Lukoil. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko by malo znížiť ťažbu ropy, aby dosiahlo lepšiu cenu, tvrdí vysoký predstaviteľ Lukoilu

30.05.2022, 14:06
Autor:
ČTKČTK

Produkcia a predaj ruskej ropy sa ocitli pod tlakom. Odberatelia sa buď ruskej rope vyhýbajú, alebo sa snažia získať výhodnú cenu.

Rusko by malo znížiť ťažbu ropy o 20 až 30 percent zhruba na sedem až osem miliónov barelov denne. Získalo by tak lepšiu cenu a surovinu by nepredávalo so zľavou.

V denníku RBC to napísal viceprezident ruskej spoločnosti Lukoil Leonid Fedun. Lukoil je druhý najväčší producent ropy v Rusku.

image

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva pre HN: Slovensko vie nahradiť 70 percent plynu z Ruska

Západné sankcie uvalené na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu krajinu odrezali od globálneho finančného systému. Produkcia a predaj ruskej ropy sa tak ocitli pod tlakom, pretože odberatelia sa buď ruskej rope vyhýbajú, alebo sa snažia získať výhodnú cenu.

Výnimka pre ropovody

Napríklad India chce, aby mu Moskva zľavila ropu pod 70 dolárov za barel, napísala na začiatku mája s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra Bloomberg.

Zástupcovia Európskej únie teraz rokujú o návrhu zakázať dodávky ruskej ropy do únijných krajín po mori, výnimku majú mať dodávky sietí ropovodov. Cez ne ropu odoberá Maďarsko, Slovensko a Česká republika. Na tankeroch prúdia do Európy okolo tri štvrtiny ropy dovážanej z Ruska.

image

Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty

"Prečo by malo Rusko udržiavať ťažbu v objeme desať miliónov barelov denne, keď môžeme efektívnejšie spotrebovať a vyviezť sedem až osem miliónov barelov denne bez toho, aby tým tratil štátny rozpočet a domáca spotreba?" napísal Fedun. Ten firmu Lukoil spoluzaložil v roku 1991 s Vagitom Alekperovom, ktorý teraz vedie ropný koncern.

Ropa dražie, je na dvojmesačnom maxime

"Čo je lepšie - predať desať barelov ropy za 50 dolárov, alebo sedem barelov za 80 dolárov?" napísal Fedun. Vyzval aj na zvýšenie investícií do ruskej flotily tankerov a poukázal na to, že sankcie zvýšili náklady na prenájom lodí, uviedla agentúra Reuters.

Napätá globálna ponuka ropy prispieva k rastu cien suroviny. Vzhľadom na rokovania zástupcov EÚ ohľadom embarga na ruskú ropu dnes ceny ropy vystúpili na viac ako dvojmesačné maximum.

Termínový kontrakt na severomorskú ropu Brent s dodaním v septembri, ktorý vyprší v utorok, sa popoludní predával tesne pod 120 dolármi a oproti predchádzajúcemu záveru vykazoval rast asi o 0,3 percenta.

01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:05