Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová hovorí počas tlačovej konferencie o energetike. Európska únia uvažuje o novom fonde na investície do energetiky, aby sa zbavila závislosti od ruského plynu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Plynová kríza sa podľa odborníkov môže tento rok v zime opakovať, ruské kohútiky zostávajú zatvorené

02.01.2023, 10:35
Autor:
ČTKČTK

Tento rok v lete však zostanú plynovody spájajúce Rusko s Európou pravdepodobne úplne uzavreté. Európa tak bude musieť väčšinu plynu dovážať loďami zo Spojených štátov či Kataru.

Hoci energetické siete v Európe sa teraz sústredia na zabezpečenie dostatku plynu a elektriny pre domácnosti v najbližších mesiacoch, odborníci si už teraz začínajú všímať tohtoročné Vianoce a obávajú sa, že všetky doterajšie problémy by sa mohli budúcu zimu opakovať a možno aj zhoršiť. Podľa odborníkov bude situácia v Európe budúcu zimu do veľkej miery závisieť od toho, aký chladný bude január, február a marec. Uviedla to dnes agentúra Bloomberg.

Dopady súčasnej krízy na trhu s plynom by navyše mohli trvať dlhšie. V decembri jedna z najuznávanejších britských energetických firiem Cornwall Insight varovala, že ceny plynu môžu zostať vysoké až do konca desaťročia. Domácnosti vo väčšine krajín Európy sú pritom už teraz nútené platiť viac ako doteraz za teplo, pretože ceny plynu a elektriny za posledný rok a pol prudko stúpli.

image

Rezort hospodárstva vyplatil podnikom dotácie na energie vo výške takmer 107 miliónov eur

Ak bude počasie v prvých troch mesiacoch tohto roka nezvyčajne teplé, nebudú zrejme ľudia potrebovať toľko plynu na vykurovanie a úložisko plynu v Európe budú mať po skončení zimy väčšie zásoby. To by uľahčilo doplnenie zásob v lete aj bez ruského plynu.

Dodávky plynu z Ruska do Európy sa vlani v lete prudko znížili. Časť plynu však stále prichádzala, čo Európe umožnilo uložiť si plyn na horšie časy. Tento rok v lete však zostanú plynovody spájajúce Rusko s Európou pravdepodobne úplne uzavreté. Európa tak bude musieť väčšinu plynu dovážať loďami zo Spojených štátov, Kataru a ďalších krajín. Avšak vo svete je obmedzený počet tankerov na skvapalnený zemný plyn a v Európe je navyše obmedzený počet miest, kde môžu tieto plavidlá kotviť.

image

Ceny plynu v Európe pokračujú v poklese, sú na úrovni spred vojny. Dôvodom je teplé počasie

V posledných mesiacoch sa v Európe objavili alebo boli urýchlené projekty nových terminálov s cieľom dostať do Európy viac LNG. Najväčšie dovozné kapacity pre LNG v Európe má teraz Británia, Španielsko a Portugalsko. Pyrenejský polostrov ale nemá veľa plynovodov, ktoré by ho spájali so zvyškom Európy, takže španielske terminály nie sú pre susedov príliš užitočné. Británia potom má len málo miest, kde by mohla skladovať LNG, ktorý v lete dovezie.

Aj keď LNG môže ponúknuť čiastočné riešenie dodávok plynu do Európy, nemôže stlačiť ceny plynu na úroveň, kde boli predtým. LNG je už teraz drahý na prepravu, na skvapalnenie a udržanie dostatočne chladného plynu v tankeroch je potrebné množstvo energie a drahého vybavenia. A keďže tankery môžu plávať kamkoľvek, kde je dopyt po plyne, bude musieť Európa zaplatiť viac, ako koľko sú ochotní platiť kupujúci inde vo svete. Prechod na závislosť od LNG tak bude pre Európu znamenať roky vyšších cien.

01 - Modified: 2023-01-02 09:26:17 - Feat.: 1 - Title: Rezort hospodárstva vyplatil podnikom dotácie na energie vo výške takmer 107 miliónov eur 02 - Modified: 2023-01-02 09:21:30 - Feat.: 1 - Title: Ako vojna zmenila Rusko. Koniec roka si predstavovalo inak, ustúpiť nemieni 03 - Modified: 2023-01-02 09:18:17 - Feat.: 1 - Title: Ceny plynu v Európe pokračujú v poklese, sú na úrovni spred vojny. Dôvodom je teplé počasie
01 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 05 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:31