Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Bulharsko podpísalo s Tureckom dlhodobú zmluvu o dodávkach plynu, predtým bolo závislé na Rusku

03.01.2023, 14:23
Autor:
ČTKČTK

Keď Moskva v apríli dodávky do Bulharska prerušila, pretože Sofia odmietla platiť v rubľách, začali Bulhari hľadať alternatívne zdroje plynu.

Bulharská plynárenská spoločnosť Bulgargaz podpísala dlhodobú zmluvu s tureckou štátnou plynárenskou firmou Botas. Získa tak prístup k plynárenskej sieti susedného Turecka a k jeho terminálom na skvapalnený zemný plyn, ktoré ju pomôžu s dodávkami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Bulharsko bolo takmer úplne závislé od ruského plynu. Keď Moskva v apríli dodávky do Bulharska prerušila, pretože Sofia odmietla platiť v rubľách, začali Bulhari hľadať alternatívne zdroje plynu.

image

Čierne more láka Slovákov presťahovať sa. Stačí jeden byt predať a ďalší kúpiť

Podľa novej dohody uzavretej na 13 rokov bude mocť Bulgargaz využívať turecké terminály na LNG na dodávky plynu, ktorý sa bude prepravovať prostredníctvom siete firmy Botas do Bulharska.

"Touto dohodou si zabezpečujeme možnosť nakupovať plyn od všetkých svetových výrobcov a vykladať ho v Turecku, čo Bulharsku logisticky najviac vyhovuje," povedal dočasný minister energetiky Rosen Christov. Jeho turecký náprotivok Fatih Dönmez dodal, že dohoda umožní Bulharsku ročne prepraviť zhruba 1,5 miliardy metrov kubických plynu a pomôže zvýšiť bezpečnosť dodávok v juhovýchodnej Európe.

image

Na ruské prostitútky prišla bieda, klienti miznú na front a do emigrácie

Minister povedal, že Bulharsko si chce v tureckých termináloch rezervovať kapacitu okolo jednej miliardy metrov kubických plynu ročne a uzavrieť dovozné zmluvy s európskymi a s americkými producentmi LNG. Rezervácie na tento rok však budú nižšie, pretože Bulgargaz už na niekoľko mesiacov získal napojenie na terminál v Grécku.

Bulharsko v súčasnosti pokrýva zhruba tretinu svojej ročnej spotreby dovozom jednej miliardy metrov kubických plynu z Azerbajdžanu. Na zvyšok uzatvára zmluvy s obchodníkmi na dodávky cez Grécko.

Odborník na energetiku a bývalý bulharský veľvyslanec v Moskve Ilian Vasilev varoval, že Bulharsko by napokon mohlo dovážať ruský plyn, ak by sa rozhodlo nakupovať plyn tiež od firmy Botas. Turecko totiž dováža ruský plyn a Moskva navrhla, aby sa z Turecka stal hlavný uzol pre obchodovanie s ruským plynom. To by mohlo Moskve umožniť maskovať jeho vývoz prostredníctvom paliva z iných zdrojov.

Minister energetiky uviedol, že Bulharsko nemôže kontrolovať, aký plyn sa do Bulharska dostane. Vláda však podľa neho zabezpečí, aby podpísala zmluvy o dodávkach skvapalneného plynu, ktorý nepochádza z Ruska.

01 - Modified: 2023-01-01 18:05:00 - Feat.: 1 - Title: Bulharsko očakáva za minulý rok výrazne nižší rozpočtový schodok, než sa čakalo 02 - Modified: 2022-12-15 16:01:02 - Feat.: 1 - Title: Maďarská prezidentka: Počet nelegálnych pokusov prekročiť hranicu sa zdvojnásobil
01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:07