej splátky pri najbližšom konci fixácie úroku, avizoval Búlik. Podnikateľom to zase prinesie vyššie náklady na financovanie podnikania. Pri úrokoch na bankových vkladoch očakáva len ich mierny rast.

"Naďalej bude platiť, že inflácia bude rozhodne vyššia ako úroky na akýchkoľvek bankových produktoch, vrátane stavebného sporenia. V banke preto majú byť uložené len krátkodobé peniaze, ktorých úlohou nie je prinášať zisk, ale byť kedykoľvek poruke," zdôraznil analytik s tým, že všetky ostatné peniaze by mali byť investované.

image

USA pomaly porážajú infláciu, Slovensko zaostáva. Európa doplatila na svoju naivnú politiku, hovorí analytik

V súvislosti so zdražovaním hypoték upozornil na blížiace sa problémy na trhu nehnuteľností. Pokles záujmu o tieto úvery už priniesol výrazné spomalenie rastu cien, niekde je vidno aj ich pokles. "Pokračujúca prísna menová politika a z nej vyplývajúce čím ďalej drahšie úvery by mohli spôsobiť až prepad cien nehnuteľností - predovšetkým tých menej zaujímavých v horších lokalitách, rekreačných nehnuteľností a bytov či domov v slabom technickom stave," dodal Búlik.

ECB od júla do decembra minulého roka zdvihla úrokové sadzby celkovo o 2,5 p. b. a signalizovala stabilné tempo zvyšovania v nasledujúcich mesiacoch. Miera inflácie v eurozóne v uplynulých mesiacoch klesla z historických maxím a v decembri dosiahla jednocifernú úroveň 9,2 percenta.

01 - Modified: 2023-01-14 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chorvátsko sa lúči s kunami a víta eurá. Čo krajine nová mena prinesie? 02 - Modified: 2023-01-12 16:24:47 - Feat.: 1 - Title: Euro sa voči doláru dostalo na takmer 9-mesačné maximum 03 - Modified: 2023-01-11 18:20:22 - Feat.: 1 - Title: ECB musí ešte niekoľkokrát výrazne zvýšiť úrokové sadzby, myslí si šéf fínskej centrálnej banky
01 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 02 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 05 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:34