Nemecký kancelár Olaf Scholz (v strede) a ministri hospodárstva a financií Robert Habeck (vľavo) a Christian Lindner pred špeciálnym plavidlom Höegh Esperanza, ktoré LNG prevádza späť do plynného skupenstva. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholz otvoril nový terminál na LNG. Je kľúčový pre energetickú bezpečnosť Nemecka, vyhlásil

17.12.2022, 12:51
Autor:
ČTKČTK

Ústrednou časťou terminálu vo Wilhelmshavene je špeciálne plavidlo Höegh Esperanza, ktoré do prístavu dorazilo vo štvrtok.

Terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v dolnosaskom Wilhelmshavene je kľúčový pre energetickú bezpečnosť Nemecka. Vyhlásil to nemecký kancelár Olaf Scholz pri dnešnom slávnostnom uvedení tohto zariadenia do prevádzky. Nemecko podľa neho pokračuje v budovaní ďalších takých terminálov, ktoré sa tiež čoskoro sprevádzkovajú. Zariadenie vo Wilhelmshavene má ročnú kapacitu päť miliárd kubických metrov plynu, čo zodpovedá asi šiestim percentám nemeckej potreby.

"Dnešok je dobrým dňom pre našu krajinu. Je to tiež ukážkou pre svet, že nemecké hospodárstvo zostáva silné," povedal Scholz vo Wilhelmshavene, kam ho odprevadili ministri hospodárstva a financií Robert Habeck a Christian Lindner.

Nemecko začalo terminály budovať po ruskej invázii na Ukrajinu, aby sa zbavilo energetickej závislosti od Ruska. "Rýchlo sme sa rozhodli, že urobíme všetko pre to, aby sme boli nezávislí od dodávok plynu z Ruska," povedal Scholz. "A keď sme povedali, že chceme ešte tento rok tu vo Wilhelmshavene terminál otvoriť, tak mnohí hovorili, že to nie je možné a že sa to nikdy nemôže podariť. Opak sa stal pravdou," zdôraznil. Vo vyhlásení ocenil rýchle tempo výstavby, s ktorým vznikol terminál vo Wilhelmshavene a v ktorom sa budujú aj ďalšie takéto zariadenia.

image

Špeciálne plavidlo Höegh Esperanza, ktoré LNG prevádza späť do plynného skupenstva. FOTO: Reuters

Ústrednou časťou terminálu vo Wilhelmshavene je špeciálne plavidlo Höegh Esperanza, ktoré LNG prevádza späť do plynného skupenstva. Do prístavu dorazilo vo štvrtok. Spoločnosť Uniper, ktorá ho prevádzkuje, uviedla, že prvý plyn z plávajúceho terminálu začne do nemeckej sústavy prúdiť od 22. decembra. S riadnym fungovaním potom Uniper počíta od polovice januára, kedy do prístavu pripláva prvý tanker s LNG. Plyn, ktorý Höegh Esperanza tento mesiac do nemeckých plynovodov dodá, so sebou loď priviezla. Na palube má asi 170 000 kubických metrov LNG.

Dokončená bola aj infraštruktúra pre plávajúci terminál v Brunsbütteli v Šlezvicku-Holštajnsku. Terminál je zatiaľ vo Francúzsku a jeho priplávanie je naplánované na január. Tento terminál spoločne so zariadením pre Wilhelmshaven si prenajala nemecká vláda, aby nahradila dodávky plynu z Ruska, ktoré sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine a následnými úniovými sankciami pre Moskvu prakticky zastavili.

Hotový je tiež terminál v severonemeckom Lubmine na pobreží Baltu, ktorý je však na rozdiel od zariadenia vo Wilhelmshavene a Brunsbütteli úplne súkromným projektom. Spoločnosť Deutsche ReGas, ktorá bude terminál LNG v Lubmine prevádzkovať, teraz čaká na konečné povolenie. Získať ho chcela do 1. decembra, teraz predpokladá, že by sa tak mohlo stať ešte do konca roka. Plávajúci terminál je už v Lubmine, do prístavu dorazil v piatok.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:22