Pohľad na zatvorenú reštauráciu McDonald's v Moskve. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Posledný hamburger. McDonald‘s v Rusku končí, v Moskve sa s ním prišli rozlúčiť davy ľudí

21.05.2022, 10:44
Autor:
TASRTASR

Reťazec už začiatkom marca oznámil, že dočasne zatvorí všetkých približne 850 reštaurácií na ruskom trhu vrátane ikonickej reštaurácie na Puškinovom námestí.

Pred pobočkou reštaurácie McDonald's na moskovskej železničnej stanici sa tento týždeň tvorili dlhé rady. Išlo totiž o jednu z posledných mála reštaurácií americkej siete, ktoré zostali otvorené. Ruskí klienti si tak chceli pred odchodom McDonald's z tamojšieho trhu dopriať posledné obľúbené jedlá.

Americký reťazec rýchleho občerstvenia sa medzitým 19. mája dohodol na predaji svojej ruskej siete jednému z držiteľov licencie Alexandrovi Govorovi. Ten prostredníctvom svojej firmy GiD LLC v rámci franšízy prevádzkuje 25 reštaurácií.

Viac ako 30 rokov

Po viac ako 30 rokoch tak McDonald's sťahuje rolety v Rusku a stáva sa jednou z najväčších globálnych značiek, ktoré z krajiny odchádzajú po invázii jej armády na Ukrajinu.

Odchodom McDonald's sa končí kapitola v histórii americkej spoločnosti, ktorá sa začala predajom hamburgerov ako symbolu amerického kapitalizmu v Rusku.

Reťazec už začiatkom marca oznámil, že dočasne zatvorí všetkých približne 850 reštaurácií na ruskom trhu vrátane ikonickej reštaurácie na Puškinovom námestí. Tú otvoril 31. januára 1990 a hneď si pripísal rekord, keďže do radu na Big Mac sa vtedy postavilo viac ako 30-tisíc ľudí.

Noví majitelia nebudú môcť používať meno, logo, značku a menu McDonald's. Mnohí Rusi sa tak ponáhľali, aby som si kúpili svoj obľúbený cheeseburger, mliečny kokteil či hranolky ešte predtým, ako sa reštaurácie americkej siete zatvoria.

Franšízové reštaurácie po oznámení plánov na odchod reťazca v uplynulých týždňoch zaznamenali oživenie.

"V dostupných lokalitách v centre Moskvy a Petrohradu bol zaznamenaný zvýšený dopyt," uviedol v utorok ďalší držiteľ franšízy Rosinter Restaurants.

Ochranná známka

McDonald's si však aj po predaji svojej siete ponechal ochrannú známku v Rusku, čo podľa analytikov znamená, že si nechal otvorené dvere pre návrat.

Reštaurácie sa začnú znovu otvárať v júni, ale pod novým vlastníkom a značkou, uviedol zdroj blízky spoločnosti.

Americká sieť reštaurácií s hamburgermi bola na začiatku 90. rokov symbolom rozmrazovanie napätia z čias studenej vojny. A pre milióny vtedy ešte sovietskych občanov príležitosťou, ako ochutnať západné jedlo a kultúru, aj keď náklady na hamburger boli na začiatku niekoľkonásobne vyššie ako denné rozpočty mnohých obyvateľov miest.

V uplynulých rokoch sa však McDonald's stal jednou z najdostupnejších a rýchlych možností obeda vo veľkých ruských mestách.

01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 04 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 05 - Modified: 2024-04-16 12:11:59 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:50