Ruský prezident Vladimir Putin.FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Putin očakáva tento rok rekordnú úrodu pšenice. Hovorí o náraste vývozu

12.05.2022, 18:08
Autor:
ČTKČTK

Podľa predbežných údajov sa má v tomto roku v Rusku urodiť 87 miliónov ton pšenice. To je podľa Putina doteraz najväčšia úroda.

Ruský prezident Vladimir Putin tento rok očakáva rekordný zber pšenice a oznámil tiež nárast jej vývozu. Podľa agentúry DPA to ruský prezident uviedol na dnešnom zasadnutí vlády, kde krok predstavil ako ruský príspevok k riešeniu problémov s celosvetovým zásobovaním potravinami.

Ukrajina, ktorá je spolu s Ruskom významným vývozcom pšenice, obilninu exportovať nemôže kvôli ruskej blokáde ukrajinských prístavov v Čiernom mori. Ceny potravín kvôli ruskej vojne na Ukrajine v posledných týždňoch výrazne rastú.

Očakáva rekordnú úrodu

Podľa predbežných údajov sa má v tomto roku v Rusku urodiť 87 miliónov ton pšenice, čo je podľa Putina doteraz najviac. Celkovo sa v Rusku podľa prezidenta chystajú zozbierať 130 miliónov ton obilia.

Putin oznámil, že ak zber dopadne zodpovedajúcim spôsobom, krajina opätovne posilní vývoz. Prezident uviedol, že rekord "umožňuje nielen ľahko uspokojiť naše vlastné potreby, ale aj zvýšiť dodávky na svetový trh pre našich partnerov, čo je dôležité pre globálny trh s potravinami".

Situácia v skladoch obilia na Ukrajine je naopak čoraz problematickejšia, píše DPA. "Dvadsať miliónov ton obilia musí opustiť Ukrajinu za obdobie kratšie ako tri mesiace," uviedla európska komisárka pre dopravu, Adina Valeanová. Hrozí, že obilie, ktoré sa nepodarí vyviezť, bude blokovať miesto pre ďalšie zbery.

Drancovanie skladov

Kyjev obviňuje svojho suseda z drancovania ukrajinských skladov obilia. Ruskí vojaci podľa neho poľnohospodárske produkty buď odvážajú do svojej krajiny, alebo ich ničia.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba dnes v relácii nemeckej stanice ARD Morgenmagazin povedal, že Rusko teraz obchoduje s ukrajinským obilím, ktorého sa zmocnilo na juhu Ukrajiny.

V mnohých iných častiach sveta sa čaká zlá úroda. Sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko a Bielorusko, totiž poškodili tiež vývoz hnojív.

01 - Modified: 2022-09-14 14:04:50 - Feat.: - Title: Arménsko a Azerbajdžan hlásia nové strety na spoločnej hranici. Jerevan prišiel už o najmenej 100 vojakov 02 - Modified: 2022-09-14 09:53:22 - Feat.: - Title: Vojenské neúspechy Ruska na Ukrajine oslabujú jeho vplyv v bývalých častiach ZSSR, tvrdia experti z USA 03 - Modified: 2022-09-14 11:49:03 - Feat.: - Title: Putin mal odmietnuť mierovú dohodu s Kyjevom, ktorá by zabránila vojne, píše Reuters 04 - Modified: 2022-09-13 20:01:28 - Feat.: - Title: Mestskej rade v Petrohrade po výzve na zosadenie Putina hrozí rozpustenie 05 - Modified: 2022-09-13 11:47:33 - Feat.: - Title: Rusko prežíva veľmi ťažké obdobie. Patriarcha Kirill vyzval na modlitby za Putina a armádu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 13:48