Nemeckí vládni predstavitelia aj firmy však majú obavy, že dodávky sa neobnovia pre spory s Moskvou. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Nemci majú v rukách potvrdenie o obnovení dodávok plynu. Obavy však napriek tomu neutíchajú

20.07.2022, 18:21
Autor:
TASRTASR

Už zajtra by sa mala skončiť odstávka plynovodu Nord Stream 1. Gazprom však vyhlásením o nemožnosti nainštalovania opravenej turbíny zneistel Západ.

Dodávky ruského plynu cez plynovod Nord Stream 1 sa obnovia vo štvrtok po dokončení bežnej údržby. Uviedol to nemecký prevádzkovateľ siete plynovodov Gascade s tým, že dostal potvrdenie o obnovení dodávok.

Informuje agentúra DPA. 

Odstávka na pravidelnú údržbu potrubia sa začala 11. júla a jej ukončenie je naplánované na 21. júla. Toky plynu by sa mal obnoviť o šiestej hodine. 

Nemeckí vládni predstavitelia aj firmy však majú obavy, že dodávky sa neobnovia pre spory s Moskvou v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Chýbajúce dokumenty 

Hovorkyňa vlády Christiane Hoffmannová v stredu oznámila, že toky plynu sa majú obnoviť vo štvrtok podľa plánu a v súlade so zmluvnými záväzkami ruskej štátnej energetickej spoločnosti Gazprom.

image

Nemecký gigant, ktorý dováža ruský plyn, má finančné problémy. Uniper potrebuje osem miliárd eur

Odmietla pritom komentovať nedávne varovanie ruského prezidenta Vladimira Putina, že dodávky plynu môžu klesnúť na 33 miliónov metrov kubických denne, ak nebude rýchlo dodaná opravená turbína z Kanady.

Takýto krok by znamenal, že plynovod bude fungovať na približne pätinu svojej celkovej kapacity.

Ruský energetický koncern Gazprom v stredu pritom vyhlásil, že nemôže nainštalovať opravenú turbínu bez určitých dokumentov, ktoré mu vraj nemecká spoločnosť Siemens Energy neposkytla.

"Gazprom nedostal od Siemensu žiadne oficiálne dokumenty, ktoré by mu umožnili za podmienok sankcií uvalených Kanadou a Európskou úniou inštalovať turbínu na kompresorovej stanici Portovaja," vyhlásil Gazprom.

Rázna odpoveď šéfky eurokomisie 

Kritici opakovane odmietli tvrdenia Kremľa, že oneskorený návrat turbíny je dôvodom na ďalšie zníženia dodávok ruského plynu do Nemecka, najväčšej európskej ekonomiky, a považujú ich len za výhovorky.

image

"Stratená" turbína a čierny scenár. Von der Leyenová varuje pred úplným zastavením ruského plynu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu pripomenula, že turbína je na ceste, a že potenciálne existujú aj alternatívne turbíny, ktoré vyhovujú parametrom.

Von der Leyenová odmietla aj Putinovu výzvu adresovanú nemeckej vláde, aby vo svetle invázie na Ukrajinu prehodnotila rozhodnutie o nepovolení spustenia plynovodu Nord Stream 2.

"Chcem sa vyjadriť veľmi jasne: Nord Stream 2 nie je ani certifikovaný a už vôbec nie funkčný," povedala šéfka Európskej komisie na tlačovej konferencii v Bruseli pri prezentácii plánu núdzových dodávok plynu.

01 - Modified: 2022-07-20 12:07:29 - Feat.: 1 - Title: "Stratená" turbína a čierny scenár. Von der Leyenová varuje pred úplným zastavením ruského plynu 02 - Modified: 2022-07-20 05:14:10 - Feat.: 1 - Title: Putin varoval EÚ pred ďalším klesaním dodávok plynu. Súčasne ju vysmial, že sa spoliehala na zelenú energiu 03 - Modified: 2022-07-20 05:03:14 - Feat.: 1 - Title: Putin oznámil, že plynárenský gigant Gazprom si "úplne" splní povinnosti
01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:30