Ruská centrálna banka. FOTO: Reuters
StoryEditor

EK navrhuje zabaviť peniaze ruskej banky a oligarchov. Chce ich využiť na pomoc Ukrajine

30.11.2022, 10:50
Autor:
ČTKČTK

"Rusko a jeho oligarchovia musia odškodniť Ukrajinu za škody a pokryť náklady na obnovu krajiny. A my máme prostriedky, ako prinútiť Rusko platiť," nechala sa počuť von der Leyenová.

Európska komisia navrhuje zabaviť majetok, ktorý krajiny Európskej únie zmrazili Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu. Oznámila to dnes predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej by skonfiškované imanie malo slúžiť pre náhradu vojnových škôd a povojnovú obnovu Ukrajiny. Unijná exekutíva tiež navrhuje vytvoriť osobitný medzinárodný tribunál pre ruské vojnové zločiny, povedala jej šéfka.

Ruská agresia spôsobila za viac ako deväť mesiacov na Ukrajine podľa von der Leyenovej neopísateľné utrpenie a zomrelo kvôli nej už odhadom vyše 100-tisíc ukrajinských vojakov a viac ako 20-tisíc civilistov. Spôsobila tiež škody, ktoré sa odhadujú na 600 miliárd eur.

image

Kyjev rozšíril sankcie proti Moskve a Minsku. Zaradil naň ďalších ruských oligarchov aj Lukašenkovu ženu

Pomoc vojnou zmietanej krajne

"Rusko a jeho oligarchovia musia odškodniť Ukrajinu za škody a pokryť náklady na obnovu krajiny. A my máme prostriedky, ako prinútiť Rusko platiť," vyhlásila von der Leyenová. Únia podľa nej v rámci bezprecedentných sankcií zablokovala 300 miliárd eur  z rezerv ruskej centrálnej banky a zmrazila 19 miliárd eur z majetku ruských oligarchov.

Únia by podľa von der Leyenovej chcela spolu s partnermi vytvoriť štruktúru, ktorá by peniaze investovala a zisky využívala pre pomoc Ukrajine.

Najmä krajiny východného krídla únie už od jari navrhujú, aby európsky blok zabavoval zmrazený majetok a využil ho na financovanie ekonomickej pomoci Ukrajine a jej povojnovej obnovy.

Štáty EÚ sa v pondelok zhodli na tom, že zaradia obchádzanie sankcií medzi  zločiny v celej EÚ, čo má k zabavovaniu majetku otvoriť cestu. Právni experti pritom upozorňujú, že nebude jednoduché majetok oligarchov či bankových ústavov skonfiškovať a môžu hroziť dlhoročné súdne spory.

Šéfka komisie dnes tiež uviedla, že Brusel začne pracovať na vytvorení špeciálneho tribunálu, ktorý má vyšetriť a odsúdiť možné zločiny páchané Ruskom na Ukrajine.

image

Luxusné superjachty miznú, ruskí oligarchovia sa snažia zachrániť svoje lode

Medzinárodná podpora

"Sme pripravení začať pracovať s medzinárodným spoločenstvom, aby sme získali najširšiu možnú medzinárodnú podporu pre tento súd," povedala von der Leyenová.

Do vyšetrovania možných vojnových zločinov či zločinov proti ľudskosti sa zapojil Medzinárodný trestný súd v Haagu ICC. Ten však nemôže súdiť zločiny vojnovej agresie, ak s tým nebude súhlasiť okrem Ukrajiny aj Rusko. Kyjev aj niektoré krajiny EÚ dlhodobo volajú po zriadení tribunálu zaoberajúceho sa iba vojnou na Ukrajine. Únia však doteraz nebola v tejto veci jednotná.

Podľa von der Leyenovej bude EÚ naďalej spolupracovať s ICC, zároveň však chce získať podporu Organizácie Spojených národov pre vytvorenie tribunálu. Práve podpora Valného zhromaždenia OSN je podľa právnych odborníkov pre prípadný vznik špeciálneho orgánu kľúčová.

01 - Modified: 2022-10-20 19:29:27 - Feat.: 1 - Title: Kyjev rozšíril sankcie proti Moskve a Minsku. Zaradil naň ďalších ruských oligarchov aj Lukašenkovu ženu 02 - Modified: 2022-06-01 16:26:03 - Feat.: 1 - Title: Luxusné superjachty miznú, ruskí oligarchovia sa snažia zachrániť svoje lode
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:20