Ursula von der Leyenová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Európska komisia požaduje cenový strop na ruský plyn. Chce tiež povinné obmedzenie spotreby elektriny

07.09.2022, 12:59
07.09.2022, 14:44
Autor:
ČTKČTK

O návrhu Európskej komisie informovala jej predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.

Európska komisia navrhuje zaviesť cenový strop na plyn dovážaný z Ruska. Exekutíva Európskej únie počíta aj s využitím neočakávaných ziskov energetických firiem na pomoc ohrozeným spotrebiteľom či s povinným obmedzením spotreby elektriny v najvyťaženejších hodinách.

Uviedla to dnes predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová, ktorá predstavila návrh pripravený pre piatkové mimoriadne rokovanie ministrov energetiky členských krajín zvolané českým predsedníctvom.

Na rokovaní so zástupcami vlád sa budú snažiť nájsť spoločný postup proti rekordne vysokým cenám energií súvisiacim aj s obmedzovaním dodávok ruského plynu.

Astronomické ceny energií

"Sme konfrontovaní s astronomickými cenami energií pre domácnosti a firmy a s enormnými výkyvmi trhu. Preto predložíme sériu okamžitých opatrení, ktoré ochránia zraniteľných spotrebiteľov a firmy a pomôžu im, aby sa adaptovali," vyhlásila šéfka únijnej exekutívy.

Unijní predstavitelia očakávajú, že medzi členskými štátmi vyvolá najväčšie diskusie návrh zaviesť maximálnu cenu ruského plynu. Ten podľa von der Leyenovej v súčasnosti tvorí už iba deväť percent všetkého dovozu plynu do EÚ namiesto vlaňajších 41 percent.

Najmä stredoeurópske krajiny sú od neho však naďalej závislé a obávajú sa úplného uzavretia kohútov, ktorým hrozí Moskva v prípade zavedenia cenového stropu. Český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela dnes povedal, že české predsedníctvo bude tento návrh chcieť zo zasadnutia ministrov vyňať.

image

Rusko aktivitou na Ukrajine o nič neprišlo, posilňuje svoju suverenitu, vyhlásil Putin

Maximálna cena elektriny

Ďalšou súčasťou návrhu je stanovenie maximálnej ceny pre výrobu elektriny z lacnejších zdrojov, ako je plyn. Podľa denníka Financial Times by doteraz neverejná časť návrhu mala počítať so stropom 200 eur za megawatthodinu. Aktuálna denná cena elektriny v Nemecku predstavuje viac ako dvojnásobok.

"Je čas, aby mali spotrebitelia prospech z nízkych nákladov na nízkouhlíkové zdroje energie, ako sú tie obnoviteľné," povedala von der Leyenová. Popri solárnej či veternej energii sa obmedzenie ziskov bude týkať aj jadrových či uhoľných elektrární. Komisia však počíta aj s tým, že takzvané solidárne príspevky budú unijné krajiny vyberať tiež od výrobcov fosílnych palív.

Brusel navrhne tiež obmedzenie spotreby elektriny podobne ako tomu bolo už v júli pri plyne. Pri elektrickej energii by sa malo týkať hodín, keď je spotreba aj cena najvyššia. Napríklad niektoré automatizované podniky by podľa šéfky komisie mohli prejsť z dennej na nočnú či víkendovú prevádzku.

Komisia je zároveň pripravená upraviť pravidlá štátnej pomoci firmám, aby členské krajiny mohli poskytnúť energetickým spoločnostiam záruky pre získanie likvidity. Tú potrebujú pre zálohy na dlhodobé kontrakty na predaj energií, ktorých nedostatočná ponuka tiež prispieva k zdražovaniu.

Unijní ministri dostanú v piatok návrh komisie spolu s podnetmi českého predsedníctva, o ktorých dnes diskutujú veľvyslanci členských krajín. Diplomati očakávajú, že s debatami by mohla vzísť predbežná podpora viacerých opatrení, ktorých podrobnosti sa komisia chystá predstaviť na budúci týždeň.

01 - Modified: 2022-09-06 11:45:40 - Feat.: 1 - Title: Ceny plynu v EÚ klesli. Vývoj na trhu ovplyvnili opatrenia európskych vlád 02 - Modified: 2022-09-06 06:50:51 - Feat.: 1 - Title: Cenový strop povedie k ropnému deficitu, varuje Moskva. Rusko počíta so zvýšením vývozu suroviny do Ázie 03 - Modified: 2022-09-05 16:11:44 - Feat.: 1 - Title: Európa vyťahuje v boji proti energetickej kríze stovky miliárd. Slovensko zaostáva 04 - Modified: 2022-09-05 12:08:06 - Feat.: 1 - Title: Rusko nepustí naplno Nord Stream 1, pokiaľ Západ nezruší sankcie. Kremeľ hrozí aj zastavením ropy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 00:32