Zber a spracovanie pšenice, ilustračný obrázok. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko zvíťazilo nad chaosom, ktorý vytvorilo. Ťaží z potravinovej krízy

24.05.2022, 16:00
Autor:
ČTKČTK

Moskva naďalej aj počas ťažkých časov vyváža svoju pšenicu, avšak za vyššie ceny ako predtým. Z každej tony sa mu darí inkasovať viac peňazí ako v predchádzajúcom období.

Vojna, ktorú Rusko začalo proti Ukrajine a ktorá prehlbuje globálnu potravinovú krízu, urobila z Ruska jedného z víťazov chaosu, ktorý Kremeľ pomohol sám vytvoriť.

Kým ukrajinské prístavy sú zablokované, Rusko posiela obilie odberateľom, ktorí o ne majú záujem. Predajná cena je však vyššia, a to práve pre problémy spôsobené blokádou Ukrajiny. Uviedla to dnes agentúra Bloomberg.

Zablokované prístavy

Vojna zablokovala vývoz ukrajinského obilia cez čiernomorské prístavy, čím znemožnila dodávky pre krajiny od Somálska po Egypt. Tieto problémy, ku ktorým sa pridáva aj horúce počasie a sucho, čo zhoršuje kvalitu zberu v iných častiach sveta, spôsobili citeľný rast cien.

image

Obilie z Ukrajiny vyvezie ozbrojený konvoj lodí, navrhujú Briti. Ako zareaguje Rusko?

Obilie sa tak teraz predáva takmer za rekordné sumy, čo zvyšuje riziko hladu v častiach Blízkeho východu a Severnej Afriky.

Rusko však naďalej vyváža svoju pšenicu, avšak za vyššie ceny ako predtým. Odberateľov pritom vo svete nachádza, čo mu umožňuje inkasovať z každej tony viac peňazí.

Moskva tiež v budúcej sezóne očakáva rekordný zber pšenice, čo naznačuje, že bude z nastávajúcej situácie profitovať aj naďalej.

Ceny pšenice na svetových trhoch sa od začiatku tohto roka zvýšili o viac ako 50 percent. Kremeľ tak v tohtoročnej sezóne iba na dani z vývozu pšenice získal už asi 1,9 miliardy dolárov, odhaduje spoločnosť SovEcon. Tá pôsobí ako poradca v poľnohospodárskom sektore.

Nová pozícia

"Potraviny tak okľukou používajú ako vojnovú zbraň, kým priamo útočili na ľudí," povedal výskumný riaditeľ Tim Benton z britského inštitútu Chatham House, kde sa venuje globálnym rizikám.

Narážal tak na komentár Moskvy, že ukrajinský prístav Odesa odblokuje iba za predpokladu, že Západ zruší sankcie uvalené na Rusko za jeho agresiu voči Ukrajine.

image

Hladomor vo svete nehrozí kvôli Rusku, ale kvôli sankciám, tvrdí Kremeľ

"Vzhľadom na dôležitosť trhu s obilím sme sa z politického hľadiska dostali na úplne nové miesto," dodal.

Blokovaním ukrajinských prístavov Moskva donútila Kyjev, aby svoje obilie vyvážal po zemi. Výsledkom je, že Ukrajina teraz vyváža len asi štvrtinu objemu obilia, ako vyvážala pred vojnou.

01 - Modified: 2022-05-24 14:44:41 - Feat.: 1 - Title: Satelitné snímky ukazujú ruské lode naložené zrejme ukrajinským obilím, píše CNN 02 - Modified: 2022-05-24 11:06:42 - Feat.: 1 - Title: Ak Ukrajina nebude môcť vyvážať obilie, spôsobí to migračnú krízu, varuje poľský prezident
01 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 02 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 04 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 05 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:11