Nemecký minister hospodárstva a klímy Robert Habeck. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecku hrozí, že bude prehlasované pri strope na veľkoobchodné ceny plynu v Európskej únií

19.12.2022, 12:09
Autor:
TASRTASR

Otázka cenového stropu na plyn vyvolala spory v Európskej únií pre obavy, že pri veľmi nízkom limite svetoví dodávatelia jednoducho obídu Európu, keď im iní ponúknu viac peňazí.

Ministri energetiky Európskej únie chcú v pondelok dosiahnuť dohodu o strope na veľkoobchodné ceny plynu. Skeptikom, ako je Nemecko, pritom hrozí, že budú prehlasovaní. Informujeme o tom na základe správ AP a DPA.

"Mám za cieľ dosiahnuť dohodu ku koncu dnešného dňa," povedal český minister priemyslu Jozef Síkela, ktorý rokovanie vedie. Podľa neho jedným zo spôsobov, ako ukončiť niekoľkomesačný spor medzi krajinami Európskej únie o tom, ako riešiť vysoké ceny energií, je dosiahnuť kompromis namiesto hľadania jednomyseľnej podpory.

Príliš nízky limit

"To by bol, samozrejme, výsledok, ktorý nie je žiaduci," povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, ktorý trvá na tom, že obavy Nemecka sú opodstatnené pokiaľ ide o príliš nízky limit.

image

Putin predostrel Módímu svoje hodnotenie konfliktu na Ukrajine. India je hlavným kupcom ruských energií

"Nikto, najmenej ja, nemá nič proti nízkym cenám na trhu s plynom, musíme znížiť ceny plynu," povedal v pondelok Habeck. "Z predchádzajúcich intervencií na trhu vieme, že musíme byť veľmi opatrní, aby sme v snahe urobiť niečo dobré, nespustili niečo zlé," upozornil.

Otázka cenového stropu na plyn vyvolala spory v Európskej únií pre obavy, že pri veľmi nízkom limite svetoví dodávatelia jednoducho obídu Európu, keď im iní ponúknu viac peňazí.

Na poznámku svojho českého kolegu, že by bolo možné hlasovať kvalifikovanou väčšinou, pričom Nemecko by mohlo byť prehlasované, Habeck uviedol, že by to bol, samozrejme, nežiaduci výsledok. Pripustil však, že "ak sa to stane, budeme s tým musieť žiť".

image

Pobyty na sviatky zdraželi o 10 až 20 percent. Obsadenosť hotelov sa aj tak šplhá k maximu

Podľa Habecka pozícia druhej strany je "pochopiteľná vzhľadom na nemeckú energetickú politiku z minulých rokov, ale Európska únia by nemala urobiť chybu, ktorá by viedla k nedostatku, čo by postihlo veľké časti Európy a nielen Nemecko".

Návrh nie je všeobecne akceptovaný

Európska komisia minulý mesiac navrhla zavedenie stropu na ceny plynu, ak prekročia 275 eur za megawatthodinu počas dvoch týždňov a ak budú o 58 eur vyššie ako cena skvapalneného zemného plynu na svetových trhoch. Mnohé krajiny však presadzujú nižší limit.

České predsedníctvo pripravilo nový návrh, podľa ktorého by sa mechanizmus spustil, ak ceny plynu prekročia 188 eur za megawatthodinu na tri dni.

image

Chcete ušetriť na energiách? Kľúčovú úlohu zohráva vlhkosť, tvrdí odborník

Strach z premrštených cien vyvolal augustový strmý nárast cien plynu takmer až na 350 eur za megawatthodinu. Hoci v priebehu niekoľkých dní klesli pod 275 eur, spotrebiteľov aj politikov to šokovalo a prinútilo to blok hľadať strop na obmedzenie cien plynu, ktoré podporujú infláciu.

Neschopnosť nájsť kompromis v otázke cenového stropu zbrzdila tiež plány na spoločné nákupy plynu a mechanizmus solidarity na pomoc krajinám v núdzi, pretože tieto opatrenia by mali byť schválené ako balík.

01 - Modified: 2022-12-19 10:43:47 - Feat.: 1 - Title: Nemecké bojové vozidlá pechoty Puma majú problémy, môže to mať dopady pre NATO 02 - Modified: 2022-12-19 10:20:40 - Feat.: 1 - Title: Uniper uzavrel s nemeckou vládou rámcovú zmluvu, ktorá má firmu stabilizovať. Nemecko skupuje akcie 03 - Modified: 2022-12-19 08:45:27 - Feat.: 1 - Title: Krajiny Európskej únie podľa českého ministra zrejme schvália obmedzenie cien plynu, nie však jednomyseľne
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:22