Na snímke realitný analytik Michal Pružinský. FOTO: Archív Michala Pružinského
StoryEditor

Ceny starých bytov sa prestávajú doťahovať na novostavby. Kupujúci už má na trhu lepšiu pozíciu (rozhovor)

27.04.2023, 00:00

V rozhovore s analytikom portálu Nehnuteľnosti.sk Michalom Pružinským sa dozviete:

  • Ako sa zmenil dopyt po kúpe nehnuteľností oproti jeseni minulého roka.
  • Ako dlho v priemere trvá predaj bytu.  
  • Či ceny nehnuteľností na Slovensku určuje vývoj v hlavnom meste.
  • Či sa stali developerské projekty novými ležiakmi. 

Podľa niektorých štatistík ceny starších bytov v Petržalke zdraželi minulý rok od januára do septembra o 15 percent, no do marca zas zlacneli o päť percent. Môže tento pád pokračovať do takej miery, že zmaže celý vlaňajší nárast?

Je pozitívne, že rozdiel medzi cenami novostavieb a starších bytov sa zväčšuje. To, čo sa dialo posledné roky, keď novostavby ťahali vývoj na celom trhu, nebolo zdravé. „Secondhand“ sa im snažil vyrovnať a ceny, najmä v Bratislave, boli také vypuklé, že sa doťahovali na sumy niektorých novostavieb. Mohli sme to vidieť napríklad v Petržalke. Takže čísla, ktoré spomínate, sú správne v tom, že napríklad spomínané najväčšie sídlisko je v rámci hlavného mesta jednou z najciteľnejších lokalít, kde nastal najväčší cenový pokles. Bavíme sa však o čistom poklese bez ohľadu na infláciu či iné faktory.

Akú sú tie ďalšie faktory?

Kto je Michal Pružinský

Vyštudoval strategický manažment na Katedre stratégie a podnikania Univerzity Komenského v Bratislave. Je vedúcim predaja realitného portálu Nehnuteľnosti.sk, v rámci ktorého riadi obchodný tím v divízii online trhu. Na portáli zároveň pôsobí aj ako hlavný analytik. 

Je to spôsobené aj tým, že Petržalka bola akýmsi „medzikvartálnym skokanom“ v rámci minulých období. Zjednodušene povedané, vankúš sa nafukoval a mal tak aj kde spľasnúť. Je logické, že silný dopyt vyhnal ceny do výšin, no spôsobené to bolo aj financovaním. Tieto oblasti sú teda aktuálne do veľkej miery exponované, no netýka sa to len Petržalky, ale aj rozdielov medzi menšími a väčšími mestami. Tie menšie sú viac exponované na cenové zmeny, keďže sa v nich nestavia toľko developerských projektov, ktoré by ceny relatívne zastabilizovali.

image

Lacná hypotéka je trhák. Nasadil ju už druhý developer na trhu a ide s ňou ešte nižšie

Keďže developeri sú v jednom zo segmentov, ktoré sa snažia ceny držať na pôvodných hodnotách a neponúkať priame zľavy, zostávajú ceny nových projektov relatívne stabilné, čo je vidno okrem Bratislavy aj v Košiciach či iných väčších lokalitách, kde hodnoty plošne výrazne neklesajú. Naopak, „secondhandy“ sa zlacňujú kvôli ľuďom, ktorí potrebujú byty rýchlo predať. Úlohu však zohráva aj dopytová časť, ktorá nie je až taká veľká, keďže sa zhoršili podmienky na získanie úveru. A tak musia ísť predávajúci s cenou nižšie. 

V prípade menších miest, v ktorých nie je veľa projektov, je vzostup z cenového vrcholu rýchlejší. Nie je tam totiž segment, ktorý by tam tie ceny držal. Takže ľudia z menších miest, ktorí potrebujú nehnuteľnosť predať, sú náchylnejší na korekcie a zľavy, keďže sa im zúžil okruh kupujúcich.

Ešte v lete minulého roka ste pri väčšine nových projektov v Bratislave pre HN odhadovali ceny v rozmedzí od 5 500 do sedemtisíc eur za štvorcový meter. Väčšinou sa takéto hodnoty týkali projektov v downtowne. Všimli ste si pri nich odvtedy výraznejší cenový skok?

Nie. Podľa našich údajov by pri developerských projektoch nemalo prísť k ceno...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-25 06:40:02 - Feat.: 1 - Title: Ceny nájmov s náporom Ukrajincov vyleteli na rekordy. O pár týždňov má však podpora bývania skončiť 02 - Modified: 2023-04-24 10:25:12 - Feat.: 1 - Title: Drahé hypotéky zamrazili záujem o novostavby. Najväčší hráči hovoria o polovičnom prepade (veľká anketa) 03 - Modified: 2023-04-16 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hypotéky najprv zdraželi, no banky teraz upravujú kurz. Pri kúpe bytu sa dá ušetriť 04 - Modified: 2023-04-10 22:01:10 - Feat.: 1 - Title: Trh tlačí ponuky bytov do extrémov. Na novostavbu stačí zložiť na úvod päť percent ceny (veľká anketa HN)
01 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto dnes kúpi, o pár rokov zarobí. Za predaj dvojizbáku v Bratislave aj 16-tisíc, hovorí pre HN odborník 04 - Modified: 2024-04-10 06:22:51 - Feat.: - Title: Megaprojekt na Dunaji čaká na kľúčové rozhodnutie. So zmenou územného plánu počítame, hovorí pre HN šéf JTRE 05 - Modified: 2024-04-07 08:45:42 - Feat.: - Title: Trhové očakávania krotia optimizmus možného zlacňovania hypoték, uviedla Národná banka Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:56