Topánky Yeezy od spoločnosti Adidas v obchode v americkom Paramuse. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Adidasu klesol zisk. Hospodárenie ovplyvňuje koniec kontraktu s Kanyem Westom

09.11.2022, 10:04
Autor:
ČTKČTK

Čistý zisk z bežnej činnosti Adidasu v treťom štvrťroku medziročne klesol o 86 percent na 66 miliónov eur. Tvoril tak jedno percento z čistých tržieb, zatiaľ čo pred rokom to bolo 8,3 percenta.

Nemecký výrobca športovej obuvi a oblečenia Adidas hospodáril v treťom štvrťroku s čistým ziskom 352 miliónov eur, medziročne je to pokles o 64 percent.

Firma vo svojej dnešnej výsledkovej správe uviedla, že kvôli ukončeniu spolupráce s rapperom Ye, predtým známym ako Kanye West, zhoršila celoročný výhľad čistého zisku na polovicu. Čisté tržby vo štvrťroku vzrástli medziročne o viac ako 11 percent na 6,4 miliardy eur.

"Situácia na trhu sa zmenila začiatkom septembra, keď sa znížil dopyt spotrebiteľov na západných trhoch a ešte viac sa zhoršila situácia v oblasti Veľkej Číny," uviedol podnik. Za Veľkú Čínu sa považuje rozsiahla oblasť zahŕňajúca popri kontinentálnej Číne aj Hongkong, Macao, Taiwan a veľkú časť juhovýchodnej Ázie.

image

Adidas ukončil spoluprácu s Kanyem Westom. Firme prekážajú jeho antisemitské výroky

Adidas teraz očakáva, že čistý zisk z bežnej činnosti sa bude v tomto roku pohybovať okolo 250 miliónov eur, zatiaľ čo ešte v októbri počítal so sumou asi 500 miliónov eur. Výhľad pritom firma zhoršuje v kľúčovom predvianočnom období.

Nemecký podnik s rapperom Ye spolupracoval takmer desať rokov, posledných sedem rokov sa sústredili na značku tenisiek a oblečenie Yeezy.

Kvôli sérii antisemitských a inak urážlivých výrokov, ktoré spevák v minulých mesiacoch predniesol, Adidas túto spoluprácu 25. októbra jednostranne ukončil. Rapper predtým vystupoval pod svojím občianskym menom Kanye West.

Adidas teraz očakáva, že tržby pri stabilných výmenných kurzoch v tomto roku porastú v nižších jednotkách percent. Doteraz počítal s rastom okolo piatich percent.

Prevádzková marža, ktorá patrí k hlavným ukazovateľom schopnosti firiem vytvárať zisk, sa bude tento rok pohybovať okolo 2,5 percenta namiesto štyroch percent, ako Adidas doteraz predpovedal.

image

Veľké značky sa mu otáčajú chrbtom. S Kanye Westom rušia spolupráce obrovské firmy

Čistý zisk z bežnej činnosti Adidasu v treťom štvrťroku medziročne klesol o 86 percent na 66 miliónov eur. Tvoril tak jedno percento z čistých tržieb, zatiaľ čo pred rokom to bolo 8,3 percenta.

Akcie Adidasu na burze vo Frankfurte nad Mohanom na výsledky hospodárenia pred oficiálnym začiatkom obchodovania zareagovali poklesom o viac ako dve percentá, neskôr ale začali rásť a dostali sa nad 120 eur. 

Od začiatku roka ale strácajú okolo 50 percent. V októbri, keď Adidas oznámil koniec partnerstva s rapperom Ye, akcie prechodne klesli pod 100 eur.

01 - Modified: 2024-04-11 05:57:30 - Feat.: - Title: Zruinoval ich pre každého. Britský premiér Sunak sa ospravedlnil priaznivcom tenisiek Adidas Samba 02 - Modified: 2024-03-13 14:45:48 - Feat.: - Title: Desaťročná dcéra Kim Kardashian a Kanyeho Westa chystá nový album. Namiesto detstva chce radšej preraziť v hudbe 03 - Modified: 2024-03-05 13:00:00 - Feat.: - Title: Kanye West s manželkou naháňajú hrôzu. Za najnovší módny výstrelok hrozí Biance väzenie 04 - Modified: 2024-01-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Kanye West na sebe vylepšuje, čo sa dá. Nechal si odstrániť zuby, ktoré teraz nahradil titánovou protézou za 850-tisíc 05 - Modified: 2023-12-27 09:45:00 - Feat.: - Title: Vstúpil si Kanye konečne do svedomia? Ľutujem bolesť, ktorú som spôsobil, ospravedlnil sa židovskej komunite
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:59