FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Odpoja ich posledných a nedotknú sa ich drahé energie. Vlčan chce chrániť potravinárov

07.09.2022, 12:59
Autor:
TASRTASR

Na žiadosť Richarda Sulíka bol bod presunutý na ďalšie rokovanie vlády, pretože chce, aby sa k tomu vyjadril už nový minister hospodárstva.

Vybrané subjekty potravinárskeho priemyslu by sa mali začleniť medzi chránených odberateľov energií. Vyplýva to z návrhu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na zabezpečenie dostatočného množstva energií a ich dodávok do potravinárskeho priemyslu, ktorý v stredu prerokoval a s pripomienkami schválil vládny kabinet.

Vláda podľa slov ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) mu uložila, aby do 15. septembra určil zoznam pododvetví poľnohospodárstva a potravinárstva, ktoré sú dôležité pre ďalšie fungovanie a ktoré budú mať určitý stupeň ochrany.

Ochrana aj pri faktúrach

"My žiadame, aby napríklad pekárne alebo spracovatelia mlieka boli odpájaní od plynu alebo elektriny ako poslední. Zároveň navrhujeme, aby v prípade vysokých cien elektrickej energie alebo plynu boli tieto subjekty chránené aj pred vysokými cenami. Žiadame zároveň, ak by nemohli splácať faktúry v riadnom období splatnosti, aby mohli požiadať o šesťmesačnú ochranu," priblížil na brífingu počas rokovania kabinetu agrominister.

"Úlohy, ktoré sú v návrhu uznesenia kladené mne ako ministrovi pôdohospodárstva som samozrejme prijal, keďže MPRV návrh samo pripravilo. Všetky ostatné úlohy, ktoré sú kladené ministrovi hospodárstva, zatiaľ vládou neboli schválené. Rokovanie bolo odložené na ďalšie rokovanie vlády. Požiadal o to samotný Richard Sulík (SaS) s odôvodnením, že chce, aby sa k týmto úlohám vyjadril už nový minister hospodárstva," spresnil Vlčan.

Odolný potravinový systém

Krízové situácie, ako je vyhlásený núdzový stav počas pandémie covid-19 a mimoriadna situácia v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny, zdôraznili podľa ministerstva význam a potrebu spoľahlivého a odolného potravinového systému, ktorý je schopný zabezpečiť obyvateľom prístup k dostatočným dodávkam cenovo dostupných potravín a funguje za každých okolností.

Agrorezort vo vládnom materiáli poznamenal, že už koncom roka 2021 došlo k výraznému zvýšeniu cien vstupov do výroby potravín, narástli nielen ceny surovín, ale najmä energetických zdrojov, ktoré výrazne ovplyvňujú ceny potravín.

"Najdiskutovanejším sankčným opatrením, ktoré však zatiaľ jednoznačne nebolo prijaté, je zastavenie nákupu/dodávok energetických zdrojov z Ruska. V tejto súvislosti vznikajú obavy, ako bude zabezpečená výroba potravín pre obyvateľov Slovenska v prípade, že dôjde k výraznému zníženiu dodávok energetických zdrojov bez súčasného zabezpečenia relevantnej náhrady," dodalo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov 05 - Modified: 2024-04-11 14:22:08 - Feat.: - Title: Dohodli železnicu Košice - Kyjev, získame prístup k morskému ropnému terminálu, informovali Fico so Šmyhalom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:43