Predsedníčka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Lagardeová: Kryptomeny nestoja za nič, mali by byť regulované

21.05.2022, 17:57
Autor:
ČTKČTK

Komentár Lagardeovej prichádza v období, ktoré je pre kryptomeny dosť nepokojné – digitálne meny bitcoin a éter klesli z minuloročného rekordu už o 50 percent.

Kryptomeny sú založené na ničom a mali by byť regulované, aby sa ľudia vyhli špekuláciám so svojimi životnými úsporami. V holandskej televízii to dnes povedala prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová. Obáva sa, že ľudia, ktorí nerozumejú riziku, môžu prísť o všetko a byť veľmi sklamaní. Preto sa domnieva, že by mali byť kryptomeny regulované.

Komentár Lagardeovej prichádza v období, ktoré je pre kryptomeny dosť nepokojné – digitálne meny bitcoin a éter klesli z minuloročného rekordu už o 50 percent. Súčasne táto trieda aktív čelí prísnejšej kontrole regulačných orgánov, pretože úrady sa obávajú nebezpečenstva, ktoré môžu kryptomeny predstavovať pre širší finančný systém.

Lagardeová uviedla, že je skeptická k hodnote kryptomien. Porovnala ich s digitálnym eurom, čo je projekt ECB, ktorý by sa mohol uskutočniť v nasledujúcich štyroch rokoch.

"Moje veľmi skromné ​​hodnotenie je, že kryptomeny nemajú žiadnu hodnotu, nie sú na ničom založené, neexistuje žiadne podkladové aktívum, ktoré by fungovalo ako záchranná kotva," vyhlásila šéfka centrálnej banky. To by v prípade digitálneho eura byť nemalo, pretože za ním bude stáť ECB. Digitálne euro by sa tak malo stať bezpečnejším uchovávateľom hodnoty.

Obavy z kryptomien už predtým dali najavo aj iní predstavitelia ECB, upozornila agentúra Bloomberg. Jedným z nich je člen Výkonnej rady Fabio Panetta, ktorý v apríli vyhlásil, že kryptoaktívne vytvárajú nový divoký západ a porovnal ich s krízou rizikových hypoték z roku 2008.

Lagardeová dodala, že sama žiadna kryptoaktívna nedrží, pretože chce dodržiavať to, čo hlása. Sleduje ich ale veľmi starostlivo, pretože jeden z jej synov do nich investoval, hoci mu to neradila. "Je to slobodný človek," povedala.

01 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 02 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:22