LNG terminál, ilustračný obrázok. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poľsko by mohlo postaviť ďalšie zariadenie na príjem LNG. Registruje dopyt Česka a Slovenska

30.05.2022, 12:13
Autor:
ČTKČTK

Česko a Slovensko hľadajú alternatívne dodávky surovín s cieľom odrezať sa od energetických zdrojov z Ruska.

Poľsko by mohlo vybudovať ešte jedno plávajúce zariadenie na príjem skvapalneného zemného plynu (LNG), ktoré by stálo vedľa toho, ktoré už Varšava plánuje pri Gdansku. Povedala to ministerka životného prostredia Anna Moskwová.

Poľsko podľa nej výstavbu zvažuje preto, že značný záujem o nákup LNG má Česká republika a Slovensko. Obe tieto krajiny sa snažia čo najrýchlejšie zbaviť závislosti od zemného plynu z Ruska.

Česko a Slovensko hľadajú alternatívne dodávky surovín, aby ich mohli prestať odoberať z Ruska. Štátna plynárenská spoločnosť SPP uzavrela zmluvy na nákup takého množstva LNG a zemného plynu z Nórska, aby Slovensko týmito dodávkami do konca budúceho roka pokrylo asi 65 percent svojej spotreby.

Poľsko má už teraz v pláne výstavbu plávajúceho zariadenia na uskladnenie LNG a jeho premenu späť na plynný stav. Toto zariadenie, označované anglickou skratkou FSRU (Floating Storage and Regasification Unit) bude stáť pri Gdansku na pobreží Baltského mora.

Zvažujú viacero možností

Kapacita pre premenu späť na plynový stav bude predstavovať šesť miliárd metrov kubických plynu ročne. So sprevádzkovaním Varšava počíta v roku 2026. Poľsko má už teraz jeden terminál na LNG s kapacitou 6,2 miliardy metrov kubických, uviedla agentúra Reuters.

image

Zistenie HN: Slovensko sa zbavuje ruského bremena. Plyn príde zo Severného mora

"Môžeme posúdiť rôzne možnosti. Mohli by sme otvoriť ďalšie zariadenia FSRU a prenajať ďalšie plavidlo, to by však bolo na zodpovednosti našich partnerov," povedala Moskwová serveru BusinessAlert.

Poľsko podľa ministerky chce, aby zariadenie FSRU bolo súčasťou plánu EÚ nazvaného REPowerEU, ktorého cieľom je ukončiť v únii nákup energií z Ruska.

Moskwová povedala, že kapacita zariadenia na premenu LNG späť do plynného skupenstva by mohla predstavovať šesť alebo 12 miliárd metrov kubických, záležať bude od záujmu v susedných krajinách.

Ministerka tiež poznamenala, že Poľsko nepotrebuje mimoriadnu daň, aby mohlo časť výrazne vyšších ziskov energetických firiem prerozdeľovať spotrebiteľom, a kompenzovať im tak prudký rast cien energií. Energetickému sektoru v Poľsku totiž dominujú firmy, v ktorých má hlavné slovo štát, a od ktorých sa vyžaduje, aby zabezpečili energetickú bezpečnosť, povedala.

Česi už o prenájme rokujú

Český minister priemyslu Jozef Síkela už skôr denníku E15 povedal, že Česká republika rokuje o prenájme kapacity plávajúceho LNG terminálu, konkrétne s Holandskom, Nemeckom a Poľskom.

image

Neustupčivé Maďarsko robí starosti. Plány Únie voči Rusku nevychádzajú, hrozí kolabs

Premiérka severonemeckej spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko Manuela Schwesigová potom uviedla, že Nemecko potrebuje terminály na LNG nielen na pobreží Severného mora, ale kvôli zásobovaniu východu krajiny a tiež Českej republiky tiež na pobreží Baltu.

Európska únia sa začala od ruských energií odkláňať už skôr. Svoje odhodlanie urýchlila po tohtoročnom 24. februári, keď ruské vojská napadli Ukrajinu. Brusel potom pristúpil k sérii protiruských sankcií, aby čo najviac ochromil ruskú ekonomiku.

01 - Modified: 2022-05-25 15:06:45 - Feat.: 0 - Title: Zistenie HN: Slovensko sa zbavuje ruského bremena. Plyn príde zo Severného mora 02 - Modified: 2022-05-29 17:11:56 - Feat.: 1 - Title: Jednota EÚ v otázke sankcií voči Rusku sa začína rozpadať, upozornil nemecký minister hospodárstva
01 - Modified: 2024-05-16 15:04:42 - Feat.: - Title: Poľsko zaradilo sudcu, ktorý utiekol do Bieloruska, na zoznam hľadaných osôb 02 - Modified: 2024-05-15 21:45:30 - Feat.: - Title: Kontrolované víťazstvo. Presilovky nám proti Poliakom nešli, teší však čisté konto i gól prvej formácie 03 - Modified: 2024-05-15 14:42:15 - Feat.: - Title: Poľského premiéra šokovala správa o Ficovi. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach, vyhlásil 04 - Modified: 2024-05-14 22:03:59 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Rakúsko sa postaralo o senzáciu, Kanade strelilo v tretej tretine päť gólov. K výhre to nestačilo 05 - Modified: 2024-05-14 13:22:21 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska v uplynulých mesiacoch prekazilo viaceré pokusy o sabotáž. Sme v pohotovosti, ubezpečil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 20:05