Čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: Reuters
StoryEditor

Globálni ekonomickí lídri privítali zmenu prístupu Číny k ochoreniu COVID-19

09.12.2022, 09:44
Autor:
TASRTASR

Druhá najväčšia svetová ekonomika sa tak po rokoch reštrikcií posúva k životu s koronavírusom.

Lídri globálnych ekonomických inštitúcií v piatok privítali ústup Číny od tvrdej politiky nulovej tolerancie ochorenia COVID-19. Šéfka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová pritom povedala, že to pomôže oživiť hospodársky rast v krajine aj na celom svete. Informujeme o tom na základe správy AFP.

Uvoľnenie čínskych blokád pomôže podporiť svetovú ekonomiku, ktorá zápasí s dôsledkami pandémie nového koronavírusu aj ruskej invázie na Ukrajinu, povedala generálna riaditeľka Svetovej obchodnej organizácie Ngozi Okonjo-Iweala po konferencii v meste Chuang-šan na východe krajiny, ktorú usporiadal odchádzajúci čínsky premiér Li Kche-čchiang.

Zmena k životu s koronavírusom

Peking v stredu oznámil uvoľnenie svojho prístupu k ochoreniu po rozsiahlych protestoch proti obmedzeniam. Druhá najväčšia svetová ekonomika sa tak po rokoch reštrikcií posúva k životu s koronavírusom.

"Veľmi vítame rozhodné kroky, ktoré prijali čínske úrady s cieľom prehodnotiť svoju covidovú politiku, aby sa vytvoril lepší impulz pre oživenie rastu v Číne," povedala Georgievová na brífingu s predstaviteľmi ďalších veľkých inštitúcií.

image

Uzbekistan ukázal Rusku chrbát. Neprejavil záujem o plynovú úniu

Dodala, že snaha o zvýšenie zaočkovanosti a antivírusovej liečby "je veľmi dobrá pre Číňanov, ale je tiež dôležitá aj pre Áziu a zvyšok sveta".

Globálnou ekonomikou, ktorá sa ešte nespamätala z pandémie, otriasla tento rok ruská invázia na Ukrajinu a s ňou spojená kríza životných nákladov v mnohých krajinách.

Ústup od nulovej tolerancie ochorenia COVID-19 "pomôže odstrániť jeden súbor neistôt" vo svete, ktorý čelí dôsledkom pandémie, vojny na Ukrajine a klimatických zmien", uviedla na rovnakom brífingu riaditeľka WTO.

Generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Mathias Cormann vyhlásil, že tieto zmeny "podporia silu oživenia v Číne aj vo svete".

Podpora ekonomiky

Kroky Pekingu zatiaľ pomohli podporiť globálne akciové trhy, ktoré sa obávajú hroziacej recesie v Spojených štátoch. Analytici však upozornili, že cesta Číny k úplnému otvoreniu ekonomiky zostáva hrboľatá.

Verejná frustrácia z blokád a masového testovania prepukla minulý mesiac, keď demonštranti vyšli do ulíc v mestách po celej krajine, pričom niektorí volali po väčších politických slobodách. Išlo o najväčšie demonštrácie od roku 1989.

image

Čína sprevádzkovala ďalšiu časť plynovodu Sila Sibíri. Plyn bude z Ruska prúdiť do Šanghaja či Pekingu

Politika nulovej tolerancie COVIDU-19, ktorá bola dlho kritizovaná, keďže narušila globálne dodávateľské reťazce aj výrobu, brzdila tiež čínsku ekonomiku. Analytici preto očakávajú, že Peking nedosiahne tohtoročný cieľ v oblasti hospodárskeho rastu na úrovni 5,5 percenta.

Piatkový brífing sa uskutočnil počas rozlúčkového turné Li Kche-čchianga, ktorý pôsobil ako zástupca prezidenta Si Ťin-pchinga dve päťročné obdobia a teraz je pripravený odísť do dôchodku. Tento 67-ročný muž už totiž nedostal miesto v novom  politbyre vládnucej komunistickej strany, čo prezident Si Ťin-pching oznámil v októbri, keď si zabezpečil tretie funkčné obdobie.

01 - Modified: 2022-12-08 22:02:15 - Feat.: 1 - Title: Čína a Saudská Arábia podpísali viacero dohôd. Jedna sa vzťahuje aj na kontroverzný Huawei 02 - Modified: 2022-12-08 16:56:10 - Feat.: 1 - Title: Po uvoľnení opatrení proti covidu Číňania symbolicky píšu zosnulému lekárovi, ktorý naň v úvode upozornil 03 - Modified: 2022-12-08 13:33:40 - Feat.: 1 - Title: Uzbekistan ukázal Rusku chrbát. Neprejavil záujem o plynovú úniu
01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:15