Britský premiér Rishi Sunak. FOTO: Reuters
StoryEditor

Britský premiér Sunak sľúbil, že inflácia sa tento rok zníži na polovicu

04.01.2023, 18:58
Autor:
ČTKČTK

Britský premiér vyzdvihol technologické inovácie ako spôsob riešenia energetickej krízy a prostriedok na naplnenie cieľov uhlíkovej neutrality.

Britský premiér Rishi Sunak dnes sľúbil, že jeho vláda tento rok dosiahne zníženie inflácie na polovicu a zabezpečí rast ekonomiky a zníženie štátneho dlhu. V prejave v tlačovom centre olympijskej dediny vo východnom Londýne sa venoval aj nelegálnej migrácii a vzdelaniu: okrem iného chce, aby sa deti v školách až do 18 rokov povinne venovali nejakému druhu matematiky. Veľa priestoru naopak nevenoval kríze britského zdravotníckeho systému a štrajkom.

Britský premiér vyzdvihol technologické inovácie ako spôsob riešenia energetickej krízy a prostriedok na naplnenie cieľov uhlíkovej neutrality. "Na zmenu ale potrebujeme odvahu. Británia musí byť najviac inovatívnou ekonomikou na svete, "povedal Sunak.

Sľubuje lepšiu budúcnosť

V prejave sľúbil, že jeho vláda vytvorí "lepšiu budúcnosť pre deti aj vnúčatá", a požiadal verejnosť, aby ho "súdila na základe výsledkov, ktoré dosiahne". Neposkytol však veľa detailov k tomu, ako chce svoje hospodárske plány realizovať. Sunakovi kritici spochybňujú, že 42-ročný bývalý finančný analytik nadnárodnej banky Goldman Sachs dokáže doviesť Konzervatívnu stranu k víťazstvu vo voľbách, ktoré sú teraz plánované na január 2025.

image

Britský premiér telefonoval so Zelenským, ubezpečil ho o pokračujúcej podpore

Citlivým témam, ako sú kríza zdravotníckeho systému NHS a štrajky zamestnancov rôznych odborov, sa premiér venoval až v odpovediach na novinárske otázky, hoci za jednu zo svojich piatich priorít označil snahu znížiť počet ľudí čakajúcich na lekársku starostlivosť. Uviedol, že na nemocničných lôžkach leží až 30-tisíc ľudí, ktorí by v skutočnosti mohli byť v inom type opatrovateľského zariadenia alebo v domácej starostlivosti. Vláda sa podľa premiéra zameria tiež na takzvané "virtuálne nemocničné oddelenie", teda podporu domácej liečby aj s prístrojmi, a na lepšiu prevenciu.

Z prieskumu verejnej mienky spoločnosti Savanta Comres v pondelok vyplynulo, že viac ako štvrtina dospelých Britov sa v posledných 12 mesiacoch pokúsila objednať na osobnú prehliadku u praktického lekára, no nepodarilo sa jej to. Výskum si objednala britská strana Liberálni demokrati, ktorá vládu obvinila z dlhoročného "zlého riadenia a zanedbávania" zdravotníckych služieb.

image

Časť zamestnancov britských železníc opäť štrajkuje, chcú vyššie príjmy. Podľa Britov môže za protesty vláda

Záchranári NHS naprieč Britániou v uplynulých týždňoch vyhlasovali núdzové stavy a žiadali ľudí, aby si ambulanciu volali len v prípadoch, keď je ohrozený život. O to isté žiadajú verejnosť niektoré pohotovosti. Matthew Taylor, výkonný riaditeľ NHS Confederation, ktorá zaštiťuje zdravotnícky systém Anglicka, Walesu a Severného Írska, povedal denníku The Guardian, že zdravotníctvo bude v alarmujúcom stave zrejme až do Veľkej noci.

Obmedzenie prílevu migrantov

Už úvodom prejavu dnes Sunak prisľúbil obmedzenie prílevu migrantov, ktorí do Británie prichádzajú nelegálne. "Ak priplujete do tejto krajiny nelegálne, budete bryskne poslaní preč. Tie lode zastavíme," vyhlásil.

Sunak je rovnako ako jeho predchodkyňa Liz Trussová zástancom programu deportácií do Rwandy tých žiadateľov o azyl, ktorí do Británie prišli nelegálne. Program z dielne bývalej konzervatívnej ministerky Priti Patelovej ako zákonný v decembri uznal londýnsky vrchný súd. Vláda však vo veci čelí ďalším právnym krokom.

image

Ako ruská vojenská agresia na Ukrajine vypustila z jaskyne inflačného draka a úroky vystrelila do výšin

V súvislosti so štrajkami, ku ktorým sa v minulom roku okrem zdravotníkov uchýlili aj zamestnanci verejnej dopravy, pošty alebo právnici, Sunak povedal, že vo verejnom priestore je veľa dezinformácií a "vláda si váži prácu odborov".

Na novinársky dotaz, či sa vláda z problémov dokáže "vymotať pomocou zákonov", Sunak odpovedal, že "vláda je vždy otvorená dialógu". Schváli ale zákony, ktoré "znovu nastolia rovnováhu tak, aby ľudia už nemuseli čeliť takýmto narušeniam v službách", povedal premiér a naznačil, že ďalšie oznámenie na túto tému prinesie v najbližších dňoch.

Dôraz dnes britský premiér kládol tiež na dôležitosť rodiny v štáte ako celku i v jednotlivých komunitách. "Nezáleží na tom, ako vaša rodina vyzerá, ak je láska tým, čo vás spája," povedal Sunak.

01 - Modified: 2023-01-04 16:23:14 - Feat.: 1 - Title: Turbulentné obdobie na trhoch ako príležitosť? 02 - Modified: 2023-01-04 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Financial Times: Nastala nová doba, je koniec lacných peňazí 03 - Modified: 2023-01-08 14:25:05 - Feat.: 1 - Title: Kúpiť byt teraz či radšej počkať? Hypotéky opäť zdražejú, zlom príde až budúci rok 04 - Modified: 2023-01-03 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Len existovať nestačí. Potrebujeme politiku rastu
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:08