Lietadlo nizkonákladovej spoločnosti Ryanair. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ryanair dáva ľuďom nastupujúcim v JAR test v afrikánčine. Ak ho nevyplnia, nemôžu odcestovať

07.06.2022, 17:19
Autor:
ČTKČTK

Dôvodom zavedenia testu je podľa Ryanairu snaha vyhľadať ľudí, ktorí cestujú na falošné juhoafrické doklady.

V Juhoafrickej republike vyvolal kritiku požiadavka írskej leteckej spoločnosti Ryanair, ktorá požaduje od pasažierov mieriacich do Británie test v afrikánčine. Ide o jazyk niekdajšej vládnucej belošskej menšiny. Ako uvádza server BBC, teraz je to jeden z 11 jazykov používaných v JAR a ako prvý jazyk ho používa asi 13 percent obyvateľov.

Dôvodom zavedenia testu je podľa Ryanairu snaha vyhľadať ľudí, ktorí cestujú na falošné juhoafrické doklady.

Test preveruje všeobecné znalosti, ale podľa mnohých kritikov obsahuje množstvo gramatických chýb. Medzi otázkami je napríklad otázka, aký má JAR medzinárodný volací kód, aké je jej hlavné mesto a kto je jej súčasným prezidentom.

Jeden z kritikov na sociálnych sieťach politiku Ryanairu označil za "hovadinu", ďalší leteckej spoločnosti odkázal, že v JAR už nie je apartheid, a odporučil, aby sa jej vedenie dovzdelalo. Conrad Steenkamp z vedenia úradu pre afrikánčinu označil test za absurdný.

image

Omán aj Kapverdy bez prestupu. Pozrite sa, kam sa v lete dostanete zo Slovenska priamo

"Vzhľadom na množstvo falšovaných juhoafrických pasov požadujeme od pasažierov do Británie, aby vyplnili jednoduchý dotazník v afrikánčine. Ak toho nebudú schopní, nebudú môcť odcestovať a dostanú náhradu za letenku v plnej výške," uviedla spoločnosť Ryanair vo vyhlásení.

Hovorca juhoafrického ministerstva zahraničia sa odmietol do sporu vložiť. "Je to domáca záležitosť, tú požiadavku vzniesla súkromná letecká spoločnosť, nie britská vláda. Domnievame sa, že tie aerolínie od praxe už ustúpili," povedal. Spoločnosť Ryanair sa ale v dnešnom e-maile stanici BBC o zrušení testovania nezmienila. Nie je ani presne jasné, akých letov sa požiadavka týka – podľa niektorých správ sa má jednať len o lety do Británie a Írska, podľa iných o spoje Ryanairu do Európy.

Černošská väčšina Juhoafričanov afrikánčinu stále považuje za jazyk belošských utláčateľov, uvádza BBC. Proti zavedeniu afrikánčiny ako povinného jazyka do škôl sa konali v roku 1976 veľké protesty, ktoré neprežilo viac ako 170 ľudí. V školách bola afrikánčina zavedená ako druhý jazyk, ale dobré známky z nej boli podmienkou postupu do vyšších ročníkov.

01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-03 11:34:46 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-03-27 21:13:08 - Feat.: - Title: Írsko sa pridá k súdnemu podnetu Juhoafrickej republiky proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze 04 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov 05 - Modified: 2024-03-01 15:39:51 - Feat.: - Title: Ryanair zhoršil prognózu pre nový finančný rok pre meškajúce dodávky Boeingov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 04:19