Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Hornonitrianske obce si chcú časť odpadového hospodárstva zabezpečiť samy. Využiť chcú banský areál

09.03.2023, 14:43
Autor:
TASRTASR

Projektom mestá a obce sledujú, aby už nemuseli obyvateľom zvyšovať poplatky za nakladanie s komunálnym odpadom, ktoré sú už teraz vysoké. Vlastné projekty pripravujú i mestá Partizánske, Handlová a Prievidza.

Samosprávy okresu Prievidza a časti okresu Partizánske si chcú nakladanie s komunálnym odpadom, vrátane jeho zhodnocovania, zabezpečiť vo vlastnej réžii, využiť na to plánujú jeden z banských areálov. Za týmto účelom zriadia Regionálne integrované centrum komunálnych odpadov. Informoval o tom vo štvrtok po sneme Združenia miest a obcí hornej Nitry jeho predseda Vojtech Čičmanec.

Združenia miest a obcí hornej Nitry predbežné náklady na zriadenie RIC odhadlo na 12 miliónov eur, financie naň chce použiť z Fondu na spravodlivú transformáciu, v rámci ktorého presadilo realizáciu spoločného projektu obcí a miest.

image

Európska únia dá vyše 116 miliónov eur na strategické projekty v oblasti prírody a klímy

Zriadením RIC samosprávy oboch okresov na hornej Nitre reagujú i na legislatívnu povinnosť v podobe mechanicko-biologickej úpravy komunálnych odpadov, ktorá má vstúpiť do platnosti od 1. januára 2024, spomenul Čičmanec.

"Zatiaľ nemáme zámer alebo záujem zasahovať do zberových spoločností, ktorých je v regióne málo. Chceme skôr vytvoriť možnosť, aby obce mohli vyzbieraný komunálny odpad mechanicko-biologicky upraviť, následne sa z neho vyseparovali zložky, ktorých triedenie je povinné, aby sme naplnili zámer Slovenska do roku 2030, že na skládku nepôjde viac ako desať percent odpadov," priblížil Čičmanec.

image

Šéf SPP pre HN: Rusi nám napokon dávajú viac plynu. Slovensko má z východu takmer dve tretiny suroviny

Odpad chcú samosprávy i zhodnocovať. "Nechceme sa rozprávať o žiadnej spaľovni, majú to byť moderné technológie, ktoré fungujú v Španielsku, Anglicku či možno centre Viedne. Budú to mokré procesy, ktoré by nemali spôsobovať znečisťovanie životného prostredia," vysvetlil predseda Združenia miest a obcí hornej Nitry.

Projektom mestá a obce podľa neho sledujú, aby už nemuseli obyvateľom zvyšovať poplatky za nakladanie s komunálnym odpadom, ktoré sú už teraz vysoké. Vlastné projekty pripravujú i mestá  Partizánske, Handlová a Prievidza. "Založili sme spoločnosť Prievidzské odpadové hospodárstvo, začíname s tým, že budeme prevádzkovať vlastnú kompostáreň, ale postupne k nej chceme pridávať ďalšie činnosti," pripomenula primátorka Katarína Macháčková.

image

Roman Malček, odborník na odpadové hospodárstvo: paradoxy triedenia komunálneho a kuchynského odpadu

Na niektoré činnosti podľa nej radnica požiadala o finančné zdroje z Európskej únie, od toho bude závisieť, či sa jej podarí vlastný projekt zrealizovať. "Chceme ísť aj vlastnou cestou, ale samozrejme podporujeme aj tento projekt," podotkla.

Samosprávy v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a poradenskou spoločnosťou už majú zozbierané relevantné dáta. Obce už komunikovali i so zástupcami JASPERS, ktorý bude zámer posudzovať. Rokovania podľa Čičmanca pokročili i s Hornonitrianskymi baňami Prievidza, ktoré poskytnú pozemky v jednom z banských areálov v Handlovej, Novákoch alebo Cigli na vybudovanie zariadenia.

01 - Modified: 2023-03-04 13:19:38 - Feat.: 1 - Title: Ceny bytov sa zredukujú až na úroveň z konca roku 2020, hovorí pre HN expert na reality 02 - Modified: 2022-08-29 10:18:48 - Feat.: 0 - Title: Unáhlila sa EÚ v ekologických cieľoch? „Rozhodne nie“, vraví šéf podpory reforiem EÚ 03 - Modified: 2022-08-22 22:00:35 - Feat.: 1 - Title: Boj proti kríze si vyžiada dva kroky. Kto elektrinu ušetrí, bude odmenený, hovorí pre HN Sulíkov tajomník
01 - Modified: 2024-02-16 13:13:57 - Feat.: - Title: Za oblečenie si priplatíme a budeme ho povinne zbierať. Štát otáľa a hrozí tu monopol, tvrdí expert pre HN 02 - Modified: 2024-01-09 09:43:50 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Debata plná zavádzania naznačuje dôkaznú núdzu. Prečo majú spaľovne zmysel 03 - Modified: 2023-12-22 16:46:50 - Feat.: - Title: Koniec po dlhých 114 rokoch. Čím si prešla horná Nitra a ako nahradí uhlie? 04 - Modified: 2023-12-12 12:23:28 - Feat.: - Title: Vláda zvýraznila význam transformácie hornej Nitry, schválila peniaze samosprávam 05 - Modified: 2023-12-04 18:30:00 - Feat.: - Title: Štvrť miliardy do regiónu, lukratívne pozície pre blízkych a odstupné pre ministrov (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:49