Toblerone. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Slovensko pripraví Švajčiarov o slávny Matterhorn. Výrobca čokolád Toblerone musí upraviť logo

06.03.2023, 10:26
Autor:
ČTKČTK
  • Vrchol Matterhorn na známom logu čokoládovej tyčinky s kúskami mandlí a medom nahradia všeobecnejším znázornením alpského vrcholu.
  • Sladká pochúťka totiž už nespĺňa zákon o "švajčiarskosti."

Z obalov čokolády Toblerone čoskoro zmizne obrázok ikonickej alpskej hory Matterhorn, pretože americký výrobca Mondelez čoskoro presunie časť produkcie na Slovensko a švajčiarske zákony v takom prípade neumožňujú využívať v marketingu národné symboly alpskej krajiny. Informoval o tom denník Aargauer Zeitung.

Spoločnosť Mondelez minulý rok oznámila, že sa chystá časť výroby Toblerone v roku 2023 presunúť do Bratislavy. Matterhorn na známom logu čokoládovej tyčinky s kúskami mandlí a medom preto bude nahradený všeobecnejším znázornením alpského vrcholu.

Zo Švajčiarska? Už nie

"Nový dizajn obalov predstavuje modernizované a zjednodušené horské logo, ktoré je v súlade s geometrickou a trojuholníkovou estetikou," povedal hovorca spoločnosti Mondelez denníku Aargauer Zeitung.

Na obaloch Toblerone bude teraz uvedené "založené vo Švajčiarsku", nie "zo Švajčiarska".

image

Legendárne tyčinky Toblerone sa budú vyrábať na Slovensku. Prvýkrát mimo Švajčiarska

Zákon o "švajčiarskosti", ktorý bol prijatý v roku 2017, stanovuje kritériá pre používanie švajčiarskych národných symbolov, vrátane švajčiarskeho kríža, na potravinách, priemyselných výrobkoch aj pri službách.

Na to, aby sa mohlo na potravinách uvádzať "vyrobené vo Švajčiarsku", musí 80 percent ingrediencií pochádzať zo Švajčiarska, rovnako ako väčšina výroby.

Pri mliečnych produktoch a výrobkoch na báze mlieka to však musí byť 100 percent. Na niektoré ingrediencie, ktoré nemožno pestovať vo Švajčiarsku, ako napríklad kakao, sa vzťahuje výnimka.

Značka, ktorá predáva

Štúdie ukázali, že niektoré výrobky s označením "vyrobené vo Švajčiarsku" sa predávajú o 20 percent drahšie ako porovnateľný tovar iného pôvodu, pričom pri luxusnom tovare sa predajná cena zvyšuje až o 50 percent, napísal denník The Guardian.

image

Skrytá inflácia, alebo prečo je môj obľúbený nanuk menší?

Čokoláda Toblerone sa vo švajčiarskom hlavnom meste Berne, ktorého symbolom je medveď, ktorý je ukrytý v obrázku Matterhornu na obale tyčinky, vyrába od roku 1908. Názov pochúťky vznikol spojením priezviska vynálezcu tyčinky Theodora Toblera a slova torrone, označujúceho nugátovú cukrovinku, ktorá sa v juhozápadnej Európe konzumuje najmä cez Vianoce.

Matterhorn sa nachádza na hranici medzi Švajčiarskom a Talianskom v pohorí Penninské Alpy a so svojou výškou 4478 metrov nad morom je siedmym najvyšším vrcholom Álp. Týči sa nad švajčiarskym Zermattom a talianskym mestom Breuil-Cervinia.

Meno Matterhorn pochádza z nemeckého matte (horská lúka) a horn (roh). Okrem nemeckého mena Matterhorn má hora aj svoj taliansky názov Monte Cervino a kvôli blízkosti Francúzska aj názov francúzsky – Mont Cervin či Le Cervin.

01 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 04 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 21:01