euro, peniazeReuters
StoryEditor

Estónsko ako európska práčka peňazí. Rusi v tamojších bankách preprali miliardy

26.05.2018, 10:55
Autor:
ČTKČTK
V Pobaltí sa špinavé peniaze vraj perú bežne.

Viac ako 13 miliárd dolárov sa vypralo v rokoch 2012 až 2016 v estónskych bankách, z ktorých najmenej 7,3 miliárd eur prešlo účtami nerezidentov, teda klientov neusadených v krajine. Oznámila to v piatok miestna polícia.

Malá pobaltská krajina, ktorá je členom Európskej únie, je podľa agentúry Reuters otrasená odhaleniami, že slúžila ako práčka peňazí z Ruska, Moldavska a Azerbajdžanu.

Ako sa perú peniaze? Pozrite si vysvetľujúce video:

Odhalili šesť miliárd

Jednotka finančnej spravodajskej estónskej polície (FIU) uviedla, že okrem viac ako šiestich miliárd dolárov propraných estónskymi bankami v systémoch odhalených domácimi finančnými agentúrami, prešlo estónskymi bankami ďalších 7,3 miliardy eur prostredníctvom predaja ruských akcií a dlhopisov.

V spomínanom roku 2012 výkon celej estónskej ekonomiky predstavoval len 17,9 miliardy eur, poznamenal Reuters pre porovnanie.

Dôsledok ruských opatrení

"Prúd špinavých peňazí, prechádzajúcich Estónskom od roku 2011, bol väčší, než sa predpokladalo," napísal server Delfi.ee. Podľa expertov išlo o dôsledok, že Rusko zaviedlo obmedzenia na voľný pohyb kapitálu, a preto si ruskí podnikatelia našli alternatívne cesty pre prevedenie peňazí do Európy.

Konkrétne na kontá v estónskych bankách, patriacich nerezidentom, prevádzali ruské akcie a dlhopisy, ktoré na mieste predali v rámci estónskeho finančného systému.

Prevody akcií

Od roku 2012 sa tak v Estónsku predali ruské akcie za viac ako 7,3 miliardy eur. Zisk ďalej prevádzali do desiatok rôznych jurisdikcií a na tisíce firiem za tovar a služby, ktorých ďalší osud - ak skutočne boli zakúpené - je nejasný.

Táto schéma mala podľa odborníkov niekoľko variantov, vrátane využitia azerbajdžanských a moldavských bánk čoby "práčok".

Estónska polícia varovala, že v tomto roku možno očakávať ďalšie pokusy o praní peňazí vzhľadom k uzavretiu ďalších ruských bánk.

V Pobaltí sa ruské peniaze vraj perú bežne

"Pobaltské krajiny sa už dávno považujú za miesto, kde sa aktívne perú peniaze z Ruska," poznamenal ruský denník Kommersant.

Dodal, že Estónsko a Lotyšsko sa v posledných rokoch snažia bojovať s touto povesťou: posudzujú možnosť konfiškácie podobných aktív a zakazujú činnosť pochybných firiem, používaných na pranie peňazí.

Banky zatvárajú

Od začiatku roka boli dve estónske banky uzavreté kvôli účasti na praní peňazí a dánsky regulátor skritizoval estónsku pobočku Danske Bank, ktorá sa tiež mohla na pranie peňazí podieľať, zatiaľ však dôkazy nestačia na otvorenie prípadu.

"Náš základný problém s takými transakciami z Východu a celkovo s veľkými medzinárodnými operáciami spočíva v tom, že v praxi nie je možné zistiť, s akými trestnými činmi sú späté aktíva pochybného pôvodu. Je jasné, že tieto transakcie sú nepriezračné a následne podozrivé," uviedol veliteľ FIU Madis Reimand.

Banka by mohla čeliť ďalším právnym krokom v Dánsku.

Lotyšské úrady vo štvrtok varovali, že sa dá čakať zvýšený tok pochybných a nelegálne získaných peňazí do ostatných štátov EÚ vzhľadom na to, že sa úrady v Pobaltí zamerajú na účty nerezidentov.

01 - Modified: 2024-03-21 13:31:02 - Feat.: - Title: Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel 02 - Modified: 2024-03-19 20:04:44 - Feat.: - Title: Kým nie je neskoro. Estónska premiérka vyzýva spojencov na zvýšenie výdavkov na obranu 03 - Modified: 2024-03-19 14:02:26 - Feat.: - Title: Estónsko vyhostilo ruského diplomata ako nežiaducu osobu 04 - Modified: 2024-02-29 13:22:49 - Feat.: - Title: Estónska premiérka o možnom vyslaní vojakov: Otvorené sú všetky možnosti 05 - Modified: 2024-02-22 13:24:01 - Feat.: - Title: OBRAZOM: Tallinn v troskách. Takto by vyzeralo hlavné mesto Estónska po útoku Rusov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:17