Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Inflácia v apríli ďalej zvoľňovala, aj pre stabilizáciu cien potravín. Vrchol máme za sebou, píšu analytici

15.05.2023, 11:14
Autor:
TASRTASR

Očakávame, že inflácia svoj vrchol už dosiahla a v zvoľňovaní dynamiky medziročného rastu bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, myslí si analytik UniCredit Bank.

Inflácia v apríli ďalej spomaľovala, naďalej sa však držala na vysoko nadpriemerných úrovniach. K spomaleniu dynamiky medziročného rastu cien prispel silný bázický efekt (vysoká porovnávacia základňa z minulého roka), ale konečne aj dlho očakávaná stabilizácia cien potravín. Uviedol to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o aprílových spotrebiteľských cenách, ktoré zverejnil Štatistický úrad.

"Medziročný rast cien bol najpomalší od júla minulého roka. Aj napriek tomu, že ceny potravín sa v apríli aspoň čiastočne stabilizovali, v medziročnom porovnaní boli spolu s cenami energií naďalej hlavným zdrojom inflácie," spresnil.

"Očakávame, že inflácia svoj vrchol už dosiahla a v zvoľňovaní dynamiky medziročného rastu bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. V máji by pritom rýchlosť spomaľovania inflácie mal podporiť aj efekt znovuzavedených obedov zadarmo pre žiakov. Tento efekt by mohol z medziročnej inflácie podľa našich prepočtov ubrať až 0,4 p. b. Zmierňovanie (medziročnej) inflácie bude i naďalej podporovať najmä silný bázicky efekt," myslí si analytik UniCredit Bank.

image

Európska komisia zlepšila odhad rastu českej ekonomiky, infláciu čaká výrazne vyššiu

Podčiarkol, že väčšina položiek spotrebného koša by si však mohla ešte niekoľko mesiacov udržať stále nadpriemerné dynamiky zdražovania, výdatne podporované sekundárnymi efektami vyšších cien energií aj stále relatívne napätým trhom práce. Ústup medziročnej inflácie z rekordných úrovní tak bude len pozvoľný. Medziročná inflácia by sa mohla udržať v dvojciferných úrovniach počas väčšiny roka - do polovice leta. "V priemere by podľa našich prepočtov mala dosiahnuť 11 až 11,5 percenta a v závere roka by sa mohla pohybovať na úrovni okolo 7,5 percenta," dodal Koršňák.

Vrchol inflácie má Slovensko podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka s najväčšou pravdepodobnosťou už za sebou. "Priemerná inflácia v tomto roku by tak mohla skončiť na úrovni 12 percent. Do nasledujúcich mesiacov sa z nášho pohľadu čoraz dôležitejším faktorom stanú mzdové náklady, keďže zamestnanci v prostredí zvýšenej inflácie prirodzene žiadajú výraznejší nárast miezd, ktorý bude aspoň čiastočne kompenzovať vyššie ceny," doplnil Horňák.

image

Český expremiér zažil to, čo čaká slovenského. Ódor to bude mať ešte ťažšie, ako som mal ja, hovorí pre HN

"Očakávame, že aj v roku 2023 budeme svedkami pomerne vysokej úrovne inflácie. Počas niekoľkých mesiacov bude inflácia dosahovať stále pomerne vysoké dvojciferné tempá rastu, postupne by sa mala prehupnúť cez hranicu desať percent a následne dosahovať jednociferné úrovne. Priemernú hodnotu inflácie za celý rok 2023 odhadujeme momentálne mierne nad úrovňou desať percent. Na nízke úrovne inflácie, napríklad okolo dvoch percent, teda okolo inflačného cieľa eurozóny, tak môžeme v tomto roku určite zabudnúť," uzavrela analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Štatistický úrad v pondelok informoval, že inflácia v apríli 2023 medziročne klesla na úroveň 13,8 percenta, čo je úroveň naposledy zaznamenaná v júli minulého roka. Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v apríli 2023 medzimesačne vzrástli o 0,6 percenta.

01 - Modified: 2023-05-15 14:20:51 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia zlepšila odhad rastu českej ekonomiky, infláciu čaká výrazne vyššiu 02 - Modified: 2023-05-15 08:41:02 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia zlepšila odhad tohtoročného rastu ekonomiky Únie na jedno percento, inflácia sa však zvýši 03 - Modified: 2023-05-16 07:23:33 - Feat.: 0 - Title: Stropované sú aj privátne značky. Ako sa to prejavilo na celkových cenách potravín v obchodoch?
01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:17:16 - Feat.: - Title: Rast našej ekonomiky by mal tento rok zrýchliť na takmer dve percentá. Analytici zlepšili odhad 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 05 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:28